Gratis brochure

Goede voornemens 2024

Heb jij al nagedacht over jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar? Hoewel je niet hoeft te wachten tot 1 januari om deze doelen te stellen, is het nieuwe jaar wel hét moment voor een frisse start. We hebben speciaal voor jou dertig populaire voornemens verzameld ter inspiratie. Deze kun je hieronder lezen.

 

30 populaire goede voornemens

 

30. Vaker schoonmaken

Het uitvoeren van schoonmaakklusjes is misschien niet het meest plezierige tijdverdrijf, maar het is wel een noodzakelijk kwaad. Heb jij ook van die taken die je vaak voor je uitschuift? Misschien is het hoog tijd om iets vaker de stofzuiger boven te halen. En wanneer heb je eigenlijk voor het laatst je ramen gelapt?

Stel een lijst op met alle huishoudelijke taken die in je opkomen en bepaal of je ze dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks wilt uitvoeren. Op die manier kan je het onderhoudswerk verdelen en geniet je dit jaar van een proper huis!

 

29.  Stoppen met roddelen

We beseffen allemaal dat er zinvollere manieren zijn om onze tijd door te brengen dan roddelen, maar toch betrappen we onszelf er af en toe op, bewust of onbewust. De tijd die je nu besteedt aan het bespreken van anderen, zou wellicht beter benut kunnen worden voor zaken die voor jou effectief van belang zijn. Een mooi voornemen voor dit jaar: je roddelgedrag verminderen!

 

28.  Vaker nee zeggen

Heb jij ook de gewoonte om subiet "ja" te zeggen als er iets van je wordt gevraagd? Dan is het een goed idee om het komende jaar iets vaker "nee" te zeggen. Door grenzen te stellen, voorkom je dat je snel overbelast raakt en ervaar je meer rust. Bovendien houd je zo tijd over voor de zaken die je effectief belangrijk vindt.

Hoe zeg je dan juist "nee"? Train jezelf om niet onmiddellijk antwoord te geven op een vraag. Geef aan dat je er even over moet nadenken en kom er later op terug. Op die manier krijg je de kans om te overwegen of je dit werkelijk wil doen of niet.

 

27.  Meer water drinken

Veel mensen drinken onvoldoende water, wat essentieel is voor een goede gezondheid. Ben je op de hoogte van het feit dat een volwassene dagelijks ongeveer 1,5 tot 2 liter water zou moeten drinken? Voldoende waterinname compenseert het vochtverlies door ademhaling, ontlasting en transpiratie. Dus, meer water drinken in 2024 is een lovenswaardig voornemen waar je lichaam je dankbaar voor zal zijn!

 

 

26. Schermtijd verminderen

Ben jij ook bijna vergroeid met je telefoon? Misschien is het dan hoog tijd om je schermtijd in 2024 te verminderen. Wist je dat we gemiddeld ruim 5 jaar en 4 maanden van ons leven op sociale media doorbrengen? Die tijd zou je vast beter kunnen besteden!

Probeer dit jaar bewuster om te gaan met je telefoon. Besteed de tijd die je normaal gesproken op je telefoon doorbrengt bijvoorbeeld aan het lezen van een boek of het oppakken van een hobby. Op die manier werk je subiet aan twee goede voornemens tegelijk!

 

25.  Georganiseerder leven

Heb jij ook behoefte aan meer overzicht in je leven? Droom je van een opgeruimd huis, een georganiseerde inbox en helderheid in je administratie? Dan is een georganiseerder leven het perfecte goede voornemen voor jou.

Een georganiseerd leven kan stress verminderen en je productiviteit verhogen. Maar hoe bereik je dat? Opruimcoach Galit Soesan deelt handige tips voor een opgeruimd huis en een heldere geest.
 

 Tip: bekijk de opleiding Opruimcoach

 

24.  Vrijwilligerswerk doen

Vrijwilligerswerk verrichten is een verrijkende ervaring waarbij je niet alleen anderen helpt, maar ook zelf voordelen kunt ervaren. Tijdens vrijwilligerswerk ontmoet je nieuwe mensen, wat je netwerk vergroot, en het staat ook nog eens goed op je cv. Maar het belangrijkste is natuurlijk de voldoening die veel mensen halen uit het doen van iets goeds voor een ander. Een prachtig voornemen voor het nieuwe jaar!

 

23.  Je huis anders inrichten

Ben je uitgekeken op je interieur? Of heb je nog enkele projecten liggen die je graag zou willen aanpakken in of rond het huis? Neem in 2024 de tijd om je huis anders in te richten of ga voor een complete make-over. Een andere verfkleur op de muren of het herschikken van je meubels kan al wonderen verrichten.

Bekijk ook de cursus Binnenhuisarchitectuur of de cursus Interieurstylist voor meer handige tips.

 

 

22. Starten met mediteren

Het starten met mediteren is voor velen een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Meditatie heeft heel wat voordelen voor zowel de geest als het lichaam. Het verlicht stress, verbetert concentratie en is heilzaam voor je gezondheid.

Wil jij ook starten met mediteren of wil je terug op het pad geraken? Probeer dan elke dag rond hetzelfde uur te mediteren. Start met kleine stappen, zoals vijf of tien minuten, en bouw dit geleidelijk op.
 

 Tip: ontdek de cursus Mindfulness

 

21. Een nieuwe hobby zoeken

In onze snelle samenleving lijkt het soms alsof we voortdurend druk in de weer moeten zijn, maar gelukkig is het niet altijd nodig om productief te zijn. Het hebben van een hobby is cruciaal om te ontspannen. Het geeft je de gelegenheid om even iets voor jezelf te doen, gewoon omdat je het plezierig vindt. Ben jij op zoek naar een toffe nieuwe hobby? Ontdek dan onze tips voor mensen die een hobby zoeken.

 

20.  Gezonder eten en afvallen

Heb jij ook na de feestdagen de wens om enkele kilo's zoek te raken? Of vind je het moeilijk om voldoende groenten en fruit te eten en gezonder te leven? Je bent niet alleen! Voor velen staat gezonder eten of afvallen op hun lijstje met goede voornemens voor 2024.

Kun je wat ondersteuning gebruiken bij dit voornemen? Met de juiste kennis behaal je jouw doelen sneller én gemakkelijker! Neem eens een kijkje bij onze cursus Snel en Blijvend Afslanken of onze cursus Voedingsleer.

 

19.  Je mailbox opgeruimd houden

Loopt jouw mailbox ook vol met ongelezen e-mails en ben je soms het overzicht zoek? Velen herkennen dit probleem en hebben als goed voornemen om hun mailbox in 2024 goed georganiseerd te houden. Er bestaan verschillende manieren om orde te scheppen in de chaos. Kijk maar eens op Google!
 

 Tip: bekijk deze tijdpakker: in 5 minuten je mailbox organiseren

 

 

18.  Meer lezen

Heb je ook zoveel boeken op jouw "nog te lezen" lijst staan, maar komt het er nooit van om ze te lezen? Dan is meer lezen een goed voornemen voor jou! Of je nu kiest voor romans, thrillers of non-fictie, je zult merken dat je ontspant wanneer je een goed boek leest.

Maak het jezelf niet te moeilijk en begin niet subiet met het dikste boek dat je kunt vinden. Probeer er een gewoonte van te maken om elke dag op een vast moment te lezen. Lees bijvoorbeeld elke avond een half uurtje voordat je gaat slapen. Als je elke dag 20 bladzijden leest, lees je in een jaar ongeveer dertig boeken uit.

 Tip: bekijk ook eens onze cursus Snellezen.

 

17.  Meer tijd maken voor ontspanning

Werk, een gezin, sporten, hobby's, een sociaal leven, en misschien volg je ook nog een opleiding. We hebben allemaal veel te doen, maar het is evenzeer belangrijk om tijd vrij te maken voor ontspanning. Zo zorg je ervoor dat je je batterij opnieuw oplaadt met nieuwe energie.

Wil jij in het komende jaar meer tijd besteden aan ontspanning? Dat kan op verschillende manieren. Of je nu geniet van een dagje wellness, een lange boswandeling maakt, of graag een boek leest op de zetel: kies vooral iets waar jij effectief van tot rust komt.
 

 Tip: Wil je meer leren over ontspanning en stress? Dan is onze cursus Stressmanagement misschien iets voor jou!

 

16.  Positiever in het leven staan

Betrap je jezelf erop dat je vaak als eerste de negatieve kanten van iets ziet? Of vind je het moeilijk om de positieve kwaliteiten van jezelf te zien? Positiviteit kun je aanleren! Start daarom het nieuwe jaar met dit goede voornemen. Je zult merken dat je je een stuk beter in je vel voelt. Wil je meer ontdekken over de kracht van positiviteit? Neem dan eens een kijkje bij onze cursus Positieve Psychologie.

 

15. Stoppen met roken

We zijn ons er allemaal van bewust dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Stoppen met roken is dan ook een mooi voornemen voor het nieuwe jaar! En als bijkomend voordeel bespaar je er ook nog eens geld mee.

Kies daarom 1 januari als stopdatum en stel een plan op voor wat je gaat doen op de momenten dat je in de verleiding komt om toch een sigaret op te steken. Vervang je rookgewoonte bijvoorbeeld door een nieuwe positieve gewoonte. Misschien vind je in deze lijst nog wat inspiratie!

 

 

14. Aan je persoonlijke ontwikkeling werken

Veel mensen hechten belang aan voortdurende groei en willen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Aan welke vaardigheden zou jij graag willen werken? Denk bijvoorbeeld aan het vinden van meer balans in je leven, het vergroten van zelfvertrouwen, leren loslaten of het ontwikkelen van veerkracht. Wat je doelen ook zijn, een persoonlijk ontwikkelingsplan kan je helpen om ze te bereiken. 
 

 Tip: bekijk deze persoonlijke ontwikkeling tips 

 

13. Iets creatiefs doen

Wil je vaker je creatieve kant laten zien? Creatieve activiteiten zijn niet alleen tof, maar ook goed voor je gezondheid. Ze verminderen stress en verbeteren zelfs je immuunsysteem. Er zijn verschillende manieren om creatief bezig te zijn, zoals realistisch tekenen, een muziekinstrument bespelen, taarten maken of aquarelleren.

Bekijk bijvoorbeeld deze video waarin je leert hoe je kerstballen kunt schilderen met waterverf:
 

 

12. Minder winkelen

Door minder te winkelen kun je heel wat geld en tijd besparen. Bovendien hebben we vaak spullen die we kopen eigenlijk niet effectief nodig. Vind je dat je jouw koopgedrag ook wel wat mag beperken in het komende jaar? Voeg dan het voornemen om minder te winkelen toe aan jouw lijstje. Dit maakt het subiet makkelijker om je huis opgeruimd te houden (punt 25) en om geld te besparen (punt 9).

 

11. Iets nieuws leren

Het begin van een nieuw jaar is het ideale moment om je kennis uit te breiden en iets nieuws te leren. Waarin heb jij je altijd al willen verdiepen?

Er zijn verschillende manieren om nieuwe dingen te leren. Op het internet vind je veel gratis informatie, maar als je effectief serieus aan de slag wilt met je goede voornemen, is het verstandig om te investeren in een goede cursus of opleiding. Hier leer je op een gestructureerde manier en krijg je begeleiding van een ervaren docent. Wat ben jij van plan om te leren in 2024?

 Bekijk het volledige cursusaanbod

 

10. Minder alcohol drinken

Wil jij iets goeds doen voor je gezondheid? Vind je dat je tijdens de feestdagen wel genoeg champagne, prosecco of cocktails hebt gehad? Begin dan het nieuwe jaar met minder alcohol. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan Tournée Minérale, waarbij je een hele maand geen alcohol drinkt.

 

9. Beter met geld omgaan en sparen

Overal waar we gaan, zelfs online, worden we overspoeld met reclame van bedrijven die ons hun producten willen aansmeren. De verleiding om impulsief iets te kopen dat je eigenlijk niet nodig hebt, is dan ook vaak groot.

Ben je van plan om in 2024 verstandiger met je geld om te gaan? Minder impulsieve aankopen te doen of je vaste uitgaven te verminderen? Of wil je net ontdekken hoe je meer kunt sparen? Dan is een van deze financiële goede voornemens een uitstekend idee. Neem ook eens een kijkje naar onze cursus "Wijzer met Geld" of lees onze blog over slimmer omgaan met geld.

 

 

8. Verbeter je slaapritme

Ga jij vaak te laat slapen of heb je moeite om in de voormiddag op te staan? Een goede nachtrust is essentieel als je overdag goed wilt functioneren. Tijdens je slaap herstelt je lichaam en verwerken je hersenen alle indrukken die je gedurende de dag hebt opgedaan. Het verbeteren van je slaapritme past dus perfect in een lijst met goede voornemens!

Het instellen van een vaste bedtijd is de beste aanpak als je je slaapritme wilt verbeteren. Wees streng voor jezelf en maak er een gewoonte van om effectief op het afgesproken tijdstip naar bed te gaan. Op die manier wordt het een automatisme waar je niet meer over hoeft na te denken.
 

 Tip: in de cursus Slaapcoach kom je alles te weten over het bevorderen van een gezond slaapritme.

 

7. Het nieuws beter volgen

Wil je meer op de hoogte blijven van wat er gaande is in de wereld? Het voornemen om het nieuws actiever te volgen, kan daar verandering in brengen. Het houdt je geïnformeerd en betrokken bij de gebeurtenissen wereldwijd. Het nieuws kun je op diverse manieren volgen: via tv, radio, kranten of het internet. Je hebt dus zelf de vrijheid om te kiezen hoe jij het liefst op de hoogte blijft.

 

6. Beter leren plannen

Goede planningsvaardigheden komen niet voor iedereen vanzelf. Toch is het handig als je goed kunt inschatten hoeveel tijd je nodig hebt voor bepaalde taken. Voor velen is het dan ook een goed voornemen om beter te leren plannen. Merk je dat jouw planning ook wel eens wat te wensen overlaat? Misschien ontdek je een nieuwe passie en vind precies als  Mirte je droombaan!
 

Bekijk ook onze cursus Timemanagement voor extra hulp.

 

5. Meer bewegen

Een goed voornemen dat positief is voor je gezondheid: meer bewegen. Het brengt niet alleen fysieke voordelen met zich mee, maar ook mentale. Of je nu naar de fitness gaat, wekelijks aan yoga doet, of liever kiest voor een stevige wandeling, sporten is sowieso heilzaam!
 

Tip: kies een sport die je effectief tof vindt, dan houd je het langer vol. Dit is het perfecte moment om eens een andere sport uit te proberen!

 


 

4. Duurzamer leven

Wens jij ook bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering en een schonere aarde? Start dan bij jezelf. Met kleine veranderingen in je dagelijkse routine, zoals het verminderen van afval en het besparen van energie, kan je een positieve impact hebben op het milieu. Denk bijvoorbeeld aan minder plastic gebruiken, korter douchen of minder vlees eten.

 

3. Een nieuwe baan zoeken

Kijk je elke zondagavond opnieuw op tegen een nieuwe werkweek? Dan wordt het misschien tijd om op zoek te gaan naar een job waar je wél gelukkig van wordt. Soms is een verandering van werkomgeving nodig om meer werkgeluk te ervaren. Overweeg je om op zoek te gaan naar een andere werkgever of is het tijd voor een volledige carrièreswitch? De keuze ligt helemaal bij jou!
 

 Tip: onze cursussen werkvaardigheden kunnen je bijstaan bij een nieuwe stap in je carrière.

 

2. Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden

Dit staat nog vaak op het lijstje met goede voornemens van veel mensen: meer tijd doorbrengen met dierbaren. In onze drukke levens is het essentieel om tijd te reserveren voor de mensen die er effectief toe doen.

Breng dus wat vaker een bezoek aan je ouders, ga langs bij je grootouders of spreek af met vrienden. Of nodig mensen eens bij jou thuis uit. Gezellige etentjes, een dagje weg, even samen een koffie drinken: er zijn genoeg mogelijkheden om samen te genieten.

 

1. Vaker op reis gaan

Heb jij ook nog zoveel landen op je verlanglijstje staan om te bezoeken? Waarom maak je van reizen niet jouw goede voornemen? Er zijn zoveel prachtige plekken om te ontdekken, en je hoeft niet altijd effectief ver weg te gaan. Dus pak je valies maar in en vertrek! 

Misschien ben je van plan om vaker stedentrips te maken of wil je juist een verre reis ondernemen. Hoe dan ook, dit is het perfecte moment om alvast de taal van je volgende bestemming te leren! Als je nu begint, kun je tijdens je volgende verlof met de locals praten in hun eigen taal. Hoe tof is dat?

 

Bekijk al onze taalcursussen »

Hulp nodig bij jouw goede voornemens? 

Wil jij graag werk maken van jouw goede voornemens, maar weet je niet goed waar je moet starten? Wil je graag een opleiding volgen om effectief serieus te starten met je voornemens, maar ben je nog in twijfel welke cursus of opleiding best bij je past? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend studieadvies aan. We denken graag met je mee! Wacht niet langer en maak van 2024 jouw jaar. 

 

Ja, ik wil een gratis studieadviesgesprek »

 

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*
  • 15 dagen gratis op proef
  • Ruim 85 jaar ervaring
  • Voordeligste opleider van België

Meer lezen over goede voornemens

 

Goede voornemens: 5 tips om ze opnieuw op te pakken

Als je goede voornemens maakt wil je die natuurlijk het liefste blijven volhouden. Maar wat doe je als je na een paar weken merkt dat je je goede voornemens toch hebt laten vallen? We geven je 5 tips om je voornemens weer op te pakken! 

 

Lees meer  » 

Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!