Gratis brochure

3 tips om je uitstelgedrag te overwinnen

Een vervelend kwarweitje steeds opnieuw uitstellen: iedereen doet het wel eens. Maar door iets uit te stellen raak je er helaas niet vanaf. Integendeel, het werk stapelt zich alleen maar op, waardoor je op den duur helemaal geen zin meer hebt om eraan te beginnen. Hoe overwin je je uitstelgedrag? Hieronder vind je drie bruikbare tips om eindelijk eens aan die onplezierige klussen te beginnen.

 

Verdeel een vervelende karwei in hapklare brokken

Vaak begin je niet graag aan een klus omdat het simpelweg veel werk vraagt. Een goeie tip is om die grote klus op te delen in kleinere stukken.

Grote schoonmaak houden in je huis is een goed voorbeeld. Alle kamers in je huis eens grondig opruimen en schoonmaken, is een groot karwei waar je lang mee bezig bent. Een goede smoes om die grote schoonmaak weer eens uit te stellen!

Maar waarom deel je de grote schoonmaak niet op in ‘hapklare brokken’? Spreid het schoonmaken over meerdere weken. Pak bijvoorbeeld elke week één kamer aan.

Als je ziet dat de eerste kamer er weer netjes en fris uitziet, motiveert jou dat om de week daarna de volgende kamer aan te pakken. En voor je het goed beseft, is heel je huis opnieuw blinkend schoon.

 

Een korte tijdsduur inplannen

Niets is zo demotiverend als een enorm saaie klus die lang duurt. Hoe kun je jezelf overhalen om er toch aan te beginnen? Leg jezelf op dat je er minstens een kwartier mee bezig gaat zijn, hoe saai de taak ook is. Na dat kwartier mag je ermee stoppen en er later weer een kwartiertje mee doorgaan.

Als je er eenmaal aan begonnen bent, is de kans groot dat je veel langer doorwerkt dan het voorziene kwartier. Maar ook als dat niet het geval is, raakt de klus na vele kwartiertjes uiteindelijk toch geklaard.

 

Beloon jezelf na onplezierig werk

Als je je best hebt gedaan en een heel vervelende klus hebt uitgevoerd mag je jezelf toch belonen, niet soms? Spreek met jezelf af dat je iets leuks gaat doen na een onplezierig karweitje. Even doorbijten, en dan is er tijd voor pret en ontspanning! Is de garage eindelijk geverfd? Ga de dag nadien zonnebaden op het strand.  De tuin opgeruimd? Verwen jezelf met een lekkere maaltijd.

Combineer deze laatste tip met de vorige twee tips en je merkt dat je veel sneller begint aan onaangename karweitjes! Wil je nog meer tips om jouw tijd goed te besteden?  Bekijk dan ook eens de cursus Time Management.

 

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!