Gratis brochure

Tijdpakker: zo leer je geconcentreerd te werken

Geconcentreerd werken ligt niet altijd voor de hand, zeker niet als je in een omgeving bent waar allerlei zaken je aandacht opeisen. Uit onderzoek blijkt dat je je slechts een beperkte tijd compleet kunt focussen op een bepaalde activiteit. Proberen om verschillende dingen gelijktijdig te doen, is al helemaal geen goed idee.

Hoogleraar psychologie Harold Pashler onderzocht dit bij Harvard-studenten. Hun prestaties gingen dramatisch achteruit  zodra ze met verschillende taken tegelijk bezig waren.
 

 

Geconcentreerd blijven bij thuiswerk

Thuiswerken kent veel voordelen, maar heeft ook één groot nadeel: je aandacht blijft niet altijd bij je werk. Heel wat zaken in je huis leiden je gedachten af van datgene waar je mee bezig bent.

De postbode die aanbelt? De hond die uitgelaten moet worden? De wasmachine die klaar is en moet worden leeggemaakt? Je kinderen die thuiskomen van school? Probeer in zo’n omstandigheden maar eens productief te werken!

 

Hoe blijf je met volle aandacht bij je werk?

Toch is het mogelijk om zeer geconcentreerd met je werk bezig te zijn. Je moet je wel aan een bepaalde tijdsindeling houden en regelmatig pauze nemen.

Uit het onderzoek van Harold Pashler blijkt duidelijk dat een mens zich maar op één ding tegelijk kan concentreren. Multitasken is misschien weggelegd voor een computer, maar niet voor een mens.

De ontwikkelaars van de app DeskTime, een tijdregistratieapp voor bedrijven, onderzochten de productiviteit van werknemers. Wat blijkt?

Om je volledig te focussen op een opdracht, mag je er niet langer dan 52 minuten na elkaar mee bezig zijn. Daarna moet je 17 minuten pauze nemen om je hersenen te laten rusten.

 

Probeer het zelf eens

Heb je er ook moeite mee om thuis geconcentreerd te werken? Pas de bovenstaande regel eens toe op je eigen arbeid.

Werk bijvoorbeeld 50 minuten lang, totaal gefocust op je taak. Strek daarna je benen en neem een kwartiertje pauze. Ga vervolgens opnieuw 50 minuten zeer intensief aan de slag.

Je zult merken dat je aandacht op deze manier veel minder wordt afgeleid door al wat er rond jou gebeurt. En op het einde van de werkdag zul je vaststellen dat je veel betere prestaties hebt geleverd dan de dagen voordien. 

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!