Gratis brochure

Tijdverspillers: 3 stappen om ervan af te komen

We hebben allemaal het gevoel dat we steeds druk bezig zijn en voor heel wat zaken tijd te kort komen. Maar: laten we ook eerlijk toegeven dat we elke dag tijd verspillen. Toch nog vlug even je Facebook checken? Nog snel even kijken naar dat nieuwe YouTube-filmpje? Heel de avond tv-kijken, terwijl je eigenlijk van plan was om alleen het journaal te volgen? Er zijn talloze voorbeelden van tijdverspillers.

Lees hoe je in 3 stappen van tijdverspillers af kunt raken. Of volg de cursus Time Management om nog meer uit jouw tijd te halen.

 


1. Breng je voornaamste tijdverspillers in kaart

Ga voor jezelf eens eerlijk na waaraan je elke dag tijd verspilt. Hoe vaak ben je bezig met iets wat je op dat ogenblik eigenlijk niet hoort te doen?

Tv-kijken, surfen op het internet, bezig zijn met sociale media, op straat staan kletsen met je buren, een onverwacht telefoontje dat veel te lang duurt, onaangekondigd bezoek, enzovoorts: het zijn allemaal bezigheden waar je wel eens kostbare tijd mee verspilt.

OPDRACHT 1: Maak een lijstje van jouw belangrijkste tijdverspillers

 

2. Op welke tijdverspillers heb je invloed?

Heel wat gebeurtenissen tijdens de dag kun je simpelweg niet voorspellen. Als de trein naar jouw werk te laat is en je moet een half uur in het station wachten, daar kun je zelf niets aan doen. Ook onverwacht bezoek of onverwachte telefoontjes kun je moeilijk voorkomen. Op het grootste deel van de tijdverspillers heb je echter zelf wel invloed.

OPDRACHT 2: Duid op jouw lijstje eens de tijdverspillers aan waar je zelf wat aan kunt doen.

 

3. Stel voor jezelf doelen op

Overloop de tijdverspillers waar je zelf invloed op hebt. Te lang bezig met facebooken? Verslaafd aan tv-kijken? Moeite met opstaan ‘s morgens? Bepaal voor al die beïnvloedbare tijdverspillers realistische doelstellingen. Slechts een half uurtje facebooken per dag bijvoorbeeld. Of de wekker een kwartiertje vroeger zetten en na een kwartier écht uit je bed komen. 

Je kunt ook vaardigheden ontwikkelen die je veel tijd besparen. Volg bijvoorbeeld de cursus Snellezen en leer hoe je je leessnelheid verhoogt. Zo bespaar je tijd in verschillende situaties door de dag heen. 

OPDRACHT 3:  Bepaal haalbare doelen om tijdverspilling te verminderen.
 

Een tip: denk er ook eens over na hoe je wachttijden en reistijden zinvol kunt gebruiken. Misschien je mails al eens beantwoorden op je smartphone of tablet terwijl je wacht op het station? Of mobiel in de trein al wat administratie doen? Je zult ervan verbaasd staan hoeveel tijd je per dag wint!

 

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!