Gratis brochure

92% van de Belgische werknemers geven aan dat hun werkgeluk van invloed is op het humeur thuis

Maak werk van werkgeluk

Werkplezier leidt tot meer betrokken, creatievere en innovatievere werknemers die minder vaak afwezig zijn. Dit blijkt uit onderzoek over werkgeluk van de wetenschapper en socioloog Ruut Veenhoven. Opmerkelijk is dat geld hierin niet de voornaamste rol speelt. Werkgeluk blijkt steeds meer verbonden te zijn met zingeving en persoonlijke groei.

Meer werkplezier creëert een win-winsituatie voor zowel de werkgever als de werknemer. Maar dat werkgeluk is niet eenvoudig te realiseren met alleen meer financiële middelen, zoals vaak wordt gedacht. Mensen streven constant naar betekenis in hun werk, naar meer dan alleen een salaris en materiële extraatjes, blijkt uit onderzoek.

 
Gelukseconoom Martijn Burger licht toe:

"Een jaarinkomen van 65.000 euro is een keerpunt.
Een hoger salaris dan dat zorgt niet meer voor extra geluk."

 

Maatwerk is de sleutel tot succes

Veel bedrijven en organisaties kiezen voor één benadering die het welzijn van alle medewerkers zou moeten bevorderen. Hoewel er algemene inzichten bestaan, is juist maatwerk de sleutel tot succes. Werknemers verschillen immers sterk in hun behoeften en capaciteiten. Ontwikkeling gericht op het individu vormt de essentie van succes, verduidelijkt Burger.

Door middel van cursussen en opleidingen krijgen werknemers mogelijkheden aangeboden om binnen het bedrijf te groeien, breder inzetbaar te worden of hun huidige functie beter te vervullen. Dit is een stap in de juiste richting, maar enkel vakinhoudelijke ontwikkeling is niet voldoende om werkgeluk te creëren.

 

Persoonlijke groei, ook op de werkvloer!

Juist die persoonlijke groei speelt een belangrijke rol op de werkvloer. Stress en een gebrek aan perspectief zijn vaak de boosdoeners. Het creëren van werkgeluk begint daarom bij zelfkennis.  Weten wat je kunt, waar je blij van wordt en wat je nodig hebt. Inzicht in persoonlijke waarden verschaft informatie over wat energie kost of oplevert. Alleen door het probleem bij de kern aan te pakken, ontdek je een effectieve en efficiënte oplossing.

Ook hierin zijn de mogelijkheden divers, maar deze moeten wel door de werkgever worden              gefaciliteerd. Cursussen zoals stressmanagement, soft skills en mindfulness helpen de werknemer niet alleen ontspannen en een balans te vinden tussen werk en privé, maar bevorderen ook de persoonlijke groei.
 

Maak het verschil

Samengevat onthult het onderzoek de cruciale rol van werkgeluk in het bevorderen van welzijn en prestaties op de werkvloer. Het gaat verder dan financiële beloningen en benadrukt de betekenis van zingeving, persoonlijke ontwikkeling en maatwerk.

Werkgevers die actief investeren in een beleid gericht op werkgeluk plukken de vruchten van meer betrokken, creatievere en tevreden medewerkers. Het streven naar een balans tussen professionele groei, zelfkennis en welzijn vormt de sleutel tot een productievere en gelukkigere werkomgeving voor alle betrokkenen. 

 Maak werk van werkgeluk. Dat maakt het verschil!

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Ruim 85 jaar ervaring
  • Voordeligste opleider van Nederland
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!