Gratis brochure

Vaker nee zeggen, zo doe je dat! 5 tips

Blog Leestijd: 3 Minuten

Heb jij ook vaak moeite met nee zeggen? Wil jij meer zeggenschap over je eigen agenda krijgen? Of wil je leren nee zeggen zonder je schuldig te voelen? Iedereen kan nee zeggen, maar toch doen we dit vaak niet. Wil jij leren hoe je vaker nee zegt? Lees dan vlug onze 5 tips, want dit is jouw tijd en jij bepaalt zelf hoe je die invult!

nee-zeggen

Je kent het wel, die collega die om 16:00 uur nog met een dringende vraag bij je aankomt, of een vriend die vraagt of je hem in het weekend een dagje kunt helpen met klussen. Eigenlijk heb je daar helemaal geen zin in, maar je wilt ook niet direct nee zeggen.

Nee zeggen is zeker niet altijd makkelijk, maar je kunt het wél leren! Ook voor nee zeggen geldt; hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. En met deze 5 tips wordt nee zeggen nog makkelijker!

 

1.     Nee zeggen is keuzes maken

Als je beter nee wilt leren zeggen is het belangrijk dat je je ervan bewust wordt dat je altijd keuzes maakt. Als jij ja zegt tegen een verzoek of vraag van iemand anders, dan zeg je tegelijkertijd óók nee tegen iets anders. Je hebt namelijk niet onbeperkt de tijd. Zeg je bijvoorbeeld ja tegen je baas die vraagt of je dat project vanavond nog kunt afronden? Dan zeg je nee tegen je geplande sportavond.

Wil je meer tijd besteden aan dingen die echt belangrijk voor je zijn? Zoals tijd doorbrengen met je gezin of partner, iets nieuws leren, meer sporten of op je werk taken doen die jou veel energie geven? Dan moet je dus leren om vaker nee te zeggen. Je hebt altijd een keuze, dus ga voor jezelf na waar jouw prioriteiten liggen.

 

2.     Observeer hoe andere mensen nee zeggen

Ken jij iemand die heel goed is in nee zeggen? Een collega, familielid of vriend(in)? Van zo iemand kun je veel leren! Observeer eens hoe hij of zij dit aanpakt. Hoe geeft deze persoon antwoord op een vraag? Welke lichaamstaal gebruikt hij of zij?

Kijk dan ook meteen eens naar de reactie van de vraagsteller. Dan zul je merken dat die ook best begrijpt dat je niet overal ja op kunt zeggen. Zo wordt het al een stuk makkelijker om nee te zeggen!

   

3.     Stel je antwoord uit

Heb jij vaak al ja gezegd voordat je er erg in hebt of voordat je doorhebt wat er eigenlijk precies van je verwacht wordt? Als je dit gedrag herkent is het goed om je hier bewust van te worden. Probeer jezelf aan te leren om niet direct antwoord te geven op de vraag.

Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je even over het verzoek wilt nadenken of dat je in je agenda gaat kijken of je er tijd voor hebt. Geef dan wel duidelijk aan wanneer je op de vraag terugkomt. Nu heb je even de tijd om na te denken. Besluit je om nee te zeggen? Dan kun je ook rustig bedenken hoe je dit het beste kunt brengen.

 
 

4.     Leer om beleefd nee te zeggen

Veel mensen hebben schrik dat ze onbeleefd worden gevonden als ze ergens nee tegen zeggen, maar dat is nergens voor nodig. Nee zeggen kun je op veel manieren doen. Zolang je het op een beleefde manier doet is er niks mis mee om of af en toe nee te zeggen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Wat leuk dat je aan me denkt, maar ik heb dan al iets anders.”

Aan de andere kant hoef je je ook niet verplicht te voelen om jouw antwoord uitgebreid te onderbouwen. In de meeste gevallen heb je het recht om nee te zeggen. Je bent de ander dus geen lange verklaring schuldig.
   

5.     Wijs de vraagsteller op jouw planning

In sommige situaties is het lastiger om nee te zeggen. Bijvoorbeeld als je baas met een verzoek komt voor een belangrijk project. Vaak heb je een goede reden om nee te zeggen. Je bent bijvoorbeeld al druk met een paar andere opdrachten.  

Je kunt dan prima aangeven dat je al andere dingen op jouw planning hebt staan en dat je die dan zult moeten verschuiven om tijd en ruimte te maken voor deze opdracht. Zo kun je samen bepalen welke taken de hoogste prioriteit hebben en wat je op een later moment kunt doen.
 

Wil je nog meer tips? Bekijk dan ook eens onze cursus Timemanagement.

 

Hopelijk helpen deze tips jou om je grenzen aan te geven en wat makkelijker nee te zeggen. Zo houd jij meer tijd over voor wat je echt belangrijk vindt! Pak je tijd terug en word weer de baas over jouw agenda. Dit is jouw tijd!

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!