Dit is wat opruimen met je doet!
Heb je moeite om je huis netjes te houden? Last van een rommelige zolder? Of groeit de administratie je boven het hoofd? We herkennen het bijna allemaal. Maar hoe komt het eigenlijk dat je van die rommel zo onrustig wordt? En hoe zet je de eerste stap naar een opgeruimd huis? Opruimcoach Galit Soesan vertelt er meer over!
Veel mensen vinden het moeilijk om structuur aan te brengen in hun leven. Een opruimcoach of professional organizer zoals Galit kan dan hulp bieden. Een opruimcoach begeleidt je bijvoorbeeld bij het opruimen en organiseren van je huis, een kamer of een kast, maar ook bij het aanbrengen van overzicht in je administratie.
“De mensen die mij inhuren hebben vaak echt last van hun spullen”, vertelt Galit, die in 2018 haar eigen zaak, Bureau Praktisch, begon. “Als je geen probleem hebt met de rommel moet je voor mijn part niet opruimen. Maar als spullen rommel worden en je er dus last van hebt, moet je er iets aan doen. Anders is het echt zonde van de energie die het kost.”
“Achter spullen zit vaak een verhaal”, vertelt Galit. “Soms willen mensen iets niet weggooien omdat ze het gekregen hebben van iemand die hen dierbaar is. Maar diep in hun hart vinden ze het eigenlijk helemaal niet mooi. Men vergeet dan vaak dat de herinnering echt niet kostbaarder wordt door het toch te bewaren. Dat gevoel zit in je hart en niet in het object.”
“Het hebben van spullen vergt
discipline, tijd en energie.”
Veel mensen hebben moeite met opruimen. Om het jezelf gemakkelijker te maken om dingen op te ruimen heeft Galit een tip. “Richt je huis in als een warenhuis of als een kleuterklas. Kleuterklassen hebben ook allemaal duidelijke hoeken. De knutselkast, de spelletjeskast, je kunt er niet overheen kijken! Zo moet je je huis ook inrichten.”
Leg dan ook alle spullen van dezelfde categorie bij elkaar, op de plek waar je ze gebruikt. Zo behoud je overzicht en heb je het sneller door als je bijvoorbeeld dingen dubbel hebt.
Toch vinden veel mensen het moeilijk om hun huis opgeruimd te houden. Volgens Galit komt dit doordat men vaak niet het laatste stapje zet. De taak wordt niet afgemaakt. “Dat komt doordat het soms niet duidelijk is waar iets moet worden opgeborgen, omdat het geen vaste plek heeft."
"Wanneer iemand zoveel spullen heeft dat alle kasten vol zitten, zeg ik altijd: of een groter huis óf minder spullen. En meestal eindigen we met minder spullen. Het is het een of het ander, want er is geen andere oplossing. En alles in de kasten proppen is sowieso geen oplossing. Je weet dan totaal niet meer wat er in je kasten zit.”
En verder is het vooral bijhouden. “Mensen beseffen het niet altijd, maar het hebben van spullen vergt discipline, tijd en energie. Je moet elk voorwerp opruimen, het moet proper blijven, het kan kapot gaan en dan moet het terug gemaakt worden. Het is dus heel belangrijk om daar echt een bewuste keuze in te maken. De spullen die je in huis hebt moeten zoveel waarde voor je hebben dat je er ook die moeite voor wilt doen.”
Galit: “Ik zeg ook altijd, het komt nooit uit om op te ruimen. Niemand heeft er goesting in. Er is nooit een goed moment. Leer jezelf aan om op het einde van de dag even je rondje te maken. Eigenlijk is het net zoiets als je tandenpoetsen. Niet iedereen vindt het leuk, maar volgens mij doen we het toch allemaal.”
"Ik ben zelf niet zo voor minimalisme, maar ik begrijp het wel. Het is heel licht leven. Je bent heel wendbaar, en dat is fantastisch. Ik denk dat veel mensen daar veel gelukkiger van zouden worden, door heel wendbaar, heel flexibel te zijn en niet al die spullen met zich mee te sleuren. Figuurlijk dan hè.”
Minimalisme is vooral in onze westerse cultuur lastig. We zijn het gewoon om veel spullen te hebben. Dan is het niet simpel om ineens het roer om te gooien. “We vinden het toch wel fijn, al die spullen om ons heen. Spullen geven mensen toch een soort zekerheid. Zoiets van, ik kan het maar hebben. Je weet nooit wanneer het van pas komt. Maar dat is eigenlijk een heel slecht excuus, want heel de tijd neemt het gewoon plaats in en vreet het energie."
“Als iets geen vaste plaats heeft, dan
is het waarschijnlijk rommel.”
Iets wat ook bijdraagt aan de hoeveelheid spullen die we hebben, is het feit dat het assortiment in veel winkels de laatste jaren steeds groter en goedkoper is geworden. Dat maakt het laagdrempeliger om dingen te kopen.
“Iets kopen geeft een shot dopamine. Dat duurt niet lang, maar wij mensen vinden dat heel plezant”, legt Galit uit. “Als spullen snel bereikbaar en goedkoop zijn, is de beslissing gauw gemaakt. Voor je het weet zit je dan met spullen thuis die ‘handig zijn om te hebben’, maar die je niet gebruikt. Ik weet niet of het materialisme is, maar het is wel iets van deze tijd. Er is goedkoop aanbod en wij als mens vallen daar gewoon voor."
Maar welke voordelen heeft een opgeruimd huis eigenlijk? En hoe zorgt een opgeruimd huis uiteindelijk voor een opgeruimd hoofd? Galit legt uit: “Een opgeruimde omgeving zorgt ervoor dat je minder afgeleid wordt door de spullen om je heen. Zo kun je je beter focussen op de dingen die je echt belangrijk vindt. Bijvoorbeeld op creatief werk of op taken die focus en concentratie nodig hebben.”
Het zit namelijk zo. Telkens als jij iets ziet waarvan je denkt ‘dat moet ik nog even doen’, dan wordt er in je hersenen automatisch een soort mapje aangemaakt. Dat staat dan open in je hoofd. Een soort taak. “Niet alleen blijft dat dan steeds op de achtergrond draaien, maar elke keer als je ziet dat je het nog niet gedaan hebt, is er een fractie van een seconde een soort negativiteit naar jezelf toe”, vertelt Galit. “Dat is heel kort, maar het is er wel. Dat geeft veel onrust in je hoofd. Onrust en negativiteit.”
“Wil je rust creëren, geef alles dan een vaste plaats. Heeft iets geen vaste plaats, dan is het waarschijnlijk rommel. Met vaste plaatsen kun je je huis ook snel opruimen, want alles gaat gewoon terug naar zijn eigen plek. Spullen die rondslingeren in huis geven ruis. En er is al zoveel wat op ons afkomt. Die focus is al zo lastig voor ons in deze tijd. Afleiding en onrust verminder je dus door je huis in te richten als een kleuterklas met duidelijke hoeken. Zo zorgt een opgeruimd huis ook voor een opgeruimd hoofd.”
Wil jij ook aan de slag als opruimcoach? Help mensen om rust en ruimte te vinden met de Opruimcoach opleiding.
ZELF AAN DE SLAG!
De beste opruimtips van Galit
Genoeg theorie, tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken! Met deze praktische opruimtips van Galit zul je merken dat je meer structuur in jouw huis kunt aanbrengen. Ga ermee aan de slag en ontdek het zelf!
Ruim op in kleine stapjes. Doe niet te veel in één keer. En wát je doet: doe dat grondig!
Behoud het overzicht door niet op verschillende plekken tegelijk te gaan opruimen.
Haal spullen uit hun context: neem ze dus uit de kast. Zo kun je gemakkelijker beslissen of iets weg kan.
Geef alles wat je wilt bewaren een vaste plaats.
Leg spullen van dezelfde categorie bij elkaar, op de plek waar je ze gebruikt. Denk aan de kleuterklas!
Blijf alles regelmatig bijhouden. Leg dingen direct terug waar ze thuishoren óf zorg voor een vast opruimritueel.
Een tablet is altijd handig bij de studie. Bijvoorbeeld om onderweg in te loggen op onze digitale leeromgeving.
Lees hier meer over de tablet en de actievoorwaarden »
OF
Gratis noise cancelling headphone
Ben jij snel afgeleid door omgevingsgeluiden tijdens het studeren? Dit is vanaf nu verleden tijd! Je krijgt namelijk een gratis noise cancelling headphone cadeau bij een cursus of opleiding naar keuze.
Lees hier meer over de headphone en de actievoorwaarden »
OF
€ 25,- korting op jouw studie
We denken ook aan jouw portemonnee. Kies tijdens je inschrijving voor € 25,- korting op jouw studie.
Én tijdelijk 10 tot 30% herfstkorting
Je profiteert nu tijdelijk van 10 tot maar liefst 30% herfstkorting op onze opleidingen. Loop deze korting niet mis en bekijk direct welke opleiding bij je past.
Selecteer optie
Selecteer variant van gratis proefles
Onderstaand tref je een overzicht van jouw bewaarde opleidingen. Handig om te vergelijken of mail ze naar jezelf.
Stap 1: Studie | Studieduur | Lesgeld | |
---|---|---|---|
Stuur dit overzicht naar je e-mailadres
Inloggen
Wachtwoord wijzigen
Zo kun je alles rustig doorlezen en ben je er zeker van dat je de juiste keuze maakt wanneer jij je inschrijft.
1. Zoek de opleiding waarvoor jij graag een studiegids ontvangt.
2. Vink aan welke studiegids(en) je wilt ontvangen.
3. Vul jouw gegevens in.
Als je kiest voor de digitale studiegids, ontvang je deze binnen enkele minuten in je mailbox