Gratis brochure

Goede voornemens: 5 tips om ze opnieuw op te pakken!

In de eerste weken van januari is iedereen druk bezig met het maken van goede voornemens, zoals gezonder eten en meer sporten. Maar na verloop van tijd wordt het steeds uitdagender om deze nieuwe gewoontes vol te houden. Hoe komt dat en wat kan je eraan doen? In dit artikel delen we 5 tips om je voornemens weer op te pakken! En, hoe zit het met jouw goede voornemens?

 

 

Het is helemaal niet abnormaal dat het lastig is om trouw te blijven aan je voornemens. Verschillende redenen zorgen ervoor dat mensen hun goede voornemens niet kunnen volhouden. Vaak zijn we in het begin enorm gemotiveerd om aan onze doelen te werken.

Na een paar weken realiseren we ons echter dat het bereiken van deze doelen meer tijd vergt dan we dachten, dat het moeilijker is dan verwacht, of dat onze discipline tekortschiet om de nieuwe gewoontes vol te houden.

Hoe pak je nu je goede voornemens weer op als je ze hebt laten varen? Wij geven je 5 handige tips!

 

1. Stel realistische doelen

'Zolang je niet weet wat je wil, geraak je er niet' Of je slaagt in het behalen van je doelen hangt samen met hoe realistisch die doelen zijn. Stel je voor: je wilt 10 kilo afvallen, maar je hebt nog nooit in je leven gesport. Mensen onderschatten vaak hoelang het duurt vooraleer ze resultaat zien. De kans is dus groot dat je dit doel niet zal volhouden omdat het onrealistisch is.

In zo'n geval is het beter om een kleiner, haalbaar doel te stellen. Begin bijvoorbeeld met 2 kilo afvallen. Als dat lukt, ben je al een stapje dichter bij die 10 kilo. Dan kun je je richten op het volgende doel, bijvoorbeeld nog eens 2 kilo afvallen. Zo werk je geleidelijk naar je uiteindelijke doel toe.

 

2. Maak je doelen meetbaar

De volgende tip is om je doelen meetbaar te maken: "2 kilo afvallen" is nogal vaag. Hoe ga je dat precies aanpakken? Schrijf je goede voornemens op en formuleer bij elk doel welke stappen je gaat zetten om het te behalen. Denk bijvoorbeeld aan wekelijks twee keer gaan sporten of het inruilen van een snack voor een gezonder alternatief. Maak het zo concreet mogelijk!

Een actie zoals twee keer per week sporten kun je subiet in je agenda plannen: "Op maandag en donderdag ga ik 1 uur sporten." Als je specifieke acties vastlegt, wordt het eenvoudiger om jezelf verantwoordelijk te houden. Als iets niet is gelukt, weet je subiet waaraan dat lag en waar je aan kunt werken.

 

3. Focus op 1 doel

Om even bij het afvallen te blijven: als je tegelijkertijd ook wilt stoppen met roken, meer wilt gaan lezen én wilt leren gitaar spelen, zul je snel gefrustreerd raken. Je wil te veel tegelijk en daardoor zul je je voornemens eerder laten varen.

Wat beter werkt, is één of twee doelen kiezen waarop je je de komende tijd gaat concentreren. Zo is de verandering niet ineens te groot, waardoor je jouw voornemen beter kunt volhouden.

 

4. Beloon jezelf

Ben je goed bezig en heb je jouw nieuwe gewoontes een paar weken volgehouden? Trakteer jezelf dan! Koop iets plezant voor jezelf of neem een dagje vrij. Zeker bij voornemens waarvan je niet subiet resultaat ziet, is dit een goede manier om gemotiveerd te blijven.

Zorg er wel voor dat je jezelf beloont met iets dat jouw vooruitgang niet in de weg staat. Trakteer jezelf dus niet op een vette portie friet of een pizza als afvallen jouw doel is.

 

5. Onderneem NU actie!

Uiteindelijk zul je jouw voornemens alleen waarmaken als je in actie komt. Vaak zien we op tegen het begin omdat dit een stap buiten onze comfortzone is. Start daarom vandaag nog en zet de eerste stap naar jouw goede voornemen. Je zult merken dat de tweede stap al een stuk makkelijker voelt.

Schrijf je dus vandaag nog in voor de sportschool, koop dat boek dat je wilt lezen of oefen een half uur op je gitaar. Dit is jouw tijd!

 

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*
  • 15 dagen gratis op proef
  • Ruim 85 jaar ervaring
  • Voordeligste opleider van België
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!