Gratis brochure

Studeren met een energiebeperking:
Marlies is vastberaden om haar BSO af te ronden

Marlies (16) kampt al vanaf haar geboorte met een energiebeperking. Ze is snel moe. Haar lichaam wordt te zwaar om vooruit te komen en ze heeft hulp nodig bij bijna alles wat ze doet. Haar ziekte is progressief en wordt dus steeds erger. Toch weerhoudt dat haar niet van het behalen van haar BSO diploma.

Omdat er nog geen duidelijk beeld is van wat een energiebeperking inhoudt ontstaat er vaak onbegrip voor haar situatie. Inmiddels zit ze al 5 jaar thuis. Vanwege deze energiebeperking kan ze niet meer naar school. Toch doet ze hard haar best om alle vakken af te ronden. Zo besloot ze te starten met enkele BSO-cursussen van NHA. Nu kan ze zelf haar tijd indelen en in haar eigen tempo studeren.

“Ik heb een schooltrauma opgelopen. Om daar vanaf te komen, moest ik iets doen. En toen kwam ik NHA tegen. Voor mij werkt dat geweldig. Er is geen tijdsdruk, ik moet niet per se iets in een week af hebben. Ik doe het op mijn eigen tempo.”  

 

Samenvattingen en een voorleesfunctie; studeren makkelijk gemaakt

Ondanks dat Marlies haar schooldagen zelf in kan delen, vraagt studeren veel energie. Het lezen van lange stukken tekst is heel vermoeiend. Daarvoor maakt ze gebruik van de voorleesfunctie in de online leeromgeving; 

"Jullie voorleesprogramma is voor mij echt geweldig. De lange stukken tekst lezen is heel vermoeiend voor mijn ogen. Als ik het laat voorlezen krijg ik alles mee en kan ik de teksten beter begrijpen.”

 

De tekenapp

Ook om de stof beter te begrijpen bedacht ze een slimme oplossing; leren aan de hand van samenvattingen die ze zelf maakt. Een samenvatting in de vorm van tekeningen;

 “Ik heb een tekenapp. Dat heb ik gekregen als hulpmiddel. Daar zitten allemaal functies op om mij te helpen en het leren makkelijker te maken voor mijn ogen. Ik maak tekeningen van de meest belangrijke dingen om op die manier de rode lijn uit het verhaal te onthouden.”

Wanneer ze haar bso-diploma heeft behaald, wil ze graag de politiek in. Door haar beperking merkt ze dat het krijgen van de juiste hulp lastiger is dan het zou moeten zijn. Er zijn veel dingen die beter kunnen op het gebied van zorg en onderwijs. Daar moet iets aan gebeuren en die veranderingen wil ze graag zelf teweegbrengen.

 

Samen denken we groter

Marlies is niet de enige met een energiebeperking. Ook op het leven van haar broertje heeft deze beperking een grote impact.

“Ook bij mijn broertje Rogier is het progressief. Het wordt steeds erger. Hij is nu 10 jaar. Hij heeft waarschijnlijk ook net zoals ik iets aan zijn ogen een ‘niet aangeboren hersenletsel’.”

Momenteel heeft ze contact met de oprichtster van een onafhankelijke stichting die een plek biedt waar mensen zich dwars door conventies heen vrij voelen om samen groter te denken. De creatieve ruimte biedt uitkomst om samen te werken zodat problemen ook écht worden opgelost.

“We zijn nu zelfs aan het praten over het opmaken van een platform waar kinderen die problemen hebben met school naar toe kunnen. Een plek waar zij naartoe kunnen met hun vragen die worden beantwoord door andere mensen (deskundigen) zodat zij verder geholpen kunnen worden. Zodat ze daar de goede hulp krijgen. De hulp die er is, is niet goed genoeg.”

 

Toekomstdromen

Of Marlies nog dromen heeft voor de toekomst, hoef je haar geen twee keer te vragen. Ze is vastberaden te genezen van haar schooltrauma en daar wordt hard aan gewerkt. Ze droomt ervan weer gewoon naar school te kunnen en in de tussentijd haar diploma via NHA te behalen.

Maar haar grootste droom is om beter met haar moeheid om te kunnen gaan. Om te leven zoals zij dat wil;

“Het zou fijn zijn als wij ook gewoon moe mogen zijn naar buiten toe. Het is oké als je moe bent. Je mag er gewoon zijn ook met de energiebeperking. Het is oké om dingen op je eigen tempo te doen, dat je niet gepusht hoeft te worden om iets af te krijgen. Daarom vind ik jullie programma’s zo mooi. Je hoeft niets. Ik kan het doen wanneer ik het wil, wanneer ik het kan en wanneer ik er tijd voor heb. Er zit geen druk achter. Dat is zo fijn voor mij.”

Ook meer uit jezelf én je tijd halen?

Ben jij geïnspireerd geraakt door het verhaal van Marlies? Misschien wil jij alsnog je diploma behalen? Of is het tijd voor een carrièreswitch? Volg een van de cursussen en opleidingen van NHA en haal meer uit jezelf én je tijd!

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding  door vakdocenten
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!