Gratis brochure

Peter Molenaar (71): “Mijn studie hielp mij door de lockdown”

De 71-jarige Peter Molenaar is al bijna tien jaar met vervroegd pensioen, maar dat wil niet zeggen dat hij achter de geraniums zit, integendeel zelfs. Zijn actieve leven kwam echter bijna compleet tot stilstand nadat de coronalockdown werd afgekondigd. Het langdurig thuiszitten was echter een uitgelezen kans om te studeren. “Je kennis uitbreiden, daar ben je nooit te oud voor.”

Voor Peter Molenaar is stilzitten er niet bij. Nadat hij met vervroegd pensioen ging, vulde hij zijn leven in met tal van clubs en activiteiten. “Tijdens mijn werkzame leven deed ik al vrijwilligerswerk en ik heb dat na mijn pensionering nog wat uitgebreid. Ook ben ik lid van een praatgroep en een leesclub, en volg ik regelmatig workshops. Verder ga ik drie keer per week sporten om mijn zwakke rug soepel te houden.”

Het was dan ook een flinke domper toen de lockdown werd afgekondigd. “De sportclubs gingen dicht en alle activiteiten werden opgeschort. Als actieve maar kwetsbare oudere kwam ik ineens thuis te zitten en de verveling werd al snel erg groot.”

De oplossing was op dat moment dichterbij dan gedacht. Een tijd geleden was de actieve zeventiger namelijk al begonnen aan een cursus Office om het programma Word onder de knie te krijgen. “Ik ben vroeger werkzaam geweest in desktop publishing en verzorgde de opmaak en vormgeving van drukwerk. Bij mijn vrijwilligerswerk werd me gevraagd of ik daarom flyers voor diverse workshops wilde maken. Omdat ik gewend was met een Adobe-pakket te werken, wat bijna niet particulier wordt gebruikt, wilde ik met Word aan de slag.”

 

Oude cursus afmaken

In de cursus zat echter ook een onderdeel Excel, en daar was hij nog niet aan toegekomen. Tijdens de lockdown besloot Peter dan ook om de overige onderdelen van de cursus Office af te ronden. Ook dat was weer nuttig voor zijn vrijwilligerswerk, aangezien hij ook een deel van de boekhouding voor zijn rekening ging nemen. Om die reden leek het hem handig om wat formules in Excel te leren.

Het studeren beviel hem echter zo goed dat het meteen naar meer smaakte.

 

“Dat je de les kunt laten

voorlezen, geeft mij een beetje

het gevoel van een klaslokaal”

 

Het ritme te pakken

“Doordat ik in het ritme van studeren zat, ben ik aansluitend aan een studie filosofie & levensbeschouwing begonnen. Ik had al heel lang belangstelling voor filosofie en nu kreeg ik er eindelijk de tijd voor”, vertelt hij. “Ik vind de cursus erg interessant en de begeleiding is goed. Verder vind ik de voorleesfunctie in Plaza heel erg fijn. Het geeft mij een beetje het gevoel van een klaslokaal. Daarom begin ik daarmee en vervolgens lees ik de les nog een aantal keren door.”
 

Bekijk alle opleidingen >> 

 

Studeren in coronatijd heeft Peter als erg prettig ervaren. “Het is zeker een nuttige tijdbesteding. Je kennis uitbreiden, daar ben je nooit te oud voor. Bovendien is het zinvol je hersenen te blijven trainen. Dat houdt je fit.”

 

“Je kennis uitbreiden, daar

ben je nooit te oud voor”

 

Een van de redenen waarom hij niet eerder aan een cursus Filosofie begonnen was, zijn de kosten. Hij vond het eigenlijk te veel geld om uit te geven aan een hobby.

 

“Maar nu het mij ook van de verveling tijdens de lockdown heeft afgeholpen, was het mij het geld absoluut waard. In de studie staat namelijk ook een lijstje met aanbevolen literatuur waar ik dankbaar gebruik van maak. Ik ben nu halverwege de cursus en ik heb mij dan ook geen moment meer verveeld!”

 

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!