of
Hoewel we dagelijks geconfronteerd worden met berichten over mensen die zijn gestorven, staan we er maar zelden bij stil wat de impact hiervan is op de naasten. Confrontatie met je eigen sterfelijkheid of die van je geliefden kan heel heftig zijn. Ondersteun vóór, tijdens en na het stervensproces kan dan een groot verschil maken. Wil jij anderen hierbij helpen? Start dan vandaag nog met de opleiding Stervensbegeleiding.
Als stervensbegeleider ondersteun jij mensen in de omgang van het naderende verlies. Het gaat dan niet alleen om mensen die zelf de dood naderen maar ook om hun naasten. Geconfronteerd worden met sterfelijkheid kan immers veel emoties losmaken. Met deze opleiding Stervensbegeleiding in België begeleid jij mensen in deze ontzettend moeilijke en emotioneel zware periode.
Door ze te helpen de situatie te aanvaarden kan deze periode nog mooie herinneringen en momenten opleveren in plaats van enkel pijn en verdriet.
In deze opleiding Stervensbegeleiding leer jij alle aspecten die komen kijken bij het vak van stervensbegeleider. De opleiding start bij de basis en gaat steeds dieper in op zowel de praktische als de emotionele kant. Op die manier leer je niet alleen hoe je rust en structuur aanbrengt voor mensen in deze moeilijke periode maar ontdek je ook hoe je omgaat met zaken als een laatste wens.
Elke cliënt is uniek. Dat betekent dat elke situatie een andere aanpak nodig zal hebben. Om de best passende ondersteuning te kunnen bieden voor elke cliënt leer je tijdens deze opleiding Stervensbegeleiding over de verschillende stervensprocessen. Je gaat dieper in op verschillende culturen en religies en leert allerlei communicatietechnieken. Door deze kennis in de praktijk toe te passen geef jij steun en bied je ruimte aan alle emoties tijdens de laatste levensfase.
Ook na het overlijden van een cliënt kan ondersteuning en begeleiding gewenst zijn voor de naasten. De praktische zaken die geregeld moeten worden en de mogelijkheden hierin worden uitgebreid besproken in deze opleiding. Stervensbegeleiding is een dankbaar beroep waarin je écht iets betekent voor mensen. Je kunt jouw opgedane kennis inzetten om aan de slag te gaan in bijvoorbeeld een hospice of als mantelzorger.
Werk je al in de uitvaartbranche? Ben je werkzaam als mantelzorg of werk je als vrijwilliger in een hospice? Of wil jij je verdiepen in het rouwproces omdat je zelf deze moeilijke periode hebt meegemaakt en anderen hierin ondersteuning wil bieden? Dan is de opleiding Stervensbegeleiding perfect voor jou.
Je hebt geen vooropleiding of voorkennis nodig om de opleiding Stervensbegeleiding te volgen.
Mensen ondersteunen in de laatste fase van hun leven is een zeer dankbare job. Maar wil jij net dat beetje extra kunnen doen? Combineer dan de opleiding Stervensbegeleiding met Rouwbegeleiding. Extra voordelig leer jij hoe je mensen ook bijstaat ná deze laatste fase en hoe je ze door het rouwproces heen begeleidt.
Ook wanneer je geen eigen zaak wilt starten is het boeiend om je kennis, inzicht en visie op het ondernemen hiermee te vergroten.
Tijdens de opleiding Stervensbegeleiding ga je niet alleen maar aan de slag met theorie, maar ga je tevens werken met praktische cases. Op die manier kun je de theorie direct toepassen in echte situaties zodat je de stof nog sneller en makkelijker opneemt. Door situaties als ouderdom, ziekte en euthanasie op deze manier aan te pakken, weet je zeker dat jij klaar bent om jouw carrière te starten.
In het studieprogramma van de opleiding Stervensbegeleiding leer je meer over de volgende onderwerpen:
Als eindopdracht krijg je een casus waarin de kennis, inzichten en vaardigheden die je tijdens de opleiding hebt opgedaan, worden getoetst.
In de combinatieopleiding Stervensbegeleiding + Rouwbegeleiding komen naast de inhoud van de opleiding Stervensbegeleiding ook de volgende onderwerpen aan bod:
Wanneer je tevens de cursus Bedrijfsbeheer volgt, ben je helemaal klaar om je eigen zaak te starten! In 15 lessen behandelen we onderwerpen die van belang zijn bij het starten en runnen van een eigen zaak, zoals: tariefberekeningen, ondernemingsvormen, administratie, marketing, websitepromotie, marktonderzoek en het ondernemingsplan.
Een NHA-instituutsdiploma kun je aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).
Kies je voor de combinatiecursus inclusief Bedrijfsbeheer van NHA, dan kun je het onderdeel Bedrijfsbeheer afronden met een examen voor het diploma Basiskennis Bedrijfsbeheer.
Dit diploma is sinds 1 september 2018 niet meer verplicht om een eigen zaak te mogen starten in Vlaanderen (nog wel verplicht in Wallonië). Maar een goede kennis van bedrijfsbeheer blijft cruciaal. Voor bvba’s zal het financieel plan dat getoond moet worden aan belang toenemen, en dat zal ook gelden voor andere vennootschapsvormen en eenmanszaken. De startende ondernemer moet ook nog altijd leningen, verzekeringen en vergunningen aanvragen. Bij die aanvragen wordt ook de ‘kwaliteit’ van de startende ondernemer en diens ondernemingsplan mee in rekening genomen.
Voor meer informatie betreffende het examen zoals examendata, uiterlijke aanmelddata en examengelden verwijzen wij je naar de Centrale Examencommissie van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel.
Je kunt je voor dit examen online aanmelden bij:
De Centrale Examencommissie van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel
Dienst Economie, Secretariaat van Ondernemersvaardigheden
Tel: 02 800 35 40
Website: www.Brussel-economie-werk.be
Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding nodig.
Heb je voor beide onderdelen al jouw huiswerk ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende gescoord (5,5 of hoger)? Dan kun je het overkoepelde NHA-instituutsdiploma Stervensbegeleiding + Rouwbegeleiding aanvragen.
Je ontvangt de complete opleiding Stervensbegeleiding in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!
Je ontvangt de lessen in een luxe ringmap thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.
Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.
Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België!
Wanneer je start met de opleiding Stervensbegeleiding, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.
Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra tof.
Voor de opleiding Stervensbegeleider staat een studieduur van 6 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
Voor de opleiding Stervensbegeleiding + Bedrijfsbeheer staat een studieduur van 12 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
Voor de opleiding Stervensbegeleiding + Rouwbegeleiding staat een studieduur van 12 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Maar sneller of langzamer kan en mag altijd! Je bepaalt jouw eigen tempo.
Bel ons: 032 57 51 91 of stuur ons een e-mail.
Ben jij snel afgeleid door omgevingsgeluiden tijdens het studeren? Dit is vanaf nu verleden tijd! Je krijgt namelijk een gratis noise cancelling headphone cadeau bij een cursus of opleiding naar keuze.
Lees hier meer over de headphone en de actievoorwaarden »
Een tablet is altijd handig bij de studie. Bijvoorbeeld om onderweg in te loggen op onze digitale leeromgeving.
Lees hier meer over de tablet en de actievoorwaarden »
We denken ook aan jouw portemonnee. Tijdelijk kun je tijdens je inschrijving ook kiezen voor € 25,- extra korting. Deze wordt tijdens het inschrijven direct verrekend.
Selecteer optie
Selecteer variant van gratis proefles
Onderstaand tref je een overzicht van jouw bewaarde opleidingen. Handig om te vergelijken of mail ze naar jezelf.
Stap 1: Studie | Studieduur | Lesgeld | |
---|---|---|---|
Stuur dit overzicht naar je e-mailadres
Inloggen
Wachtwoord wijzigen
Zo kun je alles rustig doorlezen en ben je er zeker van dat je de juiste keuze maakt wanneer jij je inschrijft.
1. Zoek de opleiding waarvoor jij graag een studiegids ontvangt.
2. Vink aan welke studiegids(en) je wilt ontvangen.
3. Vul jouw gegevens in.
Als je kiest voor de digitale studiegids, ontvang je deze binnen enkele minuten in je mailbox