Stervensbegeleiding  

Nú met GRATIS tablet
Stervensbegeleiding
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
6x
76,50

of 


€459,00
 • Succesvol naar een eigen bedrijf
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Afronding: NHA instituutsdiploma
 • Studieduur: 6 maanden
ALGEMEEN

Sta mensen bij tijdens hun laatste levensfase met de opleiding Stervensbegeleiding

Hoewel we dagelijks geconfronteerd worden met berichten over mensen die zijn gestorven, staan we er maar zelden bij stil wat de impact hiervan is op de naasten. Confrontatie met je eigen sterfelijkheid of die van je geliefden kan heel heftig zijn. Ondersteuning vóór, tijdens en na het stervensproces kan dan een groot verschil maken. Wil jij anderen helpen bij de laatste levensfase? Start dan vandaag nog met de opleiding Stervensbegeleiding.

   In combinatie mogelijk met de opleiding Rouwbegeleiding
   Studeer met hulp van een ervaren vakdocent
   Studeer in je eigen tempo

Als stervensbegeleider ondersteun jij mensen in de omgang van het naderende verlies. Het gaat dan niet alleen om mensen die zelf de dood naderen, maar ook comfort bieden aan hun naasten. Geconfronteerd worden met sterfelijkheid kan immers veel emoties losmaken. Met deze opleiding Stervensbegeleiding in België begeleid jij mensen in deze ontzettend moeilijke en emotioneel zware periode.

Door ze te helpen de situatie te aanvaarden kan deze periode nog mooie herinneringen en momenten opleveren in plaats van enkel pijn en verdriet. Op deze manier help je hen bij het vinden van zingeving en een waardige dood.  

 

Aan de slag als stervensbegeleider

In deze opleiding Stervensbegeleiding leer jij alle aspecten die komen kijken bij het vak van stervensbegeleider. De opleiding start bij de basis en gaat steeds dieper in op zowel de praktische als de emotionele kant. Op die manier leer je niet alleen hoe je rust en structuur aanbrengt voor mensen in deze moeilijke periode, maar ontdek je ook hoe je omgaat met zaken als een laatste wens.

Elke cliënt is uniek. Dat betekent dat elke situatie een andere aanpak nodig zal hebben, zoals de mogelijkheid tot euthanasie, indien relevant. Om de best passende ondersteuning te kunnen bieden voor elke cliënt leer je tijdens deze opleiding Stervensbegeleiding over de verschillende stervensprocessen. Je gaat dieper in op verschillende culturen en religies en leert allerlei communicatietechnieken. Door deze kennis in de praktijk toe te passen geef jij steun en bied je ruimte aan alle emoties tijdens de laatste levensfase.

Ook na het afscheid nemen van een cliënt kan ondersteuning en begeleiding gewenst zijn voor de naasten. De praktische zaken die geregeld moeten worden en de mogelijkheden hierin worden uitgebreid besproken in deze opleiding. Stervensbegeleiding is een dankbaar beroep waarin je écht iets betekent voor mensen. Je kunt jouw opgedane kennis inzetten om aan de slag te gaan in bijvoorbeeld een hospice of als mantelzorger.

 

Help mensen in de zwaarste tijd van hun leven

Werk je al in de uitvaartbranche? Ben je werkzaam als mantelzorg of werk je als vrijwilliger in een hospice? Wil jij je verdiepen in het rouwproces omdat je zelf deze moeilijke periode hebt meegemaakt en anderen hierin ondersteuning wil bieden? Of heb je een interesse in de mogelijkheden binnen de palliatieve zorg? Dan is de opleiding Stervensbegeleiding perfect voor jou.

Je hebt geen vooropleiding of voorkennis nodig om de opleiding Stervensbegeleiding te volgen.
 

Combineer de opleiding Stervensbegeleiding met Rouwbegeleiding

Mensen ondersteunen in de laatste fase van hun leven is een zeer dankbare job. Maar wil jij net dat beetje extra kunnen doen? Combineer dan de opleiding Stervensbegeleiding met Rouwbegeleiding. Extra voordelig leer jij hoe je mensen ook bijstaat ná deze laatste fase en hoe je ze door het rouwproces heen begeleidt.
 

Nu bij inschrijving: GRATIS fullcolour handboek 

''in tien stappen naar je eigen zaak''

Ook wanneer je geen eigen zaak wilt starten is het boeiend om je kennis, inzicht en visie op het ondernemen hiermee te vergroten.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Stervensbegeleiding

Tijdens de opleiding Stervensbegeleiding ga je niet alleen maar aan de slag met theorie, maar ga je tevens werken met praktische cases. Op die manier kun je de theorie direct toepassen in echte situaties zodat je de stof nog sneller en makkelijker opneemt. Door situaties als ouderdom, ziekte en euthanasie op deze manier aan te pakken, weet je zeker dat jij klaar bent om jouw carrière te starten.

In het studieprogramma van de opleiding Stervensbegeleiding leer je meer over de volgende onderwerpen:
 

 • Wat is stervensbegeleiding precies?
 • Wat zijn de verschillende stervensprocessen en welke begeleiding komt daar bij kijken?
 • Hoe zit het met euthanasie en palliatieve zorg?
 • Hoe verloopt het eerste contact met een nieuwe cliënt?
 • Welke gespreksonderwerpen kun je aanhalen? Hoe kun je het beste communiceren met cliënten?
 • Op welke manier kun je naasten het beste begeleiden en informeren?
 • Hoe ga je om met ethische dilemma’s?
 • Wat zijn de fasen van verlies en hoe kun je per fase de beste zorg en ondersteuning bieden?
 • De verschillende religies en levensbeschouwingen en hun tradities rondom de dood.
 • Hoe zorg je voor je eigen balans tijdens het werken als stervensbegeleider? 

 

Palliatieve zorg 

Binnen de opleiding Stervensbegeleiding komt ook het essentiële aspect van palliatieve zorg. Ontdek hoe je de laatste levensfase van patiënten met een terminale aandoening aangenamer maakt door pijn en andere ongemakken te verzachten. Je verwerft belangrijke vaardigheden om niet alleen de patiënten, maar ook hun naasten bij te staan in deze moeilijke periode. Met de opleiding palliatieve zorg, wat een onderdeel is van deze opleiding ben je goed voorbereid op deze belangrijke rol.

Als eindopdracht krijg je een casus waarin de kennis, inzichten en vaardigheden die je tijdens de opleiding hebt opgedaan, worden getoetst.
 

Combinatieopleiding Stervensbegeleiding + Rouwbegeleiding

In de combinatieopleiding Stervensbegeleiding + Rouwbegeleiding komen naast de inhoud van de opleiding Stervensbegeleiding ook de volgende onderwerpen aan bod: 
 

 • Wat is rouw
 • Wat een rouwbegeleider doet en wat zijn taken zijn
 • Theorieën en verhalen omtrent rouw
 • Communicatie
 • Aan de slag met rouw
 • Verstoorde rouw
 • Rouw bij kinderen
 • Rouw bij mensen met een verstandelijke beperking
 • Rouw in verschillende tradities
 • Zingeving creëren en rituelen
 • Hoe je kunt aansluiten bij de rouwende
 • Innerlijke ruimte en zelfzorg als rouwbegeleider
   

Eigen zaak starten? Volg aansluitend de cursus Bedrijfsbeheer: extra voordelig!

Wanneer je tevens de cursus Bedrijfsbeheer volgt, ben je helemaal klaar om je eigen zaak te starten! In 15 lessen behandelen we onderwerpen die van belang zijn bij het starten en runnen van een eigen zaak, zoals: tariefberekeningen, ondernemingsvormen, administratie, marketing, websitepromotie, marktonderzoek en het ondernemingsplan.

DIPLOMA

Diploma


Een NHA-instituutsdiploma kun je aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Diploma Bedrijfsbeheer

Kies je voor de combinatiecursus inclusief Bedrijfsbeheer van NHA, dan kun je het onderdeel Bedrijfsbeheer afronden met een examen voor het diploma Basiskennis Bedrijfsbeheer.

Dit diploma is sinds 1 september 2018 niet meer verplicht om een eigen zaak te mogen starten in Vlaanderen (nog wel verplicht in Wallonië). Maar een goede kennis van bedrijfsbeheer blijft cruciaal. Voor bvba’s zal het financieel plan dat getoond moet worden aan belang toenemen, en dat zal ook gelden voor andere vennootschapsvormen en eenmanszaken. De startende ondernemer moet ook nog altijd leningen, verzekeringen en vergunningen aanvragen. Bij die aanvragen wordt ook de ‘kwaliteit’ van de startende ondernemer en diens ondernemingsplan mee in rekening genomen.

Voor meer informatie betreffende het examen zoals examendata, uiterlijke aanmelddata en examengelden verwijzen wij je naar de Centrale Examencommissie van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel.

Je kunt je voor dit examen online aanmelden bij:

De Centrale Examencommissie van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel
Dienst Economie, Secretariaat van Ondernemersvaardigheden
Tel: 02 800 35 40
Website: www.Brussel-economie-werk.be

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding nodig.

 
Combinatieopleiding Stervensbegeleiding + Rouwbegeleiding

Heb je voor beide onderdelen al jouw huiswerk ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende gescoord (5,5 of hoger)? Dan kun je het overkoepelde NHA-instituutsdiploma Stervensbegeleiding + Rouwbegeleiding aanvragen.
 


NHA-kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete opleiding Stervensbegeleiding in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringmap thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de opleiding Stervensbegeleiding, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

Voor de opleiding Stervensbegeleider staat een studieduur van 6 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
 

Opleiding Stervensbegeleiding + Bedrijfsbeheer

Voor de opleiding Stervensbegeleiding + Bedrijfsbeheer staat een studieduur van 12 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
 

Opleiding Stervensbegeleiding + Rouwbegeleiding

Voor de opleiding Stervensbegeleiding + Rouwbegeleiding staat een studieduur van 12 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Maar sneller of langzamer kan en mag altijd! Je bepaalt jouw eigen tempo.
 

Vragen?

Bel ons: 032 57 51 91. We helpen je graag!

ONDERNEMERSCOACH

Uniek bij NHA: Jouw persoonlijke ondernemerscoach!

Hoe begin ik een eigen zaak?

Wanneer je na je cursus direct wil beginnen met het opzetten van jouw eigen zaak, hebben wij een unieke service voor je beschikbaar; een ondernemerscoach.

De ondernemerscoach kun je vragen stellen over het opzetten van een eigen zaak. Denk bijvoorbeeld aan vragen over de financiering, het leggen van contacten met instanties, het opzetten van administratie, het invullen van de benodigde documenten, maar ook vragen die bijvoorbeeld betrekking hebben op de marketing van jouw bedrijf.

Ondernemersplan? Wij helpen je

De ondernemerscoach geeft je terugkoppeling op jouw ondernemersplan. Al onze coaches zijn mensen met ervaring in het voeren van een eigen bedrijf of zijn werkzaam voor banken. Ze zijn gespecialiseerd in het begeleiden van startende ondernemers. Je staat er dus nooit alleen voor!

LESGELD

Lesgeld

Stervensbegeleiding
6x €76,50 of €459,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
6x 76,50
of €459,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Stervensbegeleiding + Bedrijfsbeheer
12x €46,60 of €559,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
12x 46,60
of €559,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Stervensbegeleiding + Rouwbegeleiding
12x €66,60 of €799,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
12x 66,60
of €799,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Start direct met de cursus
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!