Gratis brochure

Erica (71) gepensioneerd: "ik studeer 5 dagen per week van 9 tot 4"

Na de vele verliezen die Erica heeft gekend, besloot ze na haar pensioen niet bij de pakken neer te gaan zitten. Erica volgt nu 5 cursussen en studeert iedere ‘werkdag’ van 9 uur ’s ochtends tot 4 ’s middags. “Ik kan ook wel koekjes gaan bakken hé, maar dat is natuurlijk niet per se gezond.”  

Erica kreeg het flink te verduren. Ze verloor tot drie keer toe een partner en verschillende vriendinnen. Daarnaast is ze ook al vrij vroeg een kind verloren aan een tumor. “Dit heeft veel impact gehad op mijn leven. Dit was ook het moment dat ik in aanraking ben gekomen met een hospice.” 

Om haar eigen verliezen een plek te kunnen geven, maar vooral ook om andere mensen te kunnen helpen, besloot ze zich verder te verdiepen in rouwverwerking en stervensbegeleiding.

 

“Als de coronacrisis voorbij is wil ik aan de slag als vrijwilliger in een hospice.”

 

5 dagen per week studeren

Aan discipline is bij Erica geen gebrek. Vijf dagen per week studeert ze van 9 tot 4 uur. Als ze doordeweeks andere afspraken heeft, haalt ze de ‘verloren’ studietijd in het weekend in. “De discipline van vijf dagen studeren zit er wel in” vertelt ze lachend.

 

“Eigenlijk had ik vroeger moeten doorstuderen, maar ik was toen blij dat ik van het studeren af was.” Vertelt ze grinnikend.

 

Inmiddels studeert Erica dus volop. Van de vijf cursussen heeft ze er al twee in drie maanden afgerond! “In september ben ik gestart en in december had ik de papiertjes.” Er zat geen rem op bij Erica. En dat terwijl beide cursussen een studieduur hebben van circa 9 maanden. “Ik vind het heerlijk om te studeren en ik had ook een hele fijne docente, dat klikte gewoon geweldig.” Vertelt ze glunderend.

Vooral in de wintermaanden ziet ze het studeren echt als een cadeautje. “Anders zit je in de wintermaanden ook maar wat in je hol.” Vertelt ze. 

  

Van rouwverwerking tot illustratief tekenen

Erica heeft inmiddels al twee cursussen succesvol afgerond. Momenteel is ze bezig met de cursussen Wereldgodsdiensten, Illustratief Tekenen en Filosofie & Levensbeschouwing. “Als ik hiermee klaar ben wil ik nog de cursus Psychologie en Kunstgeschiedenis volgen.” Genoeg ambitie dus!

 

Anderen helpen

“Ik hoop dat ik de ervaring nog mag meemaken, om de kennis die ik nu opdoe, toe te passen in de praktijk.” Vertelt Erica hoopvol. Ze wil graag aan de slag als vrijwilliger bij een Hospice. “Verhalen vertellen aan bed, een boek voorlezen of iets creatiefs doen. Ja en verder luisteren natuurlijk. Dat is misschien wel het allerbelangrijkste wat ik wil doen. Luisteren en aandacht geven aan de mensen die het nodig hebben.”  

 

Wijze levensles

Hoe Erica de toekomst voor zich ziet? “Nou, leven in het moment.” Dat is het belangrijkste zegt ze. “Dat doe ik met mijn thuisstudies. In plaats van mijn tijd te verdoen aan televisie kijken. Verrijk ik mijn leven nu met nieuwe kennis!”

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!