Gratis brochure

Met goesting naar je werk

Leestijd: 4 minuten

Wat doe je als je op een punt in je leven komt waarop je beseft dat je niet meer gelukkig bent met waar je staat? Het overkwam Marcel Bartels (52). Op zo’n moment kun je twee dingen doen. Of je accepteert de situatie zoals hij is, óf je gooit het roer volledig om en maakt werk van je dromen. Marcel koos voor dat laatste. Als personal trainer in zijn eigen fitnessclub haalt hij nu weer voldoening uit zijn werk én is hij fitter dan ooit.

 
Marcel heeft in het verleden zelf te maken gehad met overgewicht en een ongezonde levensstijl. Hij weet wat het is om je onzeker te voelen over je lichaam. Door zijn eet- en beweeggewoontes te veranderen lukte het hem om in totaal 15 kilo af te vallen.

“Ik had zelf eigenlijk ook alle excuses die mijn klanten hebben. Te druk, geen tijd, geen energie. Ik vond het allemaal wel goed zoals het was”, vertelt Marcel. “Tot ik op een gegeven moment zoiets had van, ik ben er eigenlijk helemaal niet zo content mee. Ik voel me helemaal niet zo goed. Toen ben ik mijn gezondheid echt op nummer één gaan zetten. De begeleiding die ik toen kreeg heeft mij echt getriggerd om te veranderen."

 

"Ik had een goedbetaalde job, maar ik haalde er geen voldoening meer uit."

 

Ook op zijn werk kreeg Marcel twijfels of hij nog wel op de juiste plek zat. “Ik ben eigenlijk heel mijn leven werkzaam geweest in de grafische branche. Ik had een goedbetaalde job als accountmanager en een bedrijfsauto”, vertelt hij. “Maar ik haalde er geen voldoening meer uit, het was puur geld verdienen."

"In mijn werk had ik veel contact met klanten. Dat was iets wat ik wel graag deed. Maar het ging niet goed in de sector. Je merkte dat de goede relatie die je met klanten opbouwde niet zoveel meer uitmaakte als de concurrent een paar euro goedkoper was.”
 

Anderen helpen om zich weer goed in hun vel te voelen

"Als het om geld gaat doen mensen gekke dingen”, zegt Marcel. “En dat begon bij mij steeds meer te wringen. Ik ben echt voorstander van goed relatiebeheer. Gewoon dat de mensen je vertrouwen en zien dat je het beste met hen voorhebt. Dat vind ik heel belangrijk.”

Marcel was niet gelukkig meer met zijn werk. “Op het einde kostte mijn werk me zoveel energie. Ik had het gevoel dat ik ook niet meer echt een toffe kerel was. En dat wilde ik eigenlijk weer terug zien te vinden. Ik heb altijd zoiets gehad van, als je niet tevreden bent met de situatie, dan moet je accepteren dat het zo is en stoppen met zagen, óf je moet er iets aan doen.”

Daarom besloot Marcel op zichzelf te beginnen. “Ik dacht, wat is er eigenlijk mooier dan mensen helpen met iets dat je zelf ook hebt ervaren, namelijk dat je je terug echt gezond en sterk voelt en je weer goed in je vel voelt.”

 

"Ik vind het een tekortkoming om te denken
dat je op latere leeftijd niet het roer kunt omgooien."

 

Zo besloot hij de opleiding tot Personal Trainer te volgen bij NHA. “Terwijl ik daarmee bezig was, kwam ik in contact met een bekende fitnessketen. Zij waren op zoek naar franchisenemers. Toen ging de bal aan het rollen, en dat is eigenlijk niet meer gestopt.”

De opleiding ging Marcel goed af. “Ik heb er veel uit geleerd. Je doet altijd weer nieuwe inzichten op, andere inzichten. Ik vond het gewoon heel belangrijk om een diploma te hebben. Maar ik vind het ook gewoon plezant. Naar mijn gevoel ging de opleiding vlot, omdat ik het gewoon echt heel interessant vond. Mijn diploma hangt nu goed in het zicht. Mensen die hier op intake gesprek komen zien het direct hangen.”

“Ik heb echt veel reacties gekregen. Sommige mensen zeiden ‘wat? Ga je op jezelf beginnen? Je bent gek! Je hebt helemaal geen ervaring als personal trainer’. Maar uiteindelijk begint elke personal trainer zonder ervaring. Ik vind het een tekortkoming om te denken dat je op latere leeftijd niet het roer kunt omgooien en iets anders kunt gaan doen. Maar het merendeel van de reacties was positief.”

 

Leren omgaan met het leven, met je gezondheid als basis

Op de vraag of hij nu meer voldoening haalt uit zijn werk zegt Marcel: “Ja, dit past veel beter bij mij. In mijn werk als accountmanager gebeurden er vaak dingen waar ik het gewoon niet mee eens was. Maar hier sta ik volledig achter.

"Ik sta ook volledig achter de methode die we vanuit de franchise hanteren. Dus echt coaching, voeding en beweging, die drie dingen samen. Dat is naar mijn idee de enige goede aanpak om met je gezondheid aan de slag te gaan.”

 

 
“Ik geloof niet in van die kortstondige programma’s die beloven dat je in 12 weken tijd een summer body kunt creëren. Daar gaat het helemaal niet om. Je moet leren omgaan met het leven, waarin je ups en downs hebt, maar waarbij jouw gezondheid altijd de basis is. Je gezondheid is het belangrijkste van alles. Op het moment dat jij gezond bent, sterk bent, dan voel je je beter, happier, sterker. En daardoor ben je een betere partner, een betere ouder, een betere zoon, dochter, vriend of vriendin. Daar geloof ik echt in.

 

Nog meer mensen helpen

Er komt veel kijken bij ondernemer zijn. Marcel: “Het belangrijkste voor mij was eigenlijk de vrijheid, omdat ik nu geen manager meer boven me heb. Ik heb in mijn werk altijd met hiërarchie te maken gehad en daar had ik altijd wel een beetje moeite mee. Dat is nu volledig weg, dus dat geeft wel een gevoel van vrijheid. Er is niemand die mij zegt, je moet dit doen of je mag dat niet doen.”

Dromen voor de toekomst heeft Marcel ook. “Uiteindelijk zou ik wel willen uitbreiden, want dan kan ik nog meer mensen helpen. Een grotere locatie te zijner tijd, zo’n dingen wil ik wel. Maar ik ben ook gewoon heel content met de huidige gang van zaken. Ik doe het nu alleen met mijn klanten en ik verdien daar mijn geld mee. Ik kan er goed van leven.”

Voor mensen die ook op zoek zijn naar meer werkgeluk heeft Marcel een advies: “Ga bij jezelf na of je gelukkig bent met je huidige situatie. Is dit wat je energie geeft? Is het antwoord nee, ga dan eens na of er iets is dat beter bij je zou passen. En ga er dan voor! Geloof in jezelf, geloof dat je het kunt. Dan geraak je heel ver.”

 

 

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!