Gratis brochure

Lys (23) leert Swahili voor de liefde: “Ik emigreer voor mijn verloofde naar Kenia”

Lys van der Zeeuw kwam net van de schoolbanken toen ze voor vrijwilligerswerk naar Kenia vertrok. Een levensveranderende gebeurtenis, want ze werd er tot over haar oren verliefd op een Keniaan. Nu is ze verloofd en zich aan het voorbereiden om een bestaan in Kenia op te bouwen. Een belangrijke stap is het leren van de officiële taal van het land. Om die reden is Lys nu begonnen met een NHA-cursus Swahili.

 

De wijde wereld heeft altijd gelonkt voor de 23-jarige Lys. “Na de middelbare school wilde ik eigenlijk al naar het buitenland, maar mijn ouders vonden me te jong. Toen heb ik de keuze gemaakt om na mijn afstuderen te vertrekken. Ik wilde niet alleen maar reizen, maar juist wat meer diepgang. Ik besloot daarom om vrijwilligerswerk te gaan doen. Daar heb ik Chris ontmoet.”

 
Een van de projecten waar Lys als vrijwilliger aan meewerkte, vond plaats op de Technical School. Daar deed Chris een werkervaringsstage. Tijdens een soort lokaal festival raakten ze voor het eerst echt aan de praat, en daarna zagen ze elkaar bijna iedere dag op kantoor.

 

“Er was altijd wel een soort spanning tussen ons, maar ik was er niet echt mee bezig. Tot hij op een bepaald moment zei dat hij me veel leuker vond dan een gewone vriendin. Dat gevoel was wederzijds, dus toen kregen we officieel een relatie. Mijn ouders hebben hem al ontmoet toen ze me kwamen opzoeken, maar op dat moment waren we nog gewoon vrienden. Achteraf vertelde mijn moeder me dat ze toen al het gevoel had dat het meer was dan alleen vriendschap.”

 

 

Communiceren doen de twee in het Engels. “Ik spreek het vloeiend, en Chris ook. Dit geldt eigenlijk voor de gehele Keniaanse bevolking, behalve mensen die niet of nauwelijks onderwijs hebben gehad”, vertelt Lys.

 

Praten met oma

De oma van Chris is één van de mensen die geen Engels spreekt. Lys: “Ze is zo”n fijn en warm mens. Ik wilde heel graag met haar kunnen praten. Verder dan wat basiszinnetjes kwam ik niet, dus Chris heeft voor me vertaald. Dat was het moment dat ik het zeker wist: ik wilde Swahili leren. Dan kon ik niet alleen vloeiend met Chris in zijn eigen taal communiceren, maar kon ik eindelijk ook een gesprek met zijn oma voeren.”

 

"Ik wil heel graag in
het Swahili met zijn
oma kunnen praten"


Thuis Swahili leren

Eenmaal thuis voegde Lys meteen de daad bij het woord en kwam bij NHA terecht. Nu volgt ze, naast haar baan als jongerenbegeleider in de bijzondere jeugdzorg, een taalcursus Swahili als thuisstudie.

 

“Het spreekt me aan dat je gewoon in je eigen tempo kunt studeren, maar dat je wel het gevoel hebt van een klaslokaal. Ik heb mijn medecursisten een leuk welkomstberichtje gestuurd, en met één ervan heb ik nog regelmatig goed contact. We hebben bijvoorbeeld gekletst over waarom we de cursus volgen, maar we wisselen ook dingen uit over de leerstof die we moeilijk vinden. Dus dat is wel leuk.”

 

Bekijk alle opleidingen >> 

 

Liefde in én voor Kenia

Lys is niet alleen verliefd geworden op Chris, maar ook op Kenia. Inmiddels hebben de tortelduifjes dan ook besloten dat ze zich in het Afrikaanse land gaan vestigen. “De mensen, de kleuren… Kenia is zo'n veelzijdig land. Je hebt daar alles: een woestijn, parelwitte zandstranden, groene valleien, bergen. Als je de hele wereld in één land zou stoppen, dan heb je Kenia. Als ik daar ben, dan voel ik me gewoon thuis”.

In maart 2021 verhuist Lys naar Nairobi. “Ja, dat is nog een extra reden om Swahili te leren”, lacht Lys.

 

Airbnb starten

Begin volgend jaar zal Lys intrekken in hun appartement, waar Chris momenteel al woont. De extra slaapkamers gaan ze verhuren via Airbnb. “Dat wordt in eerste instantie mijn baan. Misschien in combinatie met andere diensten, zoals rondleidingen en tours die ik kan aanbieden aan gasten. In de toekomst hoop ik wel wat te kunnen doen met mijn hulpverlenersachtergrond. Misschien als baan, maar anders als vrijwilliger.”

 

Trouwen

En de toekomst? Die ziet Lys rooskleurig in. “In oktober gaan we trouwen, dus daar heb ik heel veel zin in. Dan volgend jaar emigreren en eerst eens helemaal mijn weg vinden in Kenia. In de toekomst wil ik dan misschien mijn eigen stichting opzetten, of mij aansluiten bij een bestaande stichting."

Het is duidelijk: vrijwilligerswerk, wat Chris en haar samenbracht, heeft nog steeds een belangrijk plekje in haar hart.

 

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!