Gratis brochure

Tijd voor een ander: Marijke werkt als vrijwillige budgetcoach

Leestijd: 5 minuten

Vanwege chronische pijn is Marijke Deckx (50) niet meer in staat om betaald werk te doen. Maar bij de pakken blijven zitten is er voor haar zeker niet bij. Daarom zet ze zich met veel toewijding in als vrijwillige budgetcoach. Haar wiskundige talent komt daarbij goed van pas. Zo helpt ze mensen met schulden om hun financiën weer op orde te brengen. Heel dankbaar werk waar ze veel voldoening uit haalt. 

Bekijk direct de video:

 

“Ik ben van een zorgvrager naar een zorgverlener gegaan. Dat is voor mij een hele leuke ervaring.”
 
“Als kind heb ik altijd graag gestudeerd”, vertelt Marijke. “Ik hou van studeren, ik doe graag kennis op. Je leert altijd iets bij. Maar ik vind het ook een vrouwenrecht, want in heel veel landen is het niet evident om als vrouw te studeren.”

Studeren zat er altijd al in bij Marijke. Als kind zat ze altijd al met haar neus in de studieboeken. “Ik wilde eigenlijk piloot worden vroeger”, vertelt Marijke. “Dat vroeg wel wat studie ervaring, dus ik was wel getriggerd om te studeren.”

 

Een wiskundige knobbel

Op de vraag waarom ze het zo leuk vindt om nieuwe dingen te leren, antwoordt Marijke: “Waarom niet? Het is altijd interessant om iets nieuws te leren, omdat je dan niet blijft stilstaan.”

Bij NHA volgde Marijke al verschillende cursussen zoals Medische Kennis, Life Coach, NLP en Kalligrafie. De laatste studie die ze heeft gevolgd was de opleiding Budgetcoach.

“Ik heb een wiskundige knobbel”, lacht Marijke. “Ik heb niks met talen, maar ik heb van kindsbeen af iets met wetenschappen en wiskunde gehad. Dat is echt wel iets van mij.”

Marijke werkt nu als vrijwilliger voor een Belgische organisatie die mensen helpt met hun financiën. “Ik ben geen hulpverlener, maar ik mag wel advies geven. Ik geef tips en tricks om mijn cliënten te helpen hun budget terug in orde te krijgen. Dat is eigenlijk mijn taak als vrijwillige Budgetcoach.”


“Fysiek is het niet makkelijk, ik heb altijd pijn.

Maar ik wil mij nuttig bezighouden.”

Tijd voor een ander

Zelf heeft Marijke verschillende fysieke uitdagingen: “Ik ben een dertiental jaren geleden door mijn bekken gegaan, dus ik heb nu chronische bekkenpijn. Fysiek is het niet makkelijk. Ik heb altijd pijn. Maar binnen de vier muren blijven zitten lost de zaak niet op, dus ik wil mij nuttig bezighouden.”

Haar tijd zet ze nu in om iets terug te doen voor een ander. “Waar vroeger voor mij gezorgd werd, kan ik nu zorgen voor een ander”, vertelt Marijke. “Ik ben eigenlijk van een zorgvrager naar een zorgverlener gegaan. Dat is voor mij een hele leuke ervaring.”

Als budgetcoach gaat Marijke op huisbezoek bij haar cliënten. “De mensen zijn dan meer op hun gemak. Het gaat over gevoelige informatie. In hun eigen omgeving is het makkelijker om een vertrouwensband op te bouwen. Ze komen dan sneller los over hun financiën.”
 
 
 

Dozen vol met bonnetjes

“Mijn cliënten hadden hun administratie nog letterlijk in dozen zitten”, vertelt Marijke. “Ze zitten in de schulden, ze hebben miserie. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Ik kan dat begrijpen. Je zit met een doos vol papieren, en je weet niet meer waar beginnen.”

Marijke: “Ik begin met het ordenen van de administratie. Dat doen we samen. Zij moeten uiteindelijk leren om het zelfstandig te doen.”

Een budgetcoach als Marijke biedt ook een luisterend oor. “Mijn eerste vraag is: hoe gaat het met jou? Wat is er aan de hand? Dat is vaak meer waard dan het financiële stuk. Want dan komen de echte problemen naar boven, en dat ligt vaak aan de oorzaak van het financiële probleem.”
 

“Het is heel tof om het resultaat van mijn werk te zien. Niet alleen voor

mij, maar vooral voor mijn cliënten.”

 
Als budgetcoach helpt Marijke haar cliënten dus met veel meer dan alleen het op orde brengen van de financiën. Ze helpt mensen om hun zelfstandigheid weer terug te krijgen. En dat is heel dankbaar werk.

Zo vertelt ze over een van haar cliënten: “Zij doen nu al zelfstandig hun budgetboekje, en ze komen van een schuld. Eerst kregen ze een wekelijks budget, nu is dat al tweemaandelijks. En ze hebben een mooi spaarpotje aan de kant staan. Dus ik vind dat ze al een hele mooie weg hebben afgelegd.”
 
 

Het mooiste compliment

Marijke: “Het is heel tof om het resultaat van mijn werk te zien. Niet alleen voor mij, maar vooral voor mijn cliënten. Zij zijn ook blij dat ze eens iets kunnen kopen wat ze anders niet konden, waar ze vroeger alles bij elkaar moesten krabbelen om rond te komen.”

“Nu zeg ik ook tegen hen, doe eens iets voor jezelf. Want dat vergeten ze gewoon, omdat ze dat nooit gedaan hebben”, vertelt Marijke. “Dat dat nu wel kan, dat is heel mooi om te zien. Als we dat samen kunnen doen en bereiken wat we willen bereiken, dan ben ik een heel dankbaar persoon.”

Marijke: “Het mooiste compliment dat ik gekregen heb, is dat mijn cliënte vroeg, als ons traject afgelopen is, mag ik dan jouw vriendin blijven? Ja dat was heel warm, heel dankbaar.”
   

Studeren op mijn manier

Na haar studie Budgetcoach vroeg Marijke het NHA-instituutsdiploma aan. “Daarmee had ik sneller toegang tot mijn huidige job als vrijwilliger”, vertelt ze. “Door het feit dat ik kon zeggen, ik heb al een studie gedaan, was het voor hen duidelijk dat ik al de nodige kennis had.”

Over de opleiding is Marijke erg positief: “Ik vond het heel fijn lesmateriaal. En ik vind het heel fijn om het op mijn eigen tempo te kunnen doen, want ik hou helemaal niet van ’s avonds naar een avondschool te gaan.”

Marijke: “Ik heb heel goede feedback telkens doorgekregen. Het digitale platform is ook heel handig in gebruik. En je krijgt ook een papieren versie waarop je zelf goed kan kladderen met markeerstiften. Je kan zelf kiezen wat je doet. Dus er is voor ieder wat wils eigenlijk.”

Andere mensen die willen starten met een studie raadt Marijke het volgende aan: “Niet twijfelen, gewoon doen zou ik zeggen. Je wordt er alleen maar slimmer van!”

 
“Ik ben positief ingesteld. Negativiteit is er al

genoeg in de wereld.”

 
Marijke’s glas is halfvol

Dat Marijke erg positief is, merk je aan alles. “Ik ben positief ingesteld. Negativiteit is er al genoeg in de wereld, daar hou ik niet van”, zegt ze. “Ik omring me liever met positieve mensen en dingen.”

“Er is al genoeg miserie in de wereld. En als ik me negatief voel, daar wordt de wereld ook niet beter van. Van mij mag het glas halfvol zijn, en dan nog liefst met iets lekkers erin ook”, lacht Marijke.
 

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!