Gratis brochure

Bierspecialist Kees - Van stille hobby naar werk

Het roer omgooien en je droom achterna. Kees Heynis (62 jaar) deed het. Hij begon 45 jaar geleden op de lage landbouwschool, maar zijn hart lag bij bier. Een paar jaar geleden heeft hij dan toch de carrièreswitch kunnen maken naar bierspecialist. Hij startte zelfs een eigen bedrijf! Hoe hij dat heeft gedaan? Door zich te blijven ontwikkelen. En daarvoor koos hij onder andere verschillende opleidingen van NHA.

Bier is voor velen een liefhebberij. Maar voor Kees is het meer, veel meer. “Het is mijn passie, het is mijn enthousiasme. Bieren hebben een explosie van geuren, kleuren en smaken. Daar word je enthousiast van. Ja, het is een gevoel dat je hebt. En dat gevoel is bij mij gekomen en nooit meer weggegaan.“

Stille hobby

In 1975 startte Kees met een studie Levensmiddelentechnologie. Na een stagejaar wist hij precies waar zijn toekomst lag. “Ik wilde dolgraag naar België toe, naar de brouwerijschool in Leuven. Daar ging mijn hart naar uit. Helaas is dat toen niet door gegaan vanwege financiën.”

Daarna kwam het gewone leven: trouwen, kinderen, dat soort dingen. Kees werd magazijn coördinator bij een groothandel in Amsterdam. “Maar mijn hart is altijd in de brouwerijwereld gebleven”, vertelt hij.

En toen kwam in 2017 het moment dat de directeur van de groothandel hem wilde spreken. Ze hadden een bierspecialist nodig, en die zagen ze in Kees. “Mijn stille hobby werd ineens mijn werk. En dat was geweldig. Een onbeschrijfelijk gevoel.”

 

Bier bijscholing

Een basisopleiding had Kees al, maar bijscholen was toch echt nodig. Gelukkig kan studeren overal. In je eigen tempo en op je eigen manier. En daar kwam Kees ook achter. De cursussen van NHA gaven hem precies wat hij nodig had: parate kennis én een push in de juiste richting.

Na de cursus bierkennis van NHA behaalde hij in Duitsland het internationaal erkende biersommelier diploma. “Als ik NHA niet had gehad, dan was ik nooit biersommelier geworden. Absoluut niet.”

 

Ook het roer om? Bekijk alle beroepsopleidingen >> 

 

Honger naar kennis

De wereld blijft niet stilstaan en dat doet Kees ook niet. Inmiddels is hij al aan zijn vierde cursus van NHA bezig. “Bierkennis"  was de eerste. Daarna deed ik Basis Horeca Vaardigheden en ik heb pas geleden "Sterke Drankenkennis" afgerond. Nu ben ik bezig met Wijnkennis.”

“Ik heb een honger naar kennis.”


Maar uiteindelijk draait het allemaal om plezier hebben in wat je doet. “Ik vind leren leuk. Je wordt steeds nieuwsgieriger. En dat je merkt dat je vakkennis alleen maar groter wordt, vind ik fantastisch.”

Uiteindelijk is het zijn droom om zijn opgedane kennis ook weer te delen. “Een grote wens is om vaker horecapersoneel te trainen. Iedereen die in de horeca werkt, zou iets van bieren moeten weten.”

Zulke trainingen geven is erg dankbaar werk. “Het mooiste is als ik dan te horen krijg; ‘Kees, dit is de eerste keer dat ik het echt PROEF!’. Dat is toch geweldig?!”

 

Niet alleen maar werk

Hoewel de cursussen naadloos aansluiten bij Kees z’n carrière, is dat niet de enige reden om ze te volgen. Wat de cursussen naast extra kennis nog meer hebben gebracht? “Plezier in leren. Dat hebben ze zeker gebracht.”

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!