Gratis brochure

Tine (25): "Ik wil achter het gedrag van kinderen kunnen kijken"

Leestijd: 4 minuten

Al vanaf haar eigen kindertijd zei Tine de Coninck (25) dat ze later kleuterjuf wilde worden. Gepassioneerd door kinderen besloot ze om een bachelor-na-bachelor in het buitengewoon onderwijs te volgen. Om haar kennis over het gedrag van kinderen nog verder uit te breiden, volgde ze daarna de opleiding Kinderpsychologie bij NHA.

 

Kleuterleidster worden

Tine komt uit een familie van kleuterleidsters. Ook haar oma en haar moeder waren beiden kleuterleidster. Daardoor wist ze al goed wat de job precies inhield. Tine: “Ik keek er enorm naar uit om na het middelbaar te mogen starten aan de bacheloropleiding Kleuteronderwijs.”

“Ik hou enorm veel van kinderen”, vertelt Tine. “Ik vind hun fantasie en spontaniteit fantastisch. Zelf ben ik een heel zorgzaam type. Ik ben ook best wel creatief. Ik hou van verhalen vertellen, liedjes zingen enzovoort. Kleuterleidster leek me dus perfect!”Zorgenkindjes

“Tijdens mijn opleiding en mijn stages merkte ik dat ik meer aangetrokken werd tot de kinderen die het wat moeilijker hebben. Dit op alle vlakken: sociaal-emotioneel, motorisch en cognitief. Ik wou hen telkens wat extra begeleiden”, vertelt Tine. “Ik voelde dat ik nog meer voldoening haalde uit de momenten met deze ‘zorgkindjes’ dan met de hele klasgroep.”

Tijdens het derde jaar van haar opleiding tot kleuterleidster liep ze een paar weken stage in het buitengewoon onderwijs. Hier kwam Tine in aanraking met kleuters met gedrags- en emotionele stoornissen en autisme. Haar keuze lag nu definitief vast: verder studeren en een bachelor-na-bachelor Buitengewoon Onderwijs volgen.
 

Aan de slag in het buitengewoon onderwijs

Tine: “Ik voelde dat ik nog niet ‘klaar’ was, en dat er precies nog iets anders op mijn pad moest komen. Mijn hart lag bij de kinderen die die extra zorg nodig hebben. Die net dat extra momentje hulp of ondersteuning kunnen gebruiken.” Daarom besloot ze om voltijds nog een jaar door te studeren voor een tweede diploma.

 

“Ik kijk er naar uit om elke dag een beetje meer ‘kinderpsycholoog’

te zijn bovenop ‘juf’ in de klas.”

  
Een zeer bewuste en weloverwogen keuze. “Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad”, vertelt Tine. Inmiddels is ze dan ook al aan haar vierde schooljaar in het buitengewoon onderwijs begonnen. “Na mijn opleiding kon ik vrijwel meteen starten met een eigen klasje in het buitengewoon lager onderwijs.”
 

Passie voor kinderen

“Het leukste van kinderen vind ik hun spontaniteit, hun openheid en hun visie op het leven. Daar kunnen wij als volwassenen nog veel van leren,” vertelt Tine. “Ook de knuffels en de liefde die je krijgt, geven mij heel veel voldoening. Je ziet de kindjes groeien op alle vlakken.”


Dat Tine een passie heeft voor kinderen merk je aan alles. “In het onderwijs kun je echt een band opbouwen met de kinderen. En als leerkracht ben je een mooi voorbeeld waar ze naar kunnen opkijken. Voor sommige kinderen kun je écht het verschil maken door in hen te geloven en ze alle kansen te geven die ze verdienen.”

“Ook het feit dat jonge kinderen op een speelse manier bijleren en dat hun verwondering nog zo groot is, vind ik prachtig. Kinderen kunnen op die manier het leven echt verrijken. Ik kan zo nog uren doorgaan”, lacht Tine. “Ik ben echt gepassioneerd door mijn job.”
 

Achter het gedrag van kinderen kijken

“Ik merkte dat de leerlingen niet enkel leerstoornissen hebben, maar ook vaker gedrag vertonen waar ik meer over wil te weten komen”, legt Tine uit. “Kinderpsychologie heeft me altijd al geïnteresseerd. Ook tijdens de bacheloropleidingen vond ik dit al een heel interessant vak.”

“De inzichten die ik opdeed tijdens de opleiding van NHA

kan ik zeker en vast gebruiken in mijn job.”

 

Tine vindt het ontzettend boeiend om achter het gedrag van kinderen te kijken. “Zo kan ik inspelen op wat zij aangeven en nodig hebben”, vertelt ze. Daarom besloot ze de opleiding Kinderpsychologie te volgen bij NHA, zodat ze haar kennis nog verder kon verruimen.

“Ik vond het een uitdaging om een thuisstudie te combineren met een voltijdse job in het buitengewoon onderwijs, maar het was wel haalbaar”, vertelt Tine. “Ik zorgde voor een goed opgestelde planning voor mezelf en kon die vrij goed volgen doorheen het jaar.”

Ik wil mijn leerlingen laten stralen

Tine: “Ik vond de cursus zéér interessant, echt heel leerrijk! Ik heb veel bijgeleerd, en dat was mijn doel om deze cursus te volgen: meer bagage voor mezelf creëren om sterker in mijn schoenen te staan en de kinderen in mijn klas zo nog beter te kunnen begrijpen en begeleiden.”

“Ik vond het ook heel fijn dat ik zelf kon inplannen wanneer ik mijn examen deed. Dat zorgde voor minder druk”, vertelt Tine. “Ik ben geslaagd voor mijn examen Kinderpsychologie met een 9. Ik ben dus zeer tevreden en trots! De inzichten die ik opdeed tijdens de opleiding van NHA kan ik zeker en vast gebruiken in mijn job.”

Tine: “Ik heb het gevoel dat ik nu al steviger in mijn schoenen sta om de kinderen in mijn klas te begeleiden. Ik kijk er naar uit om elke dag een beetje meer ‘kinderpsycholoog’ te zijn bovenop ‘juf’ in de klas. Zo kan ik nog meer betekenen voor mijn kinderen en kan ik hen laten stralen met al hun talenten en hen begeleiden op moeilijke momenten. Wat een droom!”


Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!