Gratis brochure

20x toffe dingen om te doen

Zoek jij toffe dingen om te doen? Soms heb je tijd over en wil je die wel graag zinvol besteden. Je bent op zoek naar inspiratie voor wat je kunt doen. Of misschien verveel jij je regelmatig. Dan is het tijd voor een plezante nieuwe hobby. Hoe dan ook, wij hebben 20 toffe dingen om te doen verzameld, speciaal voor jou! Doe er wat mee, want dit is jouw tijd!
 

 
Wil jij je vrije tijd ook niet langer vullen met uren Netflixen of scrollen op sociale media? Je kunt zoveel meer met je tijd doen. Probeer eens een van deze 20 activiteiten die tof zijn om te doen!

Toffe dingen om te doen

 
1. Ga mediteren

Heb jij behoefte aan meer rust? Meditatie is een uitstekende manier om dit te bereiken. Door je te focussen op bijvoorbeeld je ademhaling of een mantra kun je jouw geest tot rust laten komen. Met meditatietechnieken word jij jouw drukke gedachten weer de baas. Bovendien is mediteren gezond. Het zorgt voor een lagere bloeddruk, een hogere weerstand en minder stress. Wie wil dat nou niet?

 
2. Word bier- of wijnspecialist

Wat weet jij nou echt over bier en wijn? Veel mensen lusten graag een alcoholische versnapering, maar er valt ontzettend veel te leren over deze dranken. Zo zijn er vele soorten bieren en wijnen, ieder met zijn unieke kenmerken.

Kies zelf voor bier of wijn en verdiep je eens in de bereiding of de verschillende soorten van deze drank. Wil je het helemaal serieus aanpakken? Dan kun je je bierkennis of wijnkennis vergroten met een cursus. 

 
3. Haal de legpuzzels van zolder

Puzzelen is en blijft tof om te doen. Tijdens de coronapandemie zijn veel mensen weer begonnen met het maken van legpuzzels. Met puzzelen kun je je uren vermaken. Puzzelen is een ontspannende hobby en het is ook goed voor je geheugen. Er zijn tegenwoordig ook veel bijzondere soorten puzzels te koop. Bij een puzzel van Wasgij is de puzzel bijvoorbeeld anders dan het plaatje op de doos. Ook bestaan er puzzels die volledig uit één kleur bestaan of puzzels met een ronde vorm. Zo is puzzelen nooit saai!
 

4. Verstuur eens een brief

Wanneer heb je voor het laatst een brief gekregen? Bijna niemand stuurt tegenwoordig nog handgeschreven brieven. Er wordt vooral gecommuniceerd via sociale media, e-mail en WhatsApp. Hoe tof is het als je iemand kunt verrassen door hem of haar een brief te sturen. Jouw oma, neef of vriendin is er vast heel content mee! Ook kun je natuurlijk op zoek gaan naar een penvriend. Zo kun je zelfs brieven schrijven voor mensen in het buitenland!

 

Toffe dingen om buitenshuis te doen

 

5. Bezoek een blotevoetenpad

Heb je wel eens een blotevoetenpad bezocht? Dit is een erg toffe activiteit om te doen als je van wandelen houdt en graag in de natuur bent. Bij een blotevoetenpad kun je ervaren hoe het is om op blote voeten door de natuur te wandelen. Je loopt over ondergronden van bijvoorbeeld steen, houtsnippers en zand. Lopen op blote voeten stimuleert je bloedcirculatie en versterkt de spieren, pezen en banden in je voet. Het is dus ook nog eens heel goed voor je!
 

6. Geef je op voor vrijwilligerswerk

Wil jij een positieve impact maken in jouw vrije tijd? Wil je bijvoorbeeld andere mensen helpen, of iets goeds doen voor het milieu? Dan is vrijwilligerswerk misschien tof om te doen! Je kunt allerlei soorten vrijwilligerswerk doen. Kijk eens of er bij jou in de buurt iets te vinden is dat je aanspreekt. Zo kun je bijvoorbeeld zwerfafval gaan opruimen, iemand helpen om Nederlands te leren of op bezoek gaan bij mensen die eenzaam zijn. Vrijwilligerswerk geeft voldoening en is ook nog eens tof om te doen.
  

7. Springtouwen

Een toffe en populaire manier om je conditie op peil te houden: springtouwen! Springtouwen, ook wel bekend als rope skipping, is zeer effectief als je je volledige lichaam wilt trainen. En je hebt er alleen maar een springtouw voor nodig. Daardoor kun je het dus ook zo’n beetje overal doen. Springtouwen is ideaal als je iets tofs zoekt om te doen in de buitenlucht. Verbrand calorieën op je favoriete muziek en je zult je niet snel meer vervelen!

 

Toffe dingen om samen te doen

 

8. Leer een nieuw gerecht bereiden

Een nieuw gerecht leren bereiden is ook tof om eens te doen als je wat extra tijd hebt. Uit gemak maken we vaak gerechten die we al kennen. Een nieuw gerecht leren bereiden is ook heel tof om samen te doen met iemand anders. Kies samen een recept uit en haal de boodschappen in huis. Schenk een lekker glaasje wijn in en neem uitgebreid de tijd om een bijzondere maaltijd te koken. Daarna kun je gezellig samen aan tafel om jullie creatie te proeven!
 

9. Vermaak je met bordspellen

Er zijn ontzettend veel bordspellen op de markt. Of je nu houdt van klassiekers zoals Monopoly, Mens erger je niet en Cluedo of dat je je beter vermaakt met een modern spel zoals Exploding Kittens of 30 Seconds.

Bordspellen spelen is ook erg tof om te doen met vrienden of familie. Organiseer een gezellige spelletjesavond en de tijd vliegt voorbij. Maar je moet wel een beetje tegen je verlies kunnen! 

 
10. Zoek je oude kinderfoto’s op

Kinderfoto’s kijken van vroeger is ook een toffe bezigheid als je je verveelt. Trek de fotoboeken van vroeger nog eens uit de kast en haal herinneringen op. Wie weet vind je zelfs nog videomateriaal van toen je klein was. Je kunt ook samen met je ouders, broer of zus de fotoalbums bekijken. Of vraag je vrienden of ze samen oude foto’s willen bekijken. Dan leer je ze nog beter kennen!

 
Toffe creatieve dingen om te doen

 

11. Aan de slag met aquarel

Aquarelleren is tegenwoordig weer erg populair. Op het internet kom je veel mooie creaties tegen van mensen die met aquarelverf aan de slag zijn gegaan. Je kunt dus genoeg inspiratie vinden. Maak bijvoorbeeld een toffe kaart, iets moois om aan de muur te hangen of versier je bullet journal. Aquarelleren is een toffe hobby om thuis te doen. Je hebt er ook nog eens weinig voor nodig. Ideaal dus!
 

12. Ontdek je muzikale talent

Wil jij gitaar leren spelen als Jimi Hendrix? Of ga je liever aan de slag met een keyboard, piano of ander instrument? Een instrument leren spelen is tof om te doen en als je eenmaal op weg bent, kun je straks zelf jouw favoriete nummers spelen. Je ontwikkelt zo een nieuwe vaardigheid waar je veel voldoening uit kunt halen.
 

13. Maak een mooie make-up look

Wil jij ook wel eens wat anders met je make-up? Op YouTube vind je duizenden make-up tutorials voor verschillende gelegenheden. Experimenteer eens met een andere kleur oogschaduw of eyeliner. Je kunt ook uitpakken met veel glitter. Zo creëer jij een prachtige nieuwe look. Tof om te doen en ook voor deze activiteit heb je niet veel nodig.
 

14. Ga schrijven

Schrijven is een perfecte manier om je creativiteit te uiten. Je hebt zelf de volledige vrijheid om te bepalen waar je over schrijft en wat er in je verhaal gebeurt. Schrijf bijvoorbeeld eens een kinderboek, een paar korte verhalen of een gedicht. Ook als je bijvoorbeeld graag een blog wilt starten is dit het perfecte moment! Vind je het lastig om te starten? Dan kun je altijd een schrijfcursus volgen. Maar schrijven leer je ook vooral door het gewoon te doen!
 

15. Aan de slag met fotografie

Wil jij mooi leren fotograferen? Fotografie is ook een toffe, creatieve hobby voor thuis waarmee je kunt starten. Je hebt niet per se een dure camera nodig om aan de slag te gaan. Ook met een mobiele telefoon kun je vaak al schone foto’s nemen. Neem je camera mee op een mooie wandeling en leg de dingen vast die je opvallen. Je kunt ook oefenen met verschillende instellingen, composities en lichtinval. Of zoek een model zodat je kunt oefenen met portretfoto's nemen.

16. Leer bloemschikken

Wie wordt er nu niet vrolijk van bloemen? Een mooie bos bloemen in huis zorgt voor een goed humeur en is ook nog eens goed voor je mentale gezondheid. Vind je het tof om creatief aan de slag te gaan? Dan is bloemschikken een toffe activiteit om te doen.

Leer mooie boeketten maken met allerlei soorten bloemen, of maak andere toffe werkstukken zoals kransen en bloemstukken. Ook kun je experimenteren met organische materialen zoals mos, takken, bladeren of stenen.
 

17. Handletteren

Handletteren: je komt het vaak tegen in de stad op krijtborden. Het is een creatieve manier van letters vormgeven. Maar je kunt ook thuis aan de slag gaan met handlettering. Dit is typisch één van die toffe dingen om te doen waarvoor je nergens naartoe moet. Je kunt je uren vermaken met handletteren. Maak een toffe creatieve tekst met verschillende tekstgroottes, lettertypes en afstand tussen de letters. Deze kun je bijvoorbeeld inlijsten voor aan de muur of gebruiken op zelfgemaakte kaarten.
 

Toffe en nuttige dingen om te doen

 

18. Leer een vreemde taal

Een nieuwe taal leren staat bij veel mensen op hun bucketlist. Heb jij altijd al een taal willen leren zoals Italiaans of Duits? Er zijn verschillende gratis taalapps die je kunt downloaden om te beginnen met woordjes leren. Wil je echt serieus werk maken van het oefenen van de taal? Dan kun je ook overwegen om een taalcursus te volgen. Dit komt zeker van pas bij je volgende vakantie!
 

19. Ruim je huis op

Opruimen staat vast niet bij veel mensen op hun lijstje met toffe dingen om te doen. Toch kan het soms heel fijn zijn om een rommelige kast of lade op te ruimen. Heb je spullen die je niet meer gebruikt? Dan kun je ze proberen te verkopen, bijvoorbeeld via internet. Het opruimen van je huis kan je ook veel rust in je hoofd geven. Nog een goede reden om aan de slag te gaan met opruimen!
 

20. Maak een stamboom

Ben je benieuwd naar jouw familiegeschiedenis? Kijk dan eens of je een stamboom kunt maken van je familie. Zo kun je interessante dingen te weten komen. Misschien heb je wel meer familieleden dan je denkt, of ben je verre familie van een bekend persoon. Leer meer over waar je familie vandaan komt of over de betekenis van je achternaam. Een ander woord voor stamboomonderzoek is genealogie. Ontrafel je familiegeschiedenis en wie weet wat voor interessante dingen jij ontdekt!

Hopelijk heb je iets aan onze 20 tips met toffe dingen om te doen! Natuurlijk zijn er nog veel meer toffe dingen om te doen te bedenken. Probeer vooral eens iets nieuws als je op zoek bent naar iets tofs om te doen. Zo verleg je je grenzen en haal je alles uit jouw tijd!

 

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!