Genealogie (Familiekunde)  

Nú: met GRATIS tablet
Genealogie (Familiekunde)
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
4x
69,75

of 


€279,00
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA getuigschrift
 • Studieduur: 4 maanden
ALGEMEEN

Ontdek je familiestamboom met de cursus Genealogie

Wie zijn je voorouders? Wat betekent je achternaam? Heb je meer familieleden dan die je nu kent? Ontrafel de geheimen van je familiegeschiedenis.

Genealogie, ook wel stamboomonderzoek genoemd, brengt je familiegeschiedenis dichterbij en helpt het in kaart te brengen. Volg de cursus Genealogie.

Merk hoe rijk je familiegeschiedenis is. Hoe verder je terug in de tijd gaat, hoe meer je ontdekt. Ben je van adellijke komaf? Is er een link met een beroemdheid?

Onderzoeksmethoden

De cursus begint met uitleg over het begrip genealogie. Je leert onderzoeksmethoden kennen en maakt je veelgebruikte symbolen en vaktaal eigen.

Maak kennis met genealogische verenigingen, ontdek welke mensen en instanties je helpen bij een genealogisch onderzoek en leer gegevens op je computer bewaren en organiseren.

Grafstenen

Ga aan de slag en duik de geschiedenis in. Volg de verhalen en zoek naar grafstenen van overleden familieleden, vind geboorteaktes en foto's.

Je leert hoe je efficiënt zoekt in onder meer gemeentelijke archieven. Haal informatie uit registers van de burgerlijke stand en ontdek nog niet eerder geraadpleegde informatie.

Vergroot ook je digitale slagkracht en leer in de cursus Genealogie hoe je online bronnen raadpleegt.

Bereik stap voor stap het einddoel: het volledige overzicht van je familiegeschiedenis, gedetailleerd en zo compleet mogelijk.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Genealogie (familiekunde)

Je start de cursus met uitleg over genealogie. Verschillende onderzoeksmethoden worden behandeld, je leert over symbolen die veel gebruikt worden en maakt kennis met enkele genealogische verenigingen in het land. Vervolgens wordt het genealogisch onderzoeksproces onder de loep genomen. Je leert welke bronnen hiervoor beschikbaar zijn en waarom bewijsvoering van dit zoekproces van belang is. Gedurende een stamboomonderzoek worden bevindingen ook bijgehouden en verwerkt.

Met deze uitgebreide hobbycursus leren wij je over persoonskaarten en gezinskaarten die hiervoor kunnen worden gebruikt. Wist je bijvoorbeeld dat voor stamboomonderzoek ook genealogische software kan worden gebruikt? Je leert tijdens de cursus bovendien de verzamelde gegevens te organiseren op jouw computer.


Naar een familiegeschiedenis

Jouw einddoel is natuurlijk: het gedetailleerd in kaart brengen van jouw gehele familiegeschiedenis! Maar voordat we zover zijn, zetten we eerst goed uiteen wat een familiegeschiedenis nu precies is. Om jouw familiegeschiedenis zo goed mogelijk in kaart te brengen, is het van belang om alle feiten goed op een rijtje te krijgen. We leren je daarom jouw familiegeschiedenis te kaderen in de gemeentearchieven, de regionale geschiedenis en algemene geschiedenis.  Zo ontstaat een totaaloverzicht van de gebeurtenissen uit de tijd dat jouw familie is ontstaan.


De eerste stappen

Na de inleiding leren we jou hoe je echt de eerste spannende stappen neemt naar de genealogie van jouw familie. Je duikt het familiearchief in, 'volgt de verhalen' en zoekt bijvoorbeeld grafstenen op van overleden familieleden. Je leert ook hoe je op een efficiënte manier kunt interviewen, zodat je in persoonlijke gesprekken de nodige informatie kunt verzamelen. Naast het interviewen van personen leren we je ook hoe je de juiste informatie uit registers van de burgerlijke stand en de kerk kunt halen. Vaak ligt hier een schat aan informatie opgeslagen, die nog niet is geraadpleegd.

Stamboomonderzoek betekent niet alleen een duik in de geschiedenis. Ook online zijn de nodige bronnen beschikbaar, we leren je de gedigitaliseerde online bronnen te vinden zodat je al veel onderzoek van thuis uit kunt doen. Denk bijvoorbeeld ook aan social media (facebook, LinkedIn, fora, e.d.). Uiteraard kun jij deze media ook inzetten voor jouw genealogie. Wij leren je stap voor stap hoe deze middelen in te zetten en de betrouwbaarheid daarvan te toetsen.


Familienaam

Het is bekend dat vroeger sommige ambachtelijke beroepen hebben geleid tot het vormen van een achternaam, zoals Bakker of Smit. Hoe is jouw achternaam ontstaan? Hoe is jouw familienaam verspreid? Misschien heeft jouw familie ook een wapen of zegel. Misschien vind je wel aanleiding in jouw onderzoek om een nieuw familiewapen te registreren!


Migratie

Misschien komt jouw familie van een ver land of emigreerden familieleden naar Canada, de Verenigde Staten of elders en wil je de migratiegeschiedenis induiken. Ook hier zijn verschillende bronnen beschikbaar waarmee we je laten kennismaken.


DNA

Als je wil uitzoeken of twee familietakken historisch verwant zijn of meer wil weten over jouw oorsprong in de mist der tijden, kom je misschien in aanraking met DNA-onderzoek. We leggen uit wat dit precies inhoudt, welke terminologie hierbij hoort en wat je eruit kunt leren.


Na afloop van de cursus

Aan het eind van deze boeiende hobbycursus heb je alle kennis in huis om jouw eigen genealogisch onderzoek in te stellen en jouw familiegeschiedenis te achterhalen. Je zult zien dat de cursus Genealogie niet alleen jij, maar ook jouw familie veel plezier zal brengen!

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift

Aan het eind van je cursus Genealogie (Familiekunde) kun je het NHA getuigschrift voor € 29,- aanvragen als je al je huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Iedere cursist kan aan het einde van de cursus geheel kosteloos een certificaat van deelname aanvragen. Ook als je geen lessen ter correctie hebt ingezonden, kom je hiervoor in aanmerking.


NHA kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete opleiding Genealogie (Familiekunde) in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringmap thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Volg je een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de cursus Genealogie (Familiekunde), stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

4 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Jij bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. Je bepaalt jouw eigen tempo.


Vooropleiding

Voor deze cursus is geen speciale vooropleiding nodig.

 

Cursusringmap

Bij de lessen ontvang je een fraaie ringmap om jouw lessen in te bewaren.

Vragen?

Bel ons: 03 257 51 91 of stuur ons een e-mail

LESGELD

Lesgeld

Genealogie (Familiekunde)
4x €69,75 of €279,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
4x 69,75
of €279,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis headphone of tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Start direct met de cursus
 • In termijnen betalen mogelijk
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Wij helpen je graag verder!
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!