Dierenartsassistent  

Nú: met GRATIS tablet Tijdelijk 15% korting
Dierenartsassistent
Vlaanderen_is_diervriendelijk_oker
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
12x
26,15

of 


€369,00 €313,65
4.9/5

Beoordeeld door 21 student(en)

 • Praktijkgerichte opleiding
 • Kies voor 3 jaar persoonlijke begeleiding
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA instituutsdiploma
 • Studieduur: 12 maanden
ALGEMEEN

Werk je graag met dieren? Volg de opleiding Dierenartsassistent

Hou je van dieren? Ongetwijfeld, anders was je niet op deze pagina uitgekomen. Dan weet je waarschijnlijk ook dat dierenartsassistent een interessant beroep is. De opleiding Dierenartsassistent bereidt jou goed voor op dit gevarieerde vak.

Deze opleiding is erkend door
het Vlaamse Departement van Dierenwelzijn. 

Een kater die gesteriliseerd moet worden, een puppy die inentingen nodig heeft of een konijn met gebitsproblemen. Elke dag is anders in een dierenartspraktijk. Als dierenartsassistent ben je de rechterhand van de dierenarts.

Je ondersteunt de arts bij alle dagelijkse werkzaamheden: van het maken van afspraken tot assisteren in de operatiekamer.

Dierenartsassistent opleiding: ontdek alle facetten van het beroep

In de opleiding Dierenartsassistent maak je kennis met de vele facetten van dit beroep. Je leert hoe dierenlichamen werken, maar ook hoe je ziektes kunt herkennen. Je krijgt antwoord op de vraag hoe je een dier moet vasthouden, bijvoorbeeld wanneer de dierenarts bloed afneemt of urineonderzoek doet. 

Leer omgaan met de eigenaars

Als dierenartsassistent ben je voor klanten het eerste aanspreekpunt. Daarom is er in de cursus Dierenartsassistent veel aandacht voor de omgang met de eigenaars van dieren.

Je leert welke tips je aan eigenaars van dieren kunt geven, bijvoorbeeld over voeding en verzorging. Ook omgaan met klachten en slecht nieuws brengen komt uitgebreid aan bod. Soms wordt een dier niet beter en dan hebben de eigenaars ook aandacht nodig.
 

Jouw docent

Mijn naam is Manon; ik ben één van de docenten van deze cursusIk heb de opleiding tot dierenarts afgerond aan de Universiteit van Gent. De eerste jaren na mijn studie heb ik vooral ervaring opgedaan als dierenarts voor grote huisdieren zoals paarden, schapen en varkens. Daarna heb ik de stap gezet naar de kleine huisdieren. Ik heb gewerkt in een dierenartsencentrum voor kleine huisdieren en vervolgens ben ik in een dierenkliniek aan de slag gegaan. Ik kijk ernaar uit om mijn kennis en passie met jullie te kunnen delen!

 

Wat nog meer?

Je assisteert de dierenarts in de behandel- en operatiekamer. Je weegt dieren, houdt ze vast, bereidt operaties voor en steriliseert instrumenten. Na een operatie verzorg je het dier en houd je zijn gezondheid mee in de gaten. De opleiding Dierenartsassistent reikt je alle kennis en vaardigheden aan voor deze job met veel verantwoordelijkheid.

Praktijkgerichte thuisstudie

Werk je graag met dieren en wil je aan de slag in een dierenartspraktijk? Dan is deze praktijkgerichte opleiding een goede keuze.

Zet de eerste stap naar een veelzijdige job. Kies voor de Dierenartsassistent opleiding van NHA. Het voordeel van een thuisstudie ten opzichte van een avondschool dierenartsassistent? Je kunt vandaag nog starten en je studeert waar en wanneer je wilt. 
 

Erkende Dierenartsassistent opleiding

Deze opleiding is erkend door het Vlaamse Departement van Dierenwelzijn
 

Bekijk de video en ontdek hoe Lydia de kennis die ze opdeed in deze opleiding inzet in haar eigen poezenhotel. 


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Dierenartsassistent

Je doet in deze boeiende opleiding alle nodige kennis op die een dierenartsassistent hoort te kennen. De opleiding neemt je stap voor stap mee in jouw leerproces, zonder je te overladen met informatie.

Je leert in deze praktijkgerichte cursus onder andere:

Hoe dierenlichamen werken

Waar zit het hart bij een hond? Hoe werkt het spijsverteringsstelsel van een konijn of paard? Dit zijn slechts enkele onderwerpen waarop de cursus Dierenartsassistent uitgebreid ingaat.

Zieke dieren herkennen

Zoals mensen soms kribbig zijn bij pijn, zo kunnen dieren bij ziekte ook geïrriteerd zijn, of zelfs agressief worden en aanvallen. De opleiding behandelt daarom uitgebreid ziekteleer, waarin onder andere bacteriën, virussen, schimmels, parasieten, protozoën, prionen en zoönosen worden toegelicht.

Onderzoekstechnieken toepassen

Technieken zoals bloed afnemen, urineonderzoek en röntgenfotografie worden helder in beeld gebracht waardoor je inzicht krijgt in hoe de dierenarts dit doet. 

Veilig en hygiënisch werken

Omdat de dierenartsassistent dagelijks met veel bacteriën in aanraking komt, is het goed omgaan met gesteriliseerde instrumenten en apparaten in de laboratoriumruimte erg belangrijk.

Medicijnen en voeding kennen

Je leert in deze praktische cursus hoe je veilig omgaat met medicijnen, welke medicijnwetgeving geldt en hoe je de voorraad goed moet beheren. Bovendien verneem je alles over voeding voor verschillende diersoorten.

Met de eigenaars van de dieren omgaan

Je bent vaak het eerste aanspreekpunt voor klanten die je om advies zullen vragen, bijvoorbeeld over medicijngebruik of voeding. Ook leer je hoe je klanten telefonisch te woord staat, hoe je omgaat met boze klanten en hoe je slecht nieuws brengt wanneer dit nodig is.

Deze uitgebreide, professionele cursus behandelt de vele aspecten van het beroep van de dierenartsassistent. Na afloop kun je meteen aan de slag in een dierenkliniek of dierenpraktijk!

REVIEWS

Reviews Dierenartsassistent opleiding

Dit zijn specifieke reviews over Dierenartsassistent, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

5/5
Dierenartsassistent

Heel interessante en uitgebreide opleiding!

5/5
Dierenartsassistent

mooie cursus

4/5
Dierenartsassistent

Tot hiertoe verloopt het traject zoals beloofd. Cursus werd netjes geleverd, ik kan op eigen tempo studeren. De begeleiding door mijn leerkracht is heel erg nuttig en goed. Ik ben erg tevreden.

5/5
Dierenartsassistent

Ik heb al heel veel uit de cursus geleerd, alles staat goed uitgelegd, ook de nodige links en tips en tricks staan in deze cursus

DIPLOMA

Diploma Dierenartsassistent

Bij NHA rond jij de cursus Dierenartsassistent af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

NHA-examen kosteloos afleggen

Deze opleiding kun je afronden met een NHA-examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.


Aanmelding
Na aanmelding ontvang je een link waarmee je het examen kunt starten op je computer. Als de examentijd is afgelopen, wordt het examen opgeslagen en verzonden.
Indien je de eerste keer niet slaagt voor het NHA-examen, dan kun jij je aanmelden voor een herexamen. Een herexamen kost € 125,-.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.


Examengarantie

Wanneer je die niet slaagt voor het eerste examen, word je gratis verder opgeleid voor het volgende examen van dezelfde cursus. Je kunt de huiswerkopgaven opnieuw ter correctie indienen en de leraren vragen stellen. Deze examengarantie geldt onder voorwaarde van volledige betaling van de cursus en is niet van toepassing voor tussentijds opgezegde cursussen en zelfstudiecursussen.


Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.


NHA kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete opleiding Dierenartsassistent in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringmap thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de opleiding Dierenartsassistent, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

De Dierenartsassistent opleiding duurt 12 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: 03/2575191 of stuur ons een e-mail

LESGELD

Lesgeld

Dierenartsassistent
meest gekozen Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
12x 29,75

€419,00 of €356,15
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Zonder hulp
12x 26,15

€369,00 of €313,65
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis headphone of tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Start direct met de cursus
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Wij helpen je graag verder!

5/5

Heel interessante en uitgebreide opleiding!

Lees meer »
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!