Filosofie & Levensbeschouwing  

Nú met GRATIS tablet Tijdelijk 10% korting
Filosofie & Levensbeschouwing
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
9x
23,94

of 


€239,00 €215,10
4.2/5

Beoordeeld door 5 student(en)

 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA getuigschrift
 • Studieduur: 9 maanden
ALGEMEEN

Verruim je wereld met de cursus Filosofie & Levensbeschouwing

Wat is de betekenis van het leven? Wat is de waarde van leven? Wat is leven? Als je zeker weet dat er voor deze vragen meer dan één antwoord bestaat, volg dan de cursus Filosofie & Levensbeschouwing.

De cursus begint met een introductie in oude godsdiensten, aanbidding van natuurverschijnselen, geesten of één of meerdere goden.

Daarna bestudeer je de filosofische tradities uit India, Iran en China. Je leert hoe Oosterse filosofieën mensen helpen: het juiste doen en de zin van het leven begrijpen.

Van Socrates tot Wittgenstein

De geschiedenis van de Westerse filosofie begint bij klassieke Griekse filosofen als Socrates, Plato en Aristoteles.

Vervolgens beland je bij denkers als Descartes, Schopenhauer, Marx, Kant, Nietzsche, Sartre en Wittgenstein.

Streven naar kennis

Leer wat de filosofie zegt over onder meer de volgende thema's:

 • het streven naar kennis;
 • het verband tussen denken en werkelijkheid;
 • sociale normen en waarden;
 • omgang met en gedrag van mensen.

 
Tijdens de laatste les vorm je met de opgedane kennis je eigen filosofische standpunten.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Filosofie en levensbeschouwing

Introductie

Je start deze boeiende cursus Filosofie & Levensbeschouwing met een introductie in de godsdiensten die zijn ontstaan door aanbidding van natuurverschijnselen, door verklaringen van verschijnselen door middel van geesten (sjamanisme), of door de aanbidding van één of meerdere goden. Zo leer je in de eerste vier lessen over de vele soorten levensbeschouwingen van jezelf en van anderen in de wereld.


Filosofische tradities

Vervolgens leren wij je in les 5 tot en met 10 over de filosofische tradities uit India, Iran en China. De oosterse filosofieën zijn nauw verbonden met een bepaalde spirituele praktijk of religieuze traditie. Je leert hoe de oosterse filosofieën je helpen juist te handelen in het leven en te begrijpen wat de zin is van het leven. Alle vormen van filosofie hebben als overeenkomst dat ze mensen motiveren om kritisch te zijn naar vanzelfsprekendheden. Niets is zomaar vanzelfsprekend. Zowel in de oosterse als in de westerse filosofie blijken er vanaf het begin heel verschillende visies naast elkaar te hebben bestaan. Wij brengen de geschiedenis van de westerse filosofie in kaart.


Oude leermeesters

In de lessen 11 tot en met 15 leer je over de oud-Griekse filosofie van Socrates, Plato en diens leerling Aristoteles, die op zijn beurt de leermeester was van Alexander de Grote. Zijn ideeën over de verschillende takken van filosofische disciplines zijn verder uitgewerkt in de Middeleeuwen en later verrijkt met nieuwe inzichten. Je overbrugt eeuwen; van Schopenhauer tot Kierkegaard, van Marx tot Engels, van Descartes tot Kant. Je komt via de Verlichting en de twintigste-eeuwers Nietzsche, Sartre, Wittgenstein uit bij de moderne taalfilosofie en wetenschapsfilosofie. Jouw kennis van de geschiedenis van de filosofie maakt duidelijk dat filosofie en empirische wetenschap lang niet zo dicht bij elkaar liggen dan men vroeger dacht.


Vakgebieden

De lessen 16 tot en met 20 maken je bekend met de verschillende vakgebieden binnen de filosofie. Je begint met de systematische filosofie. Je leert over het streven naar kennis en het achterhalen van de werkelijkheid. Maar ook over de leer van de logica (het juiste denken), de taalfilosofie, de metafysica en het 'zien' van de werkelijkheid als een geheel (ontologie).


Praktische filosofie

De lessen 21 tot en met 35 leren je over de praktische filosofie; hierin staan de zachtere kanten van de filosofie centraal. Sociale normen en waarden, omgang met mensen en het verklaren van gedrag.

Wij dagen je in de laatste les uit om met de uitgebreide kennis uit deze indrukwekkende cursus jouw eigen filosofische standpunten te vormen. De manier waarop je tegen het leven aankijkt, bepaalt voor een groot deel hoe je in het leven staat. Je komt op deze wijze in aanraking met vragen die je zelf nooit eerder had gesteld en misschien zelfs met antwoorden waarvan je vooraf nooit had gedacht ze te kunnen formuleren.

Met deze cursus vorm je een ruime algemene kennis van filosofie en levensbeschouwing. Je legt de basis voor jouw eigen denken over levensonderwerpen en vormt daarop een eigen zienswijze!

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Filosofie & Levensbeschouwing, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

8/10
Filosofie en Levensbeschouwing

Een enorme verrijking wat betreft het “denken”

8/10
Filosofie en Levensbeschouwing

hoewel ik eerst wat terughoudend stond tov de inhoud van de eerste lessen, moet ik toegeven dat dit toch heel interessant was.

6/10
Filosofie en Levensbeschouwing

Structureel en inhoudelijk zit de cursus goed in mekaar. Je krijgt echter met momenten een vloed van moeilijke begrippen en benamingen te lezen die niet altijd verklaart worden, enig opzoekwerk maakt dan veel duidelijk en dat maakt het ook boeiend.

10/10
Filosofie en Levensbeschouwing

De cursus is erg goed geschreven en voor me zeer interessant. Ik ben nog steeds in het begin ( tot 8te les) maar ok wil de docent bedanken! En ook NHA voor de perfecte organisatie ! Gellukig Nieuwjaar!

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift

Aan het eind van je cursus Filosofie & Levensbeschouwing kun je het NHA getuigschrift voor € 29,- aanvragen als je al je huiswerk hebt ingezonden en hiervoor was geslaagd (een gemiddelde van 5,5 of hoger).

Iedere cursist kan aan het einde van de cursus geheel kosteloos een certificaat van deelname aanvragen. Ook als je geen lessen ter correctie hebt ingezonden, kom je hiervoor in aanmerking.


NHA-kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer op je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete opleiding Filosofie & Levensbeschouwing in één pakket bij jou thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere pakketten als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke job of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen in gedrukte en digitale vorm

De lessen worden in een luxueuze ringmap met de post naar je thuisadres gestuurd. De leerstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les doorsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving), die het dan weer snel naar je terugstuurt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, een punt en antwoorden op je eventuele vragen.

Volg je een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de cursus Filosofie & Levensbeschouwing, stelt je docent zich persoonlijk aan je voor.

Direct contact met medestudenten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met medestudenten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien eens afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • al je punten voor het huiswerk en eventuele examens op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met medestudenten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de e-bookbibliotheek van NHA met maar liefst 75 e-books en 41 audioboeken in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

9 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Jij bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. Je bepaalt jouw eigen tempo.


Vooropleiding

Voor de cursus Filosofie en levensbeschouwing heb je geen speciale vooropleiding nodig.

 

Cursusringmap

Bij de lessen ontvang je een fraaie ringmap om jouw lessen in te bewaren.

Vragen?

Bel ons: 032 57 51 91. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Filosofie en Levensbeschouwing
9x €23,94
€239,00 of €215,10
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
9x 23,94

€239,00 of €215,10
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Start direct met de cursus
 • In termijnen betalen mogelijk
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

De cursus is erg goed geschreven en voor me zeer interessant. Ik ben nog steeds in het begin ( tot 8te les) maar ok wil de docent bedanken! En ook NHA voor de perfecte organisatie ! Gellukig Nieuwjaar!

Lees meer »
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!