Gratis brochure

 

Een eigen restaurant beginnen? Laat je informeren door NHA

Om een eigen restaurant te beginnen, moet je over heel wat vergunningen beschikken en kennis van bedrijfsbeheer bezitten. De cursussen van NHA bereiden je optimaal voor.

 

Een eigen restaurant beginnen: is het jouw ultieme wens? Ben je graag in de keuken bezig en kun je lekker koken? Houd je ervan om mensen gastvrij te ontvangen en vriendelijk te bedienen? Dan is een eigen restaurant beginnen wat voor jou. Houd er wel rekening mee dat het starten van een restaurant een grondige voorbereiding vergt. Je moet een geschikt pand vinden, startkapitaal verzamelen, de nodige vergunningen bekomen en kennis aantonen van bedrijfsbeheer. De cursussen van NHA bereiden je voor op het ondernemerschap.

 

Eigen restaurant beginnen: waaraan moet je denken?

Denk in de eerste plaats na over het soort restaurant dat je wilt starten. Gaat het over een chique eetgelegenheid met gastronomische hoogstandjes of opteer je voor een fastfoodzaak? Bovendien moet je op zoek naar een geschikt pand om je zaak op te starten. Je hebt heel wat vergunningen nodig alvorens je restaurant van start kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan een milieuvergunning, een vergunning voor het schenken van sterke dranken, een vergunning voor een terras. Houd ook rekening met brandveiligheidsvoorwaarden, hygiënische voorwaarden, auteursrechten en controles door het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid. De NHA-beroepsopleiding ‘Horecamedewerker’ gaat dieper in op de wetgeving betreffende horecazaken.

 

In je ondernemingsplan maak je duidelijk wat voor soort restaurant je wilt uitbaten, wie je concurrenten zijn en vooral hoeveel winst je verwacht te maken. Voor het huren en inrichten van een pand heb je een omvangrijk startkapitaal nodig. Ga na op welke subsidies je als startende ondernemer recht hebt. Tracht bij een bank een goedkope lening te pakken te krijgen of een investeerder te vinden. In al deze gevallen zal men je vragen naar je ondernemingsplan.

 

In de NHA-cursus ‘Bedrijfsbeheer’ leer je hoe je een ondernemingsplan uitwerkt en welke soorten financiering er bestaan. Ook andere aspecten van het runnen van een zaak komen aan bod, zoals belastingen, btw, ondernemingsvormen, boekhouden, marketing.

 

Ook kun je je kennis verder uitbreiden met specifieke opleidingen en cursussen op het gebied van eten en drinken. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding tot barista, een wijnbrevet en een bierbrevet.

 

Restaurant beginnen zonder diploma

Sinds 1 januari 2018 is het niet meer nodig een erkend diploma te bezitten om een restaurant te openen. Ook zonder specifiek diploma mag je dus een etenszaak uitbaten. Wat je nog wel moet aantonen, is voldoende kennis van bedrijfsbeheer. Als je die kennis niet kunt bewijzen door opleiding of ervaring, kun je de cursus Bedrijfsbeheer van NHA volgen en examen afleggen voor de Centrale Examencommissie.

 

Wil je een eigen restaurant beginnen, maar heb je weinig of geen ervaring in de horeca? De NHA- beroepsopleiding ‘Horecamedewerker’ wijdt je in in de boeiende en uitdagende wereld van restaurants, hotels en cafés. Ook de cursus ‘Boekhouden Basiskennis’ is een aanrader voor elke beginnende ondernemer. In de commerciële beroepsopleidingen van NHA maak je kennis met aspecten als verkooptechnieken, publiciteit en marketing. 

 

NHA biedt in elke branche bedrijfscursussen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film
- En vele anderen

 

Alle bedrijfscursussen bekijken »

 

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Start direct met de cursus
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek

Advies nodig?

Bel onze studieadviseurs voor meer informatie over een bedrijf starten.

 

03 / 257 51 91

24 uur/dag bereikbaar

Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!