Gratis brochure

5x concentratie verbeteren: tips voor een betere focus

Blog Leestijd: 4 Minuten

Dat multitasken geen goed idee is, dat weten we allemaal. Wil jij je concentratie verbeteren? Dan focus je best op één ding tegelijkertijd. Dat klinkt misschien logisch, maar het is zeker niet altijd eenvoudig in onze drukke maatschappij. Daarom geven we je 5 tips die je helpen om je concentratie te verbeteren. Jouw laserfocus, die behoud je zo!

concentratie-verbeteren

Hoe vaak ben jij afgeleid door appjes, telefoontjes, mailtjes of notificaties van je sociale media? En heb je de laatste viral video al bekeken? We worden tegenwoordig overladen met prikkels. Daardoor is het soms lastig om je concentratie niet te verliezen. Deze 5 tips zorgen ervoor dat jij met meer focus je taken gedaan krijgt.
 

5 tips om je concentratie te verbeteren

 
1.   Verbeter je slaapgewoontes

Een van de eerste levensbehoeftes is slaap. Onze hersenen verwerken ’s nachts alle informatie die we de dag ervoor hebben ontvangen. Ook krijg je tijdens je slaap weer nieuwe energie voor de volgende dag.

Gemiddeld heeft een volwassene tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig, maar veel mensen leiden aan een slaaptekort. Krijg je niet voldoende nachtrust? Dan is de kans groot dat je concentratie daar onder lijdt. Je krijgt last van concentratieproblemen, een slechter reactievermogen en een minder goed geheugen. Op de lange termijn kan slaaptekort ook andere negatieve effecten hebben op je gezondheid.

Een goede nachtrust is dus onmisbaar als je optimaal wilt functioneren en geconcentreerd wilt werken. Met goede slaapgewoontes kun je zelf je concentratie verbeteren. Ga dus elke dag rond dezelfde tijd naar bed, houd je slaapkamer donker en koel en leg je telefoon weg voordat je gaat slapen.

2.   Reken af met afleiding

Heel de dag door worden we aan allerlei prikkels blootgesteld. Denk bijvoorbeeld aan pop-up meldingen van je e-mail, notificaties van je telefoon en vervelende omgevingsgeluiden. Wil je je concentratie verbeteren, dan moet je een manier verzinnen om afleiding te verminderen. Maar hoe kun je dat het beste doen?

Veel afleiding is afkomstig van je telefoon. Daarom kun je beter je notificaties uitzetten. Zet je telefoonstatus op ‘niet storen’ of zet het geluid en de trilfunctie uit. En als je je telefoon met het scherm naar beneden op tafel legt, wordt je ook niet afgeleid door een oplichtend scherm. Maar het allerbeste kun je je telefoon uit het zicht liggen. Dan kom je je helemaal niet in de verleiding om hem te pakken.
 
 

Als je je probeert te concentreren, kunnen omgevingsgeluiden ook erg storend zijn. Het gebruik van een noise cancelling headphone kan dan een oplossing zijn. Zo’n koptelefoon dempt namelijk alle ruis en achtergrondgeluiden. Met een noise cancelling headphone kun je je dus een stuk beter concentreren.

Als je de koptelefoon draagt, zul je ook merken dat anderen je minder vaak storen. Ze zien dan namelijk dat jij geconcentreerd bezig bent. Wist je trouwens dat sommige muziek je net helpt om je beter te concentreren? Zet tijdens jouw volgende studiesessie deze studieplaylist eens op!

  Wist je dat je bij NHA een gratis noise cancelling headphone krijgt bij jouw inschrijving?

 

3.   Neem op tijd een pauze

Zit je net goed in de flow op je werk of tijdens jouw studiesessie? Zorg er dan voor dat je op tijd een pauze neemt. Regelmatig pauzeren zorgt ervoor dat je je energie op peil houdt en dat is belangrijk om je concentratie te behouden. Je kunt je concentratie zien als een soort spier. Ga je te lang door, dan kun je deze overbelasten. Neem dus op tijd pauze.

Regelmatig een pauze nemen helpt je dus om je concentratie te verbeteren. Als je optimaal gebruik wilt maken van je concentratie is de pomodoro-techniek misschien iets voor jou. Bij deze methode werk je telkens in blokken van 25 minuten. Daarna neem je een korte pauze van zo’n 5 minuten. Je leest er alles over in onze vorige blog.
 

4.   Laat short content links liggen

Veel van de prikkels die we dagelijks te verwerken krijgen zijn afkomstig uit de digitale wereld. Sociale media maakt handig gebruik van ons verminderende concentratievermogen. Het is niet voor niets dat vormen van korte content zoals Instagram reels, TikTok en YouTube Shorts zo populair zijn.

Het consumeren van veel korte content is helaas niet optimaal voor je concentratie. Zit jij hele avonden op je telefoon te scrollen? In plaats van al die posts op sociale media, 30 seconden video’s en korte nieuwsupdates kun je beter langere vormen van content consumeren. Pak bijvoorbeeld eens een boek, lees een lang achtergrondartikel of kijk een documentaire. Een stuk beter voor je concentratievermogen!
 

5.   Maak een wandeling in je pauze

Beweging heeft een positief effect op je concentratievermogen. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Bewegen verbetert je geheugen en je denkvermogen. Ook zorgt het voor een verbeterde bloedvoorziening naar je hersenen. Daardoor krijgen je hersenen genoeg voeding en zuurstof.

We gaven in tip 3 al aan waarom het belangrijk is dat je op tijd pauze neemt. Maar ook wát je doet in je pauze kan bijdragen aan een verbeterde concentratie. Wil je je concentratie verbeteren? Ga in je pauze dan eens wat vaker wandelen.

Je krijgt dan niet alleen beweging, maar ook frisse lucht en dat werkt ook bevorderend voor je concentratie. Na een korte wandeling van 15 minuten zul je al merken dat je met hernieuwde focus en energie verder kunt werken.
 

Wat ga jij doen om je concentratie te verbeteren?

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!