Gratis brochure

 

Wat is mindfulness?

Alles weten over mindfulness? Leer bij NHA de principes van mindfulness kennen

Mindfulness is oorspronkelijk afkomstig uit het boeddhisme. In onze westerse wereld is mindfulness een veelgebruikte methode om rust en orde te scheppen in de menselijke geest. Mindfulness stelt je in staat om je te concentreren en je ten volle bewust te zijn van alle gedachten en emoties in je hoofd, zonder er impulsief op te reageren. Het is bewezen dat mindfulness stress vermindert.

 

Mindfulness: aandacht voor het hier en nu

Wat is mindfulness nu eigenlijk? Het is een methode om je niet te laten overheersen of te laten meeslepen door je gevoelens en gedachten. Dit gebeurt vreemd genoeg niet door je van de realiteit af te keren of door prikkels buiten te sluiten, maar door je volledig te concentreren op de emoties, prikkels en gedachten die je geest binnenstromen.

Met mindfulness vlucht je niet weg uit de realiteit, maar heb je er juist enorm veel aandacht voor. Je concentreert je volledig op wat er nu ‘is’. Ook als er negatieve emoties je geest binnensluipen, laat je die toe en accepteer je ze. Mindfulness leert je echter om niet overdreven of impulsief te reageren op allerlei negatieve prikkels die je geest overdonderen.

 

Wat is mindfulness? De realiteit onder ogen zien, zonder te oordelen

In onze maatschappij ben je gewend om onmiddellijk te reageren bij elke onaangenaam gevoel dat je ervaart. Je wilt er onmiddellijk een oplossing voor zoeken en het onaangenaam gevoel kwijtraken. Vaak leidt dat frustraties, omdat je de meeste problemen nu eenmaal niet direct kunt oplossen. Met mindfulness aanvaard je - tot op een bepaalde hoogte – onaangename gevoelens en gedachten in je hoofd.

Je concentreert je volledig op wat je waarneemt en ervaart in het hier en nu, maar je reageert niet als een automatische piloot op alle negatieve gevoelens. Mindfulness brengt een milde vorm van acceptatie met zich mee: je aanvaardt de realiteit zoals die zich aandient. Dit brengt in je hoofd rust en evenwicht teweeg. Nadien ben je veel beter in staat om een probleem in het juiste perspectief te zien en er een doeltreffende oplossing voor te vinden.

 

Wat is mindfulness training?

De basisprincipes van mindfulness worden je aangeleerd tijdens een mindfulness training, samen met praktische oefeningen en technieken. Veelgebruikte technieken zijn onder meer meditatie en ademhalingsoefeningen. De training verloopt onder de begeleiding van een Mindfulness Coach.

Het is ook mogelijk om een Mindfulness cursus te volgen bij NHA. Over deze cursus doe je gemiddeld 6 maanden, maar je mag er ook korter of langer over doen. De cursus is bovendien een aanrader voor iedereen die interesse heeft in het beroep van Mindfulness Coach.

   
Vraag nu een gratis proefles aan en ervaar zelf of de cursus Mindfullness bij jou past! 


Andere interessante cursussen:

- Yoga cursus
- Reiki cursus
- Aromatherapie opleiding: verdiep je in de werking van essentiële olie
- Herborist opleiding: ontdek de geneeskrachtige werking van kruiden
- Cursus Natuurlijke Geneeswijzen
- Cursus Massage
Ayurveda opleiding - leer meer over wat Ayurveda is en hoe het je helpt een lang en gezond leven te leiden

Alle cursussen bekijken »
Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!