Gratis brochure

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een eeuwenoud gezondheidssysteem afkomstig uit India. Het is zelfs een van de oudste holistische gezondheidssystemen ter wereld. Het verhogen van de kwaliteit van leven en het nastreven van een lang en gelukkig leven zijn belangrijke doelen binnen de Ayurveda. Een optimale leefwijze en gezonde voeding worden ingezet om deze doelen te bereiken. Wil jij de vraag ‘wat is Ayurveda’ zelf leren beantwoorden en een beter beeld krijgen van wat Ayurveda precies inhoudt? Lees dan snel verder!
 

 

Wat is Ayurveda? Ontdek het in onze opleiding! >>

 

Ayurveda, wat is dat?

De vraag ‘wat is Ayurveda’ is alleen goed te beantwoorden als we naar de geschiedenis kijken. De oorsprong van Ayurveda ligt namelijk in eeuwenoude geschriften, de zogenaamde veda’s. Deze filosofische wijsheidsteksten zijn misschien wel meer dan 10.000 jaar oud. De geschriften behoren dan ook tot de oudste bronnen van geschreven kennis.

Ayurveda wordt gezien als de moeder van de medische wetenschappen. De geneeswijze is zeker 5.000 jaar oud en is daarmee het oudste genezingssysteem ter wereld. Ook staat Ayurveda aan de basis van de moderne geneeskunde.

Het woord Ayurveda komt uit het Sanskriet. Letterlijk betekent de naam “kennis/wetenschap van het leven”. Binnen de Ayurveda wordt het leven beschouwd als een verbinding tussen 4 elementen: lichaam, ziel, mind en zintuigen. De holistische benadering staat binnen dit gezondheidssysteem dus sterk centraal.
 

 
Ayurveda is een wetenschap én een medische wetenschap. Als medische wetenschap zijn er 8 hoofdrichtingen te onderscheiden binnen de Ayurveda (de Ashtanga Ayurveda):

 • inwendige geneeskunde
 • chirurgie
 • ogen/hoofd/keel
 • kindergeneeskunde/gynaecologie/pre- en postnatale zorg
 • toxicologie
 • psychiatrie
 • verjonging (geriatrie en revitalisering) 
 • afrodisiaca (vruchtbaarheid en viriliteit)

 

De dosha’s in Ayurveda

Als je al eens van Ayurveda hebt gehoord dan is het waarschijnlijk dat je ook iets over de dosha’s weet. Dit is namelijk vaak het eerste waar mensen aan denken bij de naam Ayurveda. De 3 dosha’s, ook wel bekend als Tridosha, worden gebruikt om de 3 elementaire functionele principes te beschrijven die de processen in de natuur (zowel fysiek als psychisch) reguleren. De 3 dosha’s zijn pitta, kapha en vata.

Volgens de Ayurveda bestaat alle materie uit 5 hoofdelementen; vuur, water, lucht, ether en aarde. Ook elk mens bestaat dus uit deze elementen. Een dosha is een combinatie van steeds 2 elementen. De 3 dosha’s zijn dus in iedereen aanwezig. Wel is het zo dat de balans van de tridosha voor iedereen uniek is.
 

Pitta - combinatie van de elementen vuur en water
Kapha - combinatie van de elementen water en aarde
Vata - combinatie van de elementen lucht en ether

 
Prakruti
is de naam die in de Ayurveda gebruikt wordt voor de unieke fysieke en psychische staat van een individu (de constitutie). Er bestaan 10 verschillende prakruti-typen die beschrijven in welke mate de tridosha aanwezig zijn in een persoon. Ondanks de verdeling in deze 10 types is het evenwicht van de dosha’s voor iedereen uniek.

Het observeren van de dosha’s is een hulpmiddel om beter te kunnen begrijpen hoe iemand fysiek en psychisch in elkaar zit. Ook iemands sterke en zwakke punten zijn dankzij de dosha’s beter te begrijpen. Je kunt evenwicht tussen mind en lichaam creëren door de dosha’s in balans te brengen.
 

 

Ontdek wat Ayurveda inhoudt

Heb jij interesse in Ayurveda en wil je jouw kennis over dit gezondheidssysteem uitbreiden? In de opleiding Ayurveda van NHA verdiep je je in de belangrijkste ayurvedische principes en leer je meer over onder andere de tridosha en subdosha’s. Ook behandelmethodes in Ayurveda, gezondheid en ziekte en de Ayurvedische voedingsleer komen uitgebreid aan bod. Daarnaast ga jij aan de slag met bijvoorbeeld basale kruidenleer. Wil je specifiek over kruidenleer meer te weten komen? Dan is de opleiding Herborist een goede keus!

Het voordeel van een thuisstudie bij NHA is dat je helemaal zelf kunt bepalen in welk tempo je studeert. De opleiding Ayurveda kun je al in 6 maanden afronden, maar je kunt er ook langer of korter over doen. Je krijgt persoonlijke begeleiding van een ervaren vakdocent die jouw huiswerk voor je nakijkt. Ook met vragen kun je bij jouw docent terecht.

 

Wil jij een expert worden op het gebied van Ayurveda? Vraag dan een gratis proefles aan voor de Ayurveda opleiding en ontdek zelf of de opleiding bij jou past!

Ja ik wil een gratis proefles! »

 

Anderen bekeken ook:

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Start direct met de cursus
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!