Gratis brochure


 

Essentiële olie: de belangrijkste feiten op een rij! 

Heb jij interesse in essentiële olie en aromatherapie? Of wil je weten wat een essentiële olie nou precies is en hoe het gemaakt wordt? Wij zetten de belangrijkste feiten voor je op een rijtje. Lees snel verder en ontdek hoe jij deze bijzondere oliën in kunt zetten om je gezondheid en welzijn te verbeteren!

Binnen de aromatherapie wordt er gebruik gemaakt van essentiële olie. Er bestaan veel soorten essentiële oliën en elke olie heeft een andere werking. Eucalyptusolie helpt bijvoorbeeld goed bij problemen aan de luchtwegen, en lavendelolie zorgt voor ontspanning en bevordert slaap.

 

Wat is een essentiële olie?

Een essentiële olie bevat een hoge concentratie aan natuurlijke geurstoffen die afkomstig zijn van plantendelen. Deze geurstoffen, die dus volledig natuurlijk zijn, zijn afkomstig van verschillende bestanddelen van de plant zoals de wortels, bloemen en zaden. Omdat een essentiële olie niet oplosbaar is in water wordt het een olie genoemd.

Essentiële oliën worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Binnen de aromatherapie, een populaire alternatieve geneeswijze, worden ze ingezet om bepaalde klachten te verlichten of om het welzijn te bevorderen.
 

Wat is het verschil tussen etherische olie en essentiële olie?

Met etherische olie en essentiële olie wordt hetzelfde bedoeld; deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Ook de term aromatische olie komt voor.

De namen benadrukken verschillende eigenschappen van de oliën. Etherisch verwijst bijvoorbeeld naar het vluchtige karakter van de olie en aromatisch betekent geurend. Essentieel komt van het Engelse essence en verwijst naar de geur, maar ook naar ‘de essentie’ van een plant.


Hoe gebruik je essentiële olie?

Een essentiële olie kan op allerlei manieren worden gebruikt. Zowel inwendig als uitwendig gebruik komt voor binnen de aromatherapie. Het verdampen van de etherische olie is een veelgebruikte manier om de effecten van de olie te ervaren. Dit kan bijvoorbeeld met een diffuser. De olie wordt dan via de neus ingeademd en deze wordt zo dus via de atmosfeer opgenomen.  

Ook inwendig gebruik van essentiële olie komt voor. Dit kan bijvoorbeeld door enkele druppels olie op te lossen in water of op de tong te druppelen. Ook opname via de huid wordt inwendig gebruik genoemd. De huid absorbeert namelijk stoffen uit de aromatische olie en deze komen zo in de bloedbaan terecht.

Pas op! Bij een te hoge dosis kunnen sommige essentiële oliën giftig zijn of bijwerkingen geven. Niet elke essentiële olie is dus geschikt om rechtstreeks in te nemen.

Andere manieren om essentiële olie te gebruiken zijn bijvoorbeeld in bad, onder de douche of bij een massage. Ook kun je ze aanbrengen op je matras of hoofdkussen. Buiten de aromatherapie worden de oliën ook gebruikt om onkruid- en ongedierte bestrijding of synthetische stoffen in cosmetica te vervangen.

 

Hoe worden essentiële oliën gemaakt?  

Er bestaan verschillende manieren om essentiële olie te verkrijgen. Welke manier er ook gebruikt wordt, voor de productie van essentiële oliën zijn veel grondstoffen nodig. Dat essentiële olie een prijzig product is, is dan ook niet gek. Er zijn verschillende manieren om het plantaardige materiaal te bewerken zodat het in de oliën verwerkt kan worden. Een aantal methoden zijn bijvoorbeeld koude persing, distillatie of enfleurage.

Stoomdistillatie is de meest gebruikte methode voor de productie van essentiële olie. Bij deze methode wordt er stoom door het plantaardige materiaal heen geleid. Dit geeft vervolgens moleculen aan de stoom af. De vloeistof die ontstaat wanneer de stoom condenseert wordt opgevangen en zo kan de olie worden afgescheiden.

Om essentiële olie uit citrusvruchten te verkrijgen wordt er vaak gebruikgemaakt van koude persing. Hierbij wordt de schil van de vrucht geperst, waardoor de olie vrijkomt. Deze wordt opgevangen en door middel van centrifuge gescheiden. Een andere methode is enfleurage; de plantendelen worden hierbij een tijdje bewaard in vet. Daardoor ontstaat er een vaste substantie. Om de etherische olie te scheiden wordt deze opgelost in alcohol.

 

Meer leren over aromatherapie?

Heb je interesse in aromatherapie en wil je meer leren over de toepassingen van essentiële olie binnen deze alternatieve geneeswijze? Schrijf je dan in voor de cursus Aromatherapie en ontdek hoe je mensen kunt helpen met behulp van de helende kracht van essentiële olie.


In de cursus verdiep je je in de verschillende essentiële oliën, hoe je ze kunt inzetten en hoe je de juiste dosering bepaalt. Ook leer je hoe je de kwaliteit van de oliën kunt herkennen. Aan het einde van de cursus weet je hoe je essentiële oliën inzet voor psychische en fysieke (zelf)zorg en ben je in staat om met behulp van essentiële olie het zelfherstellend vermogen te stimuleren.

Vraag nu jouw gratis proefles aan voor de Aromatherapie cursus! 

Ja ik wil een gratis proefles! »

 

Wil je liever leren hoe je de geneeskrachtige werking van kruiden inzet? Dan is de Herborist opleiding beter geschikt voor jou! Met deze opleiding ontdek jij hoe je kruiden oogst, droogt en op de juiste manier bewaart. Maar dat is nog lang niet alles. Natuurlijk ga je ook aan de slag met het bereiden van kruidenmiddeltjes.

Anderen bekeken ook:

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!