Gratis brochure

 

Overname bedrijf: hoe begin je eraan?

Weet je niet goed waarop je moet letten bij de overname van een bedrijf? Leer er meer over bij NHA.

Een succesvol bedrijf overnemen is een unieke kans in je leven. Een zaak overnemen die reeds een flinke bekendheid heeft, heel wat vaste klanten bezit en waarvan de boekhouding dik in orde is, vormt een mooie uitdaging voor een beginnende zelfstandige.

Bereid je optimaal voor op je nieuwe leven als zelfstandig ondernemer. Je moet namelijk met heel wat zaken rekening houden bij een overname: wettelijke bepalingen, een ondernemingsplan opstellen, een marketingstrategie uitbouwen. Maar hoe gaat zo’n overname van een bedrijf in zijn werk? Laat NHA je daarbij helpen.

 

Een bedrijf overnemen en zelfstandige worden

Om zelfstandige te worden en een bedrijf over te nemen moet je volgens de wet een basiskennis aantonen van bedrijfsbeheer. Als je die basiskennis (nog) niet bezit, volg dan de cursus Bedrijfsbeheer van NHA.

In deze praktijkgerichte opleiding leer je bijvoorbeeld hoe je een ondernemingsplan opstelt, aan financiering raakt, je producten of diensten promoot enzovoorts. Na het voltooien van deze studie en het afleggen van een examen voor de Centrale Examencommissie, ontvang je een erkend diploma.

 

Hoe financier ik een overname bedrijf? 

Het bepalen van de overnameprijs is een kwestie van onderhandelen tussen de huidige eigenaar en jijzelf. Ga na of de zaak geen lening meer moet aflossen en ook geen schulden heeft bij de belastingen, sociale zekerheid of de btw-dienst.

Kun je de overname van het bedrijf niet volledig met eigen middelen betalen (dat is meestal het geval), dan moet je geld gaan lenen bij een bank of een investeerder vinden.

In elk geval moet je met een degelijk ondernemingsplan aangeven wat je met de overgenomen zaak gaat doen. Welke inkomsten en uitgaven verwacht je? Welke bijkomende investeringen zijn nodig? Ga je je richten op nieuwe doelgroepen? In de cursussen Bedrijfsbeheer en Eigen zaak starten van NHA leer je meer over het opstellen van een ondernemingsplan voor de overname van een bedrijf.

 

Je bedrijf verder uitbouwen en de omzet verhogen

Natuurlijk wil je de omzet van een overgenomen zaak verbeteren. Voor het opvolgen van de actuele inkomsten en uitgaven van je onderneming heb je een foutloze boekhouding nodig.

Je kunt dit uiteraard overlaten aan een boekhouder, maar toch is het nuttig om zelf de basisbeginselen van het boekhouden onder de knie te hebben. De NHA-cursus Boekhouden Basiskennis is een aanrader voor alle beginnende zelfstandigen.

Om de omzet van je bedrijf te verhogen moet je bovendien heel wat afweten van reclame en marketingtechnieken. De commerciële cursussen van NHA gaan dieper in op deze aspecten.

Bij de overname van een bedrijf komt veel kijken. In sommige gevallen kan het handig zijn om bepaalde taken uit te besteden, zodat je zelf voldoende tijd hebt voor het runnen van je bedrijf. Een Executive AssistantPersonal Assistant of een Virtual Assistant kan dan bijvoorbeeld een uitkomst zijn.

Wil je je perfect voorbereiden op de overname van een bedrijf? Volg de nodige opleidingen bij NHA. Je studeert in je eigen omgeving en op je eigen tempo. Voor elke cursus krijg je een persoonlijke studiebegeleider toegewezen.  Na een overname bedrijf ontvang je bovendien de hulp van een NHA-ondernemerscoach!

 

NHA biedt in elke branche bedrijfscursussen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film
- En vele anderen

 

Alle bedrijfscursussen bekijken »
Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!