Gratis brochure

Voedingsconsulent worden

Wist je dat ruim de helft van de Belgische bevolking overgewicht heeft? Van deze groep heeft zelfs vijftien procent in meer of mindere mate obesitas. Bij obesitas heb je een BMI (body mass index) van boven de 30. Als voedingsconsulent coach jij deze mensen naar een gezondere leefstijl. Bij NHA kun je twee verschillende cursussen / opleidingen waarmee je voedingsconsulent kunt worden. De opleiding Voedingsleer en de Gewichtsconsulente opleiding.

 

Wat houdt het beroep in?

Als voedingsconsulent voer je intakegesprekken en breng je het probleem van de cliënt in kaart. Je verzamelt zoveel mogelijk gegevens die van belang kunnen zijn voor het traject en je stelt een behandelplan op. Vervolgens begeleid je de cliënt tijdens het traject, je motiveert, analyseert en evalueert. Daarnaast is het geven van lezingen, workshops of cursussen een belangrijk onderdeel van jouw werk als voedingsconsulent.

 

Waar kun je terecht voor een opleiding tot voedingsconsulent?

Bij NHA opleidingen kun je terecht voor de opleiding Gewichtsconsulent en de opleiding Voedingsleer. De opleidingen vormen de perfecte start wanneer jij aan de slag wilt als voedingsconsulent. Lees snel verder en ontdek welke opleiding het beste bij jou past.

 

Opleiding Gewichtsconsulent

Spreken de onderwerpen voeding, overgewicht en coaching jou aan? Dan is de opleiding Gewichtsconsulent écht iets voor jou. Je wordt tijdens de cursus Gewichtsconsulent opgeleid tot voedingsconsulent. Met deze opleiding kun je al binnen 11 maanden zelfstandig mensen adviseren en begeleiden naar een gezond gewicht en een gezonde leefstijl.

De opleiding kan worden onderverdeeld in 3 kerntaken:

 • Het leren adviseren, begeleiden en motiveren van mensen met gewichtsproblemen;
 • Het leren geven van lezingen, workshops en cursussen op het gebied van voeding en een gezonde leefstijl;
 • Je leert hoe je je eigen onderneming kunt leiden.

De cursus Voedingsconsulent bevat ook 8 uitgebreide videolessen over coaching. Deze kun je volgen in de digitale leeromgeving Plaza.

Na afronding van de cursus Gewichtsconsulent kun jij je ook nog verder specialiseren in bijvoorbeeld Kind en voeding of Sport en voeding. Ook deze opleidingen worden aangeboden door NHA.

 

Opleiding Voedingsleer

Tijdens de opleiding Voedingsleer leer je alles over de voedingswaarde van voedingsmiddelen en de processen die in de menselijk stofwisseling plaatsvinden. Als voedingsconsulent adviseer je cliënten over een juiste balans tussen voedingsstoffen (zoals koolhydraten, eiwitten en mineralen) en de energiebehoefte van de persoon om zo te komen tot een gezond gewicht.

Je krijgt tijdens deze cursus tot voedingsconsulent inzicht in de energiebehoefte en de werking van het lichaam, waardoor je de oorzaken en gevolgen van verkeerde eetgewoonten of ziektebeelden als overgewicht, ondergewicht, diabetes en voedselallergie kunt analyseren en behandelen. Je leert onder andere hoe je een goed dieet en behandelplan opstelt om jouw cliënt te begeleiden naar een gezonder gewicht. Als voedingsconsulent kun jij een ommekeer betekenen in het leven van iemand met overgewicht.

Ook interessant: onze opleiding Orthomoleculaire Therapie

 

Aan de slag

Is je interesse gewekt? Aarzel niet en schrijf je in voor een van de twee thuisopleidingen tot voedingsconsulent van NHA en wie weet heb jij volgend jaar al jouw eigen praktijk. Studeren bij NHA doe je in jouw eigen tempo, waar en wanneer jij wilt. Je kunt ook eerst een proefles volgen om te ontdekken of er een voedingsconsulent in jou schuilt.
 

Wil je meer leren over voeding vanuit een holistische oogpunt?

Bekijk dan ook eens onze Ayurveda opleiding. Ayurveda is een geneeswijze afkomstig uit India en is een van de oudste behandelmethodes ter wereld. Gezonde voeding speelt een belangrijke rol binnen de Ayurveda. In de ayurvedische leer staat het algehele welzijn en het voorkomen van ziektes centraal. De juiste voeding levert hier een belangrijke bijdrage aan. 

Wat is Ayurveda? Lees hier meer!

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Start direct met de cursus
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!