Wil je zelfstandige in bijberoep worden en zo ervaring opdoen met het ondernemerschap? De cursussen van NHA bereiden je erop voor.
Zelfstandige in bijberoep worden is een goede voorbereiding op het zelfstandig ondernemerschap in hoofdberoep. Als zelfstandige in bijberoep blijf je minstens halftijds werken als werknemer, maar ontvang je ook inkomsten uit je zelfstandige zaak. Op die manier loop je een kleiner financieel risico. In de opleidingen van NHA leer je hoe je zelfstandige in bijberoep wordt.
Als zelfstandige in bijberoep moet je aan ongeveer dezelfde eisen voldoen als een zelfstandige in hoofdberoep. Je moet aantonen dat je een basiskennis bezit van bedrijfsbeheer. Je moet de nodige vergunningen verzamelen en een ondernemingsvorm kiezen voor je bedrijf. Zelfstandigen in bijberoep kiezen in vele gevallen voor een eenmanszaak.
Het opstellen van een ondernemings- of businessplan is voor een eenmanszaak niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. In dat businessplan leg je uit welke producten of diensten je precies gaat aanbieden, wie je doelgroepen zijn, met welke concurrenten je rekening houdt enzovoorts.
Heel belangrijk is het financiële gedeelte, waarin je een raming maakt van je inkomsten en uitgaven. Moet je geld gaan lenen om je startkapitaal te verzamelen? Dan zal een investeerder of een bank ongetwijfeld naar je businessplan vragen.
Het schrijven van een ondernemingsplan is een van de aspecten die aan bod komen in de opleiding Bedrijfsbeheer van NHA. Andere onderwerpen in deze cursus zijn bijvoorbeeld wetgeving, belastingen, ondernemingsvormen, financiering, boekhouden en marketing.
Heb je een uit de hand gelopen hobby of een passie die je graag als zelfstandig bijberoep wilt uitoefenen? In de Eigen zaak starten-opleidingen van NHA leer je bijvoorbeeld hoe je zelfstandige beroepsfotograaf wordt, een webshop opstart of als zelfstandige schoonheidsspecialiste aan de slag gaat.
Ook een (kleine) zaak van een zelfstandige in bijberoep moet geregistreerd worden bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Daarvoor ga je naar een ondernemingsloket, waar je voldoende kennis van bedrijfsbeheer moet aantonen en de vereiste vergunningen moet voorleggen. Je bedrijf ontvangt daarna een ondernemings- en btw-nummer.
Als je de vereiste basiskennis van het zelfstandig ondernemerschap niet bezit, is het volgen van de NHA-cursus ‘Bedrijfsbeheer’ een goede oplossing.
Na de oprichting van je zelfstandige zaak moet je nauwgezet het reilen en zeilen van je zaak in het oog houden. Een nauwkeurige boekhouding is een wettelijke vereiste. Als je het liefst zelf de (vereenvoudigde) boekhouding van je zaak voert, volg dan de NHA-beroepsopleiding Boekhouden Basiskennis.
Wil je meer klanten aantrekken, dan moet je je zaak in de kijker zetten. In de commerciële cursussen van NHA leer je de belangrijkste aspecten kennen van publiciteit en (online) marketing.
Bovendien mag je na het volgen van een Eigen zaak starten-cursus rekenen op de hulp van een gratis NHA-ondernemerscoach!
Een tablet is altijd handig bij de studie. Bijvoorbeeld om onderweg in te loggen op onze digitale leeromgeving.
Lees hier meer over de tablet en de actievoorwaarden »
€ 25,- korting op jouw studie
We denken ook aan jouw portemonnee. Kies tijdens je inschrijving voor € 25,- korting op jouw studie.
Selecteer optie
Selecteer variant van gratis proefles
Onderstaand tref je een overzicht van jouw bewaarde opleidingen. Handig om te vergelijken of mail ze naar jezelf.
Stap 1: Studie | Studieduur | Lesgeld | |
---|---|---|---|
Stuur dit overzicht naar je e-mailadres
Inloggen
Wachtwoord wijzigen
Zo kun je alles rustig doorlezen en ben je er zeker van dat je de juiste keuze maakt wanneer jij je inschrijft.
1. Zoek de opleiding waarvoor jij graag een studiegids ontvangt.
2. Vink aan welke studiegids(en) je wilt ontvangen.
3. Vul jouw gegevens in.
Als je kiest voor de digitale studiegids, ontvang je deze binnen enkele minuten in je mailbox