Gratis brochure

 

Teamcoach: mensen leren samenwerken

Begeleid mensen om als groep productief te leren samenwerken. Volg de  opleidingen van NHA en word teamcoach

In vrijwel elke organisatie moeten meerdere individuele personen, met een verschillende achtergrond, interesse en opleiding, productief samenwerken als een team. Geen gemakkelijke opgave, want elk teamlid houdt er een andere mening op na, heeft zijn eigen kwaliteiten en beperkingen, en wil vaak zijn eigen koers varen. Een teamcoach biedt een team de nodige ondersteuning om als groep de vooropgestelde doelstellingen te realiseren.

 

Wat is een teamcoach?

Tegenwoordig schakelen zowel individuen als organisaties coaches in om zich te laten begeleiden en ondersteunen bij allerlei moeilijkheden. Als in een bedrijf een groep mensen er niet in slaagt om succesvol samen te werken en de gewenste resultaten te behalen, kan teamcoaching de nodige hulp bieden.

Net als bij andere vormen van coaching dringt een teamcoach zijn meningen of ideeën nooit op aan een groep. De coach probeert de groepsleden er zelf toe aan te zetten om oplossingen aan te dragen voor problemen in het team.

Vaak houdt een team een ongewenste situatie onbewust en ongewild zelf in stand. Het is de taak van de coach om via diepgaande gesprekken met de groepsleden boven water te krijgen wat het team hindert.  De coach maakt de leden bewust van denk- en gedragspatronen die belemmerend werken en die de performance van het team beperken.

 

Teamcoach competenties

Voor elke coach geldt dat hij goed moet kunnen luisteren, zijn volle aandacht moet geven aan de cliënten en een positieve, motiverende en stimulerende rol moet spelen. Voor een teamcoach is dit natuurlijk niet anders. Om een volledige groep te begeleiden, moet hij ook nog volgende vaardigheden bezitten:

 • De individuele karakters en drijfveren van de teamleden kunnen doorgronden, maar vooral letten op de interactie tussen de teamleden.
 • Luisteren naar het teamlid dat aan het woord is, maar ook de reacties van andere leden goed in de gaten houden.
 • Zorgen voor open en eerlijke communicatie, en hierin zelf het goede voorbeeld geven.
 • Zich niet laten overdonderen door het team; een teamgesprek structureren en in de hand houden. Mensen niet door elkaar laten praten, iedereen aan bod laten komen.
 • Suggesties doen, durven doorvragen en het team een spiegel voorhouden.
 • Ook zorgen voor humor en relativering. Eventuele spanningen in de groep niet laten escaleren.
   

Opleiding teamcoach

Een teamcoach is een professional die de nodige opleiding(en) achter de rug heeft om groepen succesvol te kunnen coachen. Voel je je geroepen om als teamcoach te gaan werken?, of heb je interesse in een andere opleiding psychologie of coaching thuisstudie?  Bij NHA kun je meerdere opleidingen volgen op dit vlak.

In de cursus ‘Sociale psychologie’ leer je bijvoorbeeld heel wat over de manier waarop mensen elkaar beïnvloeden, menselijke interactie en groepsdynamiek. De opleiding ‘Bedrijfspsychologie’ gaat dieper in op het gedrag van mensen in een organisatie. Beide opleidingen vormen een goede basis om je verder te specialiseren als teamcoach.

 

NHA biedt in elke branche cursussen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film
- En vele anderen

 

Alle cursussen bekijken »

 

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Start direct met de cursus
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!