Zo word jij dierenverzorger!
Ben jij een echte dierenliefhebber? Droom je ervan om elke dag met dieren te werken en voor hun welzijn te zorgen? Dan is de opleiding dierenzorg echt iets voor jou! In deze opleiding duik je diep in de wereld van dierverzorging.
Of je nu gek bent op honden en katten, of gefascineerd bent door exotische dieren zoals reptielen en vogels, je leert alles wat je nodig hebt om ze goed te kunnen verzorgen.
Met een mooie mix van theorie en op de praktijk gerichte lessen, krijg je met deze opleiding Dierenzorg de kans om jezelf echt te ontwikkelen tot een professional op dit gebied.
Nieuwsgierig geworden? Bekijk direct de opleiding!
Deze opleiding Dierenzorg is erkend door het Vlaams Departement van Dierenwelzijn.
Dierverzorgingstechnieken
Herkenning en behandeling van dierziekten
Communicatie en advies aan eigenaren
Administratieve vaardigheden
Veiligheid en hygiëne
En nog veel meer!
Behaal een erkend diploma
6 maanden
Thuisstudie
Begeleiding door ervaren vakdocent
Inclusief gratis welkomstcadeau
239,-
Een tablet is altijd handig bij de studie. Bijvoorbeeld om onderweg in te loggen op onze digitale leeromgeving.
Lees hier meer over de tablet en de actievoorwaarden »
OF
Ben jij snel afgeleid door omgevingsgeluiden tijdens het studeren? Dit is vanaf nu verleden tijd! Je krijgt namelijk een gratis noise cancelling headphone cadeau bij een cursus of opleiding naar keuze.
Lees hier meer over de headphone en de actievoorwaarden »
OF
€ 25,- korting op jouw studie
We denken ook aan jouw portemonnee. Kies tijdens je inschrijving voor € 25,- korting op jouw studie.
Waarom zou je kiezen voor de opleiding dierenzorg? Heel simpel: omdat je hart bij dieren ligt. In deze opleiding leer je niet alleen hoe je dieren het beste kunt verzorgen, maar ook hoe je hun gedrag kunt begrijpen en hun welzijn kunt verbeteren.
Onze docenten zijn stuk voor stuk ervaren en gepassioneerde experts die hun kennis en liefde voor dieren graag met jou delen. Ze begeleiden je door alle modules en staan klaar om je te helpen waar nodig.
Bovendien biedt de opleiding je geweldige carrièremogelijkheden. Of je nu wilt werken in een dierentuin, een dierenopvangcentrum of je eigen bedrijf wilt starten, met deze opleiding Dierenzorg leg je een stevige basis voor je toekomst in de dierenzorg.
Laten we een aantal belangrijke modules uit de opleiding dierenzorg kort doornemen. Zo krijg je een goed beeld van wat je tijdens de opleiding kunt verwachten.
In deze module leer je over de relatie tussen mens en dier door de geschiedenis heen, van jachtobject tot gezelschapsdier. Je krijgt inzicht in het proces van domesticatie en de kwaliteiten die een goede dierenverzorger moet bezitten.
Daarnaast leer je hoe verschillende diersoorten in de loop der tijd zijn gedomesticeerd en welke impact dit heeft gehad op hun gedrag en gezondheid. Ook behandelen we de belangrijkste eigenschappen en vaardigheden die nodig zijn om effectief voor dieren te zorgen, zoals empathie, geduld en verantwoordelijkheid.
Deze basiskennis vormt een belangrijk fundament voor de rest van de opleiding.
Tijdens dit onderdeel van de opleiding Dierenzorg duik je in de wereld van honden. Je leert onder andere over hun rol in de maatschappij, zoals hulphonden en gezelschapshonden.
De module omvat ook hondenrassen en hun specifieke kenmerken, evenals ziekten en hun preventie. We behandelen ook hondensporten en hoe je honden kunt trainen voor verschillende taken.
Daarnaast krijg je inzicht in de beste voeding en huisvesting voor honden, zodat je ze optimaal kunt verzorgen.
Deze module behandelt alles wat je moet weten over katten. We bespreken de juiste huisvesting en voeding voor katten, evenals veelvoorkomende aandoeningen en hun behandeling.
Ook de voortplanting van katten komt aan bod, inclusief de zorg voor kittens. Je leert hoe je een veilige en stimulerende omgeving voor katten creëert en hoe je hun welzijn kunt waarborgen door middel van preventieve gezondheidszorg.
Deze module richt zich op de verzorging van verschillende knaagdieren, zoals cavia's, chinchilla's, degoes en kleurmuizen.
Je leert over hun specifieke behoeften op het gebied van huisvesting, voeding en gezondheid. We bespreken ook het gedrag en de voortplanting van deze dieren, zodat je ze de best mogelijke zorg kunt bieden.
Speciale aandacht wordt besteed aan het herkennen en behandelen van ziekten bij knaagdieren.
Tijdens dit onderdeel van de opleiding Dierenzorg leer je alles over de verzorging van reptielen zoals de Aziatische huisgekko, luipaardgekko, inlandse baardagame en de groene leguaan.
De module behandelt hun huisvesting, voeding en gezondheid. Je krijgt inzicht in de specifieke vereisten voor het houden van reptielen en hoe je hun leefomgeving kunt optimaliseren om hun welzijn te waarborgen.
Ook de voortplanting en het gedrag van reptielen komen aan bod.
Deze module richt zich op de verzorging van diverse vogels, waaronder loopvogels, watervogels, roofvogels en hoenders. Je leert over hun specifieke verzorgingsbehoeften, zoals voeding, huisvesting en gezondheidszorg.
We bespreken ook het belang van verrijking en hoe je vogels kunt stimuleren om natuurlijk gedrag te vertonen.
Daarnaast leer je over veelvoorkomende ziekten bij vogels en hoe je deze kunt voorkomen en behandelen.
De module Eenhoevigen neemt je mee in de verzorging van evenhoevigen zoals schapen, geiten, (mini-)varkens en lama’s.
De focus ligt op hun voeding, huisvesting en gezondheidszorg. Je krijgt inzicht in de specifieke behoeften van deze dieren en hoe je hun welzijn kunt waarborgen door middel van goede verzorging en preventieve gezondheidszorg.
We bespreken ook de voortplanting en het gedrag van evenhoevigen.
Deze module bereidt je voor op noodgevallen bij huisdieren. Je leert hoe je omgaat met verkeersongevallen, brandwonden, vergiftigingen en verwondingen, zodat je eerste hulp kunt bieden wanneer dat nodig is.
De module behandelt ook het samenstellen van een E.H.B.O.-koffer en hoe je medicijnen kunt toedienen aan huisdieren. Met deze kennis ben je goed voorbereid om snel en effectief te handelen in noodsituaties.
Naast de bovengenoemde modules zijn er nog enkele andere die van groot belang zijn voor een complete opleiding in dierenzorg:
Konijnen: Verzorging van konijnen, inclusief hun voeding, huisvesting en gezondheid.
Insecten, spinnen en ongewervelden: Verzorging van onder andere vogelspinnen, wandelende takken, bidsprinkhanen en vlinders.
Vissen: Verzorging van vijvervissen en aquariumvissen, inclusief hun voeding en huisvesting.
Amfibieën: Verzorging van kikkers, padden en salamanders, met aandacht voor hun specifieke behoeften.
Wetgevingen: Kennis over de verschillende wetten en regels omtrent dierenwelzijn, CITES en reizen met huisdieren.
Met deze modules krijg je een breed en diepgaand inzicht in de verschillende aspecten van dierenzorg, waardoor je goed voorbereid bent op een carrière in dit vakgebied.
Na het afronden van de opleiding dierenzorg staan er diverse carrièremogelijkheden voor je open. Of je nu een job zoekt met exotische dieren in een dierentuin of je eigen bedrijf wilt starten, deze opleiding bereidt je goed voor op verschillende functies binnen de dierenzorg.
Dierenverzorger in dierentuinen of opvangcentrum
Zelfstandig ondernemer in dierenverzorging
Werken in dierenwinkels of bij dierenartsen
Laten we eens verder kijken naar deze carrièremogelijkheden in de dierenzorg.
Als dierenverzorger in dierentuinen of opvangcentra zorg je voor de dagelijkse verzorging van dieren. Dit omvat het voeren, schoonmaken van verblijven en het observeren van het gedrag en de gezondheid van de dieren. Je werkt nauw samen met andere verzorgers en dierenartsen om ervoor te zorgen dat de dieren een zo goed mogelijk leven hebben.
Met de kennis en vaardigheden die je tijdens de opleiding Dierenzorg hebt opgedaan, kun je ook je eigen bedrijf starten. Dit kan variëren van een trimsalon of pension tot een mobiele dierenverzorgingsservice. Als zelfstandig ondernemer heb je de vrijheid om je eigen werktijden en specialisaties te bepalen.
In dierenwinkels adviseer je klanten over de verzorging en aanschaf van huisdieren en bijbehorende producten. Bij dierenartsen assisteer je bij behandelingen en verzorging van dieren, en geef je eigenaren advies over de nazorg van hun huisdier. Beide jobs vereisen goede communicatieve vaardigheden en een uitgebreide kennis van dierenzorg.
Naast de hierboven genoemde functies zijn er nog tal van andere werkplekken waar je met je diploma van de opleiding Dierenzorg aan de slag kunt. Denk bijvoorbeeld aan werken bij dierenspeciaalzaken, in de educatieve sector als voorlichter of docent, of bij overheidsinstanties die zich bezighouden met dierenwelzijn.
Met zoveel verschillende carrièremogelijkheden biedt de opleiding Dierenzorg je een veelzijdige toekomst, waarin je je passie voor dieren dagelijks in de praktijk kunt brengen.
Review opleiding Dierenzorg NHA
"Ik vind het heel tof en leerrijk, vooral handig dat je niet er naar school voor moet te gaan."
Je kunt deze opleiding afronden met een NHA-examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.
De opleiding duurt gemiddeld zes maanden bij een studietempo van vier uur per week, maar je kunt ook in je eigen tempo studeren.
Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen, waardoor de opleiding toegankelijk is voor iedereen met een passie voor dieren.
Gedurende drie jaar krijg je persoonlijke begeleiding van deskundige docenten die klaarstaan om je te helpen met je studie.
Heb je al je huiswerk ingediend? En heb je voor je huiswerk gemiddeld een 5,5 of hoger gehaald? Dan kun je een NHA getuigschrift aanvragen. Hiermee toon je aan dat jij voldoende kennis hebt van dierenzorg.
Je kunt op elk moment van het jaar beginnen met de opleiding, omdat het een flexibel leertraject is.
Je ontvangt al het nodige studiemateriaal, inclusief een luxe ringmap en toegang tot de digitale leeromgeving.
Je kunt de opleiding in je eigen tempo volgen, wat betekent dat je de studie kunt combineren met werk of andere verplichtingen.
Inschrijven is eenvoudig. Je kunt je op elk moment via de website aanmelden en binnen enkele minuten beginnen met studeren.
Kan ik me na het afronden van de opleiding Dierenzorg nog verder specialiseren?
Ja, dat kan! Wij hebben verschillende opleidingen op het gebied van dierenzorg. Wat dacht je bijvoorbeeld van de cursus Hondentrimmer? Of de opleiding Dierenartsassistent? Of specialiseer je verder in Dieren EHBO.
Klik hier voor alle opleidingen op het gebied van dierenzorg
De zorg voor welke dieren wordt behandeld in deze opleiding?
In de opleiding dierenzorg wordt de zorg voor een breed scala aan dieren behandeld, waaronder:
Met deze diverse modules krijg je een uitgebreid inzicht in de verzorging van verschillende diersoorten.
Klopt het dat deze opleiding een thuisstudie is?
Ja, de opleiding Dierenzorg is een thuisstudie. Je studeert waar én wanneer het jou het beste uitkomt. Thuis op de bank of gezellig in een lunchroom met een glas sinaasappelsap.
Je kunt je eigen tijd indelen en bent dus niet gebonden aan vaste tijden. Je hoeft geen avonden vrij te houden. Komt het studeren even niet uit? Geen probleem! Dat bepaal je helemaal zelf.
De opleiding Dierenzorg duurt zes maanden wanneer je gemiddeld vier uur per week aan de opleiding besteed. Maar in totaal heb je drie jaar de tijd om de opleiding af te ronden. Na die drie jaar heb geen toegang meer tot de digitale leeromgeving en je persoonlijk docent. Natuurlijk heb je wel nog je opleiding op papier in huis en kun je altijd verder met studeren.
Wil je toch langer dan drie jaar gebruik maken van je docent en leeromgeving? Neem dan even contact met ons op dan kijken we of we iets voor je kunnen betekenen.
Ik twijfel nog. Kan ik de opleiding inzien voordat ik besluit om me aan te melden?
Ja, dat kan! Je kunt helemaal gratis en vrijblijvend een proefles volgen. Je krijgt toegang tot onze digitale leeromgeving Plaza. Vervolgens kun je één les volledig inzien. Ook kun je direct alle modules van de opleiding Dierenzorg zien. Zo weet je precies wat je te wachten staat wanneer je de opleiding wilt volgen.
Het is ook mogelijk om de opleiding Dierenzorg 15 dagen gratis uit te proberen. Je ontvangt de volledige opleiding thuis én digitaal. Je ontmoet je docent, ziet je medestudenten die ook met de opleiding bezig zijn en kunt alle lessen volledig inzien.
Is de opleiding toch niet helemaal wat je er van had verwacht? Heel jammer, maar geen enkel probleem! Je mag je opleidingsmateriaal dat je ontvangen hebt altijd binnen 15 dagen terugsturen. Zonder opgave van reden. Je krijgt je geld dan zo snel mogelijk terug.
Kun je wat voorbeelden geven van onderwerpen die behandeld worden in de opleiding?
Natuurlijk! Hier een aantal onderwerpen die aan bod komen tijdens de opleiding:
Dit is maar een kleine greep uit de vele onderwerpen uit de opleiding Dierenzorg. Wil je de hele opleiding inzien? Schrijf je dan direct in en ontvang de opleiding 15 dagen gratis op proef.
Ik heb nog een andere vraag over de opleiding. Waar kan ik die stellen?
Is iets nog niet helemaal duidelijk? Stel je vraag gerust aan de vriendelijke medewerkers van onze klantenservice.
Je kunt contact met ons opnemen via telefoonnummer 032 57 51 91. Klik op onderstaande button voor meer informatie hierover.
Ben je klaar om van jouw passie voor dieren je beroep te maken? Wacht dan niet langer en schrijf je vandaag nog in voor de opleiding Dierenzorg.
Met onze uitgebreide modules, ervaren docenten en flexibele studiemogelijkheden krijg je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor een succesvolle carrière in de dierenzorg.
Laat deze kans niet aan je voorbijgaan en zet de eerste stap naar een toekomst waarin je elke dag met dieren kunt werken.
Schrijf je nu in en ontdek hoe je van jouw liefde voor dieren een professionele roeping kunt maken!
De opleiding Dierenzorg van NHA wordt gemiddeld beoordeeld met een 8.8/10! Lees hieronder een aantal reviews van cursisten van deze opleiding.
8/10
Heldere, uitgebreide en duidelijke cursus. Met het huiswerk verwerk je zelfstandig de belangrijkste leerstof en krijg je waardevolle feedback van de begeleidende docent. Nu straks duimen voor een succesvol examen!
10/10
Leuke aantrekkelijke cursus boordevol interessante onderwerpen.
10/10
Super cursus heel praktisch. Aanrader!
Benieuwd naar meer reviews over deze opleiding?
Selecteer optie
Selecteer variant van gratis proefles
Onderstaand tref je een overzicht van jouw bewaarde opleidingen. Handig om te vergelijken of mail ze naar jezelf.
Stap 1: Studie | Studieduur | Lesgeld | |
---|---|---|---|
Stuur dit overzicht naar je e-mailadres
Inloggen
Wachtwoord wijzigen
Zo kun je alles rustig doorlezen en ben je er zeker van dat je de juiste keuze maakt wanneer jij je inschrijft.
1. Zoek de opleiding waarvoor jij graag een studiegids ontvangt.
2. Vink aan welke studiegids(en) je wilt ontvangen.
3. Vul jouw gegevens in.
Als je kiest voor de digitale studiegids, ontvang je deze binnen enkele minuten in je mailbox