Gratis brochure

Cursiste Ineke Raven - "Ik pakte mijn passie tekenen weer op"

Nieuws Leestijd: 2 Minuten

Wij spraken met NHA-cursiste Ineke Raven (66). Al vanaf dat ze jong was, wilde ze iets met tekenen doen. Ze werd zelfs toegelaten tot de tekenacademie, maar haar ouders zagen dit uiteindelijk toch niet zo zitten. Nu, meer dan 50 jaar later, gaat ze alsnog aan de slag met haar langgekoesterde droom. Ineke volgt namelijk de cursus Tekenen En Schilderen bij NHA. “Alle technieken en materialen komen aan de orde, ik geniet er zo van!”
 

Ineke_NHA1

Ineke is altijd een bezige bij geweest. “Ik heb verschillende studies en cursussen gevolgd, waaronder een aantal computercursussen, OR-cursussen en een floristenopleiding. Jarenlang heb ik mijn eigen bloemenwinkel gehad in Ede. Dan stond ik vaak om 04:00 uur ’s ochtends al naast mijn bed en kwam ik pas ’s avonds laat thuis. Ook de kantoorbanen die ik erna had, waren altijd druk en hectisch. Ik was namelijk ook voorzitter van de Ondernemingsraad en dit in combinatie met een druk gezinsleven zorgde ervoor dat ik de rust niet had om te tekenen. Ik kwam er echt niet aan toe.”

 
Dit veranderde toen ze in januari 2020 met pensioen ging. Met de kinderen uit huis en meer vrije tijd om handen kon ze eindelijk haar passie voor tekenen weer oppakken. Al googlend kwam ze bij NHA terecht.

“Als je de techniek goed beheerst, dan wordt het vanzelf mooi. Dat heb ik bij mijn opleiding tot florist altijd geleerd. Zo wilde ik het met tekenen ook aanpakken. Daarnaast wilde ik er graag achter komen wat het beste bij mij past. Is dat bijvoorbeeld potlood, aquarel of houtskool? Ik twijfelde wel een beetje: kan ik dat allemaal wel? Na het lezen van enthousiaste reacties van andere cursisten, wist ik: dit moet ik gewoon doen.”


"Ik kijk uit naar elke nieuwe les"
 

Inmiddels is Ineke volop bezig met haar teken- en schildercursus. De ene week doet ze theorie en de week erna gaat ze aan de slag met de praktijkopdrachten. “Bij elke les denk ik weer: oh, zit dat zo! En vervolgens ga ik oefenen. Ik leer er echt van en kijk uit naar elke nieuwe les.” 
   

Behalve leren tekenen houdt ze er ook nog andere vrijetijdsbestedingen op na. Elk weekend gaat ze naar haar vriend, en daarnaast wandelt en tennist ze erg veel. Door een beetje handig te plannen, heeft ze overal voldoende tijd voor. “En het mooie is: het hoeft niet allemaal vandaag. Het kan ook morgen. Ik vind het ontzettend fijn dat ik de NHA cursus in mijn eigen tempo kan volgen.”

"Dat ik mijn eigen tempo

kan bepalen, is juist zo fijn

aan de NHA-cursus."

 
Een veelgehoorde reden om niet te beginnen aan een cursus Tekenen is: ‘ik weet niet of ik dat wel kan’. Daar heeft Ineke wel een antwoord op: “Dat wist ik van tevoren ook niet”, zegt ze lachend. “Maar als iemand dat tegen mij zegt, laat ik op mijn telefoon een van mijn favoriete tekeningen zien en vraag ik wat het is. En dan zeggen ze ‘klaprozen’. Dat klopt. Nou, dan kan ik het dus wel. En dan kun jij het misschien ook!”

 
Of dit de laatste cursus is die Ineke gaat volgen? Nee hoor. “Aquarel schilderen lijkt mij de allerleukste techniek, dus de kans is groot dat dat mijn volgende cursus gaat worden. Van mijn vriend krijg ik een schildersezel voor mijn verjaardag. Dus ik zie mijzelf al helemaal in een veldje zitten en landschappen aquarellen!”


Een greep uit Ineke's ingeleverde huiswerkopdrachten

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!