Gratis brochure

Tekenen en Schilderen  

Nú: met GRATIS tablet
Tekenen en Schilderen
Gratis proefles
Inschrijven 15 dagen gratis proberen
18x
14,95
of ineens
€269,00
4.6/5

Beoordeeld door 18 student(en)

 • Inclusief uitgebreid materialenpakket
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Leer verschillende technieken
 • Afronding: NHA getuigschrift
 • Studieduur: 18 maanden
ALGEMEEN

Eindeloos creatief plezier met de cursus Tekenen en Schilderen

Altijd al willen leren tekenen of schilderen? Schaduweffecten aanbrengen, perspectief tekenen, vloeiend kleurverloop maken? Verbeter je teken- en schildertechniek met de cursus Tekenen en Schilderen.

Landschappen schilderen

Zet een schildersezel in het gras bij een beekje. Laat de omgeving op je inwerken. Kijk naar details, proef de sfeer, volg het licht, de schaduw en schilder.

De cursus Tekenen en Schilderen behandelt het schilderen van landschappen. Andere genres die aan bod komen zijn natuurgetrouw tekenen, portrettekenen, stillevens en nog veel meer.

Schilderen? Begin met kijken

Ontwikkel je schildersoog. In de cursus Tekenen en Schilderen leer je op verschillende manieren kijken. Hoe je kijkt of waar je op let, dat bepaal je uiteindelijk zelf. Zo ontwikkel je een eigen stijl.

Tekenen met potlood of houtskool

De benodigdheden voor de cursus Tekenen en Schilderen ontvang je thuis. Het materialenpakket bevat onder meer:

 • potloden
 • penselen
 • schetsblok
 • houtskool
 • gouache 

Ontdek de mogelijkheden van verschillende materialen.

Teken en schilder met verschillende materialen. Begin met potlood. Werk daarna met inkt, aquarelverf, plakkaatverf, krijt en houtskool. Breid je technische vaardigheden stap voor stap uit.

Schilderperspectief

Leer met simpele ingrepen toon- of schaduweffecten maken. Leer perspectief tekenen en voorwerpen diepte geven.

Bekijk voorbeelden, van hedendaagse kunst tot werken uit de Barok. Laat je inspireren en zie hoe anderen portretten tekenen: van de klassieke oudheid tot moderne striptekenaars.

Oefen zelf en verbeter gaandeweg je eigen stijl. Natuurgetrouw tekenen, striptekenen, landschappen schilderen, dieren, gebouwen en portrettekenen: leren tekenen en schilderen was nooit zo plezant!


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Tekenen en Schilderen

Verschillende teken- en schildertechnieken

Elk materiaal vergt een speciale teken- of schildertechniek. Met een paar simpele ingrepen leer je hoe bepaalde toon- of schaduweffecten verkregen kunnen worden en hoe je een vloeiend kleurverloop kunt bereiken. Ook leer je perspectief tekenen waardoor voorwerpen "diepte" krijgen. Licht en schaduw, compositie, toon, contrast en vlakvulling, al deze technieken komen aan de orde. Je hoeft hiervoor geen moeilijke theoretische lessen te bestuderen. Aan de hand van vele voorbeelden en door zelf te oefenen, ontwikkel je gaandeweg een eigen stijl. Helder en duidelijk wordt beschreven hoe je het beste te werk kunt gaan, en op welke manier je de verschillende technieken gecombineerd met de materialen kunt gebruiken. Jouw persoonlijke lerares helpt je hierbij.


Talrijke onderwerpen

In deze zeer uitgebreide cursus Tekenen en Schilderen worden talrijke onderwerpen behandeld. Zo vereist bijvoorbeeld het tekenen van een stilleven een heel andere benadering dan het tekenen van een "levend" model. Natuurgetrouw tekenen, figuurtekenen, modetekenen, striptekenen, landschappen schilderen, dieren, gebouwen en portrettekenen. Niets blijft onbesproken. Je leert het allemaal.


Kleuren mengen

Primaire, secundaire en tertiaire kleuren: je leert ze mengen, je leert hun gevoelswaarde kennen, hoe ze elkaar kunnen versterken en waarom ze soms "vloeken". Aan het tekenen van portretten, het menselijk lichaam, de anatomie en de verschillende houdingen worden veel lessen besteed. Het is een prachtige ervaring om een gezicht een goed gelijkende uitdrukking te kunnen geven. Zeker als je iemand uit jouw omgeving treffend op papier weet te zetten.


Landschappen schilderen

Ook het tekenen van landschappen is een ervaring apart. Je kunt natuurlijk vanuit jouw huiskamer werken, maar je kunt ook met een schetsblok de vrije natuur in trekken.


Wenskaarten en logo's

In de cursus wordt verder aandacht besteed aan het ontwerpen en tekenen van wenskaarten, uitnodigingen, geboortekaartjes en stofjes. Jouw werk zal ook bij familie en vrienden niet onopgemerkt blijven! Ook het ontwerpen en tekenen van logo's wordt behandeld. Dit logo kun je dan gebruiken voor visitekaartjes en briefpapier van jouw eigen tekenbureau. Of misschien heeft één van jouw vrienden of kennissen wel een eigen bedrijfje. Je kunt ook voor hen een logo ontwerpen, dat zij bijvoorbeeld in advertenties kunnen gebruiken.

De creativiteit die deze cursus Tekenen en Schilderen bij je losmaakt zul je als zeer inspirerend ervaren. Zeker wanneer je ziet hoe je stap voor stap steeds betere resultaten boekt. Aan het eind van de cursus wordt er aandacht besteed aan een stukje kunstgeschiedenis. De klassieke oudheid, de Middeleeuwen, de Renaissance, Barok en Rococo. Aan de hand van fraaie kleurenafbeeldingen wordt je het werk van grootmeesters in de schilderkunst getoond. Verder wordt aangegeven tot welke stromingen deze werken behoren. Start vandaag nog met het leren van tekenen en schilderen!

REVIEWS

Reviews

5/5
Tekenen en schilderen Extra Uitgebreid

Ik ben super tevreden over deze cursus. Goede service, super begeleiding en bensupet super tevreden met mijn docent. NHA jullie zijn geweldig. Bedankt voor alles. Groetjes ***

3/5
Tekenen en schilderen Extra Uitgebreid

Laagdrempelig en toegankelijk. Het zorgt ervoor dat je op een structurele manier bezig bent met het verbeteren van je skills. Verbeterpunten: communicatie online zou beter kunnen door meer karakters toe te laten in de message boxes, dat de docent kan noteren in het worddocument of printen noteren en inscannen. Momenteel is er enkel mogelijkheid om uitgebreidere feedback te krijgen via post, wat omslachtig en duur is, terwijl dit gemakkelijk online zou kunnen. Er staan ook wat schrijffouten in de cursus wat amateuristisch overkomt. De oefeningen zijn aanvankelijk wat te simpel naar mijn gevoel, en daarna wordt soms een stap overgeslaan (bv pas in les 5 maak je een eerste echte tekening - een stilleven - in die les maak je dan eerst enkele studies van separate elementen zonder in detail uit te werken en dan moet je een finale compositie in detail uitwerken zonder dat je veel geoefend hebt op verhoudingen van de elementen ten opzichte van elkaar).

4/5
Tekenen en Schilderen

De feedback vind ik wel goed maar misschien op dit ogenblik iets te oppervlakkig. Waarschijnlijk is deze fase in de cursus nog te vroeg om dieper in te gaan op details waar ik moet op letten, het zal waarschijnlijk wel verbeteren naar mate de cursus vordert.

5/5
Tekenen en Schilderen

De hobbycursus tekenen en schilderen bestaat uit twee lijvige mappen. Gezamenlijk bevatten ze 56 lessen. Elke les kent dezelfde opbouw en bevat naast een inleiding, theorie, oefen- en huiswerkopdrachten, een samenvatting en begrippenlijst. Elke les is rijk geïllustreerd niet alleen met tekeningen en schilderijen van beroemde kunstenaars maar ook van cursisten die ons zijn voorgegaan. De druk is verzorgd. Je huisopdrachten kun je gemakkelijk fotograferen en online doorsturen via het online leerplatform Plaza naar je coach. Mijn coach geeft me vaak al de dag nadien een evaluatie (ze is erg genereus) en feedback waarmee ik vaak iets aan kan. Als extraatje heb ik ook een tablet ontvangen.

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift

Aan het eind van je cursus Tekenen en Schilderen kun je het NHA getuigschrift voor 29 euro aanvragen als je al je huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Iedere cursist kan aan het einde van de cursus geheel kosteloos een certificaat van deelname aanvragen. Ook als je geen lessen ter correctie hebt ingezonden, kom je hiervoor in aanmerking.


NHA kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete opleiding Tekenen en Schilderen in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Wanneer je kiest voor Extra Uitgebreid ontvang je de opleiding altijd in meerdere zendingen (studie-eenheden). Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringmap thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de opleiding  Tekenen en Schilderen, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

18 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Jij bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. Je bepaalt jouw eigen tempo.


Cursusduur EXTRA UITGEBREID

24 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Jij bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. Je bepaalt jouw eigen tempo.

Vooropleiding

Voor de cursus Tekenen en Schilderen heb je geen speciale vooropleiding nodig.

Cursusringmap

Bij de lessen ontvang je een fraaie ringmap om jouw lessen in te bewaren.

Vragen?

Bel ons: 03 257 51 91 of stuur ons een e-mail

EXTRA UITGEBREID

Tekenen en Schilderen EXTRA UITGEBREID

De cursus EXTRA UITGEBREID bestaat uit 40 lessen EXTRA. Je begint op hetzelfde niveau als de cursus Tekenen en Schilderen, maar de cursus duurt zes maanden langer en is uitgebreider; Per maand ontvang je namelijk geen drie maar vier lessen. Zo leer je de verschillende technieken nog verrassender toepassen. Wanneer je kiest voor de cursus EXTRA UITGEBREID, krijg je aan het einde van de cursus met onderstaande waardebon € 45,- retour.

MATERIALENPAKKET

Inclusief materialenpakket

Er zijn verschillende materialen waarmee je kunt tekenen en schilderen. In deze cursus Tekenen en Schilderen beginnen we met het potlood. Hiermee leren we de basisvormen op papier te zetten. Later ga je werken met inkt, aquarelverf, plakkaatverf, krijt en houtskool. Zo ga je stap voor stap verder met deze fantastische hobby.

Je hebt hiervoor alles in huis, want bij deze cursus krijg je een fantastisch uitgebreid materialenpakket geleverd! In dit pakket vind je onder andere potloden, penselen, een schetsblok, houtskool en gouache. Tevens ontvang je een professionele ledenpop.

CREATIES

Creaties van cursisten

Gemaakt door cursist(e) Silvia

NHA cursus Tekenen en Schilderen Marga de Ruiter

Gemaakt door cursist(e) Marga de Ruiter

NHA cursus Tekenen en Schilderen

Gemaakt door cursist(e) Thea IJsselmuiden- Swillens

NHA cursus Tekenen en Schilderen Ger Fiegen

Gemaakt door cursist(e) Ger Fiegen

Gemaakt door cursist(e) Christa Croes-Vedder

Gemaakt door cursist(e) Marina Kessels-van der Heijde

LESGELD

Lesgeld

Tekenen en Schilderen
18x €14,95 of ineens €269,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
18x 14,95
of ineens €269,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Tekenen en schilderen Extra Uitgebreid
24x €15,40 of ineens €369,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
24x 15,40
of ineens €369,00
Inschrijven
15 dagen gratis proberen
Gratis tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • In termijnen betalen mogelijk
 • Start direct met de cursus
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Wij helpen je graag verder!

5/5

Ik ben super tevreden over deze cursus. Goede service, super begeleiding en bensupet super tevreden met mijn docent. NHA jullie zijn geweldig. Bedankt voor alles. Groetjes ***

Lees meer »
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!