Gratis brochure

Dagen van de week en Engelse tijden

Je zult vast regelmatig hebben gemerkt dat je, wanneer je een gesprek voert, vertelt over je plannen voor de komende dagen. Maar je kan natuurlijk ook vertellen wat de afgelopen week allemaal gedaan hebt. Heb je een Engelse gesprekspartner? Dan is het wel handig om te weten wat de dagen van de week in het Engels zijn. Op deze pagina vind je niet alleen een overzicht van de dagen in het Engels, maar ook van Engelse tijden!

 

Dagen van de week in het Engels

De dagen in het Engels lijken op de dagen van de week in het Nederlands. Engelse dagen zijn daarom makkelijk te onthouden.

In onderstaand overzicht vind je de dagen van de week in het Engels. In tegenstelling tot het Nederlands, schrijf je de dagen in het Engels met een hoofdletter.  

Nederlands

Engels

Maandag

Monday

Dinsdag

Tuesday

Woensdag

Wednesday

Donderdag

Thursday

Vrijdag

Friday

Zaterdag

Saturday

Zondag

Sunday

 

Dinsdag in het Engels en donderdag in het Engels lijken veel op elkaar. Toch hoor je een duidelijk verschil in de uitspraak. Beluister hieronder de uitspraak van de Engelse dagen van de week:
 

 

Afkortingen van de dagen van de week in het Engels

In een gesprek en in een gewone tekst kun je de dagen van de week het beste voluit spreken en schrijven. Dat is prettiger en beter te begrijpen. Toch kan het handig zijn om de dagen in het Engels af te korten. Bijvoorbeeld in een beknopt overzicht. In het overzicht hieronder vind je hoe je de Engelse dagen van de week op de juiste manier kunt afkorten.

Nederlands

Engels

Afkorting

Maandag

Monday

Mon.

Dinsdag

Tuesday

Tu., Tue., Tues.

Woensdag

Wednesday

Wed.

Donderdag

Thursday

Thu., Thur., Thurs.

Vrijdag

Friday

Fri.

Zaterdag

Saturday

Sat.

Zondag

Sunday

Sun.

 

 

Engelse tijden

Naast de Engelse dagen van de week, zijn ook tijden in het Engels handig om te weten wanneer jij het hebt over plannen en afspraken. In Engeland werken ze namelijk niet met 24-urige tijdsaanduiding, maar met AM en PM.
 
 
Deze afkortingen geven bij Engelse tijden aan of het ochtend of middag is. Zo geeft AM (ante meridiem) het tijdvak tussen middernacht en 12 uur ‘s middags weer. Met PM (post meridiem) wordt het tijdvak tussen 12 uur ’s middags en 12 uur ’s nachts bedoeld. Achter tijden in het Engels komt altijd “o’clock” te staan, zodat het duidelijk is dat het om een tijdsaanduiding gaat.

Cijfer

Nederlands

Engels

1

Een

One

2

Twee

Two

3

Drie

Three

4

Vier

Four

5

Vijf

Five

6

Zes

Six

7

Zeven

Seven

8

Acht

Eight

9

Negen

Nine

10

Tien

Ten

11

Elf

Eleven

12

Twaalf

Twelve

 

 

Tijdsaanduidingen in het Engels

Je weet nu hoe je de uren in het Engels moet benoemen. Maar naast de tijdsaanduidingen met AM en PM zit er verschil in de verdeling van uren. Engelse tijden zijn namelijk in halve uren verdeeld. Alle tijdstippen na het hele uur maar voor het halve uur noem je “past”. De tijdstippen na het halve uur maar voor het hele uur noem je “to”. De Engelse tijd voor bijvoorbeeld 13.26u is “26 past 1 o’clock”, en 19.50u wordt “10 to 8 o’clock”.

Het laatste opvallende verschil is dat we in Nederland eerder afronden naar het volgende uur. Zo noemen wij 08.30u, half 9. In Engelse tijden spreken we dan van “half past 8”.

 

Handige termen bij Engelse tijdsaanduidingen

Nederlands

Engels

Middernacht

Midnight

12 uur ’s middags

Noon

Kwart voor

Quarter to

Kwart over

Quarter past

 

 

Meer handige tijdsaanduidingen in het Engels

Je weet nu hoe je de dagen van de week en Engelse tijden kunt benoemen. Daar kom je al heel ver mee. Maar ook de seizoenen en maanden in het Engels komen in een gesprek goed van pas! En de onderstaande tijdsaanduidingen in het Engels zijn minstens net zo handig om te kennen.

Nederlands

Engels

Vandaag

Today

Morgen

Tomorrow

Overmorgen

The day after tomorrow

Gisteren

Yesterday

Eergisteren

The day before yesterday

Volgende week

Next week

Vorige week

Last week

3 dagen geleden

Three days ago

Dagelijks

Daily

Wekelijks

Weekly

Maandelijks

Monthly

Jaarlijks

Yearly

Werkdagen

Business days

Zon- en feestdagen

Public holiday

Vakantie

Holiday

 

 

Meer leren dan de dagen in het Engels?

Wil je meer leren dan de dagen van de week en Engelse tijden? Of wil je gewoon je Engels in het algemeen verbeteren? Start dan met een cursus Engels van NHA. Zo studeer je in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt. Start vandaag nog of bekijk een gratis proefles!

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Start direct met de cursus
  • De grootste taalopleider
  • Nu met gratis Taal-app
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!