Gratis brochure

Goede voornemens voor 2023? Deze 7 zijn wél haalbaar!

Blog Leestijd: 3 Minuten

December is een tijd vol gezelligheid. Maar het betekent ook dat het einde van het jaar weer in zicht is. Een goed moment dus om te reflecteren op hoe het afgelopen jaar is verlopen. Ook kijken veel mensen aan het einde van het jaar alvast vooruit naar het nieuwe jaar. De traditionele goede voornemens worden opnieuw gemaakt. Alleen zijn deze lang niet altijd realistisch. Daarom verzamelden wij 7 goede voornemens voor 2023 die wél haalbaar zijn!

haalbare-goede-voornemens

Onrealistische doelen zijn verre van motiverend. Voornemens als elke dag naar de sportschool gaan, 10 kilo afvallen of volledig stoppen met alcohol drinken hebben een kleine kans van slagen.

Maar hoe moet je het dan wel aanpakken? Ga dit jaar eens aan de slag met een van deze 7 haalbare goede voornemens!
 

1. Elke dag naar buiten gaan

Wil jij 2023 gezond beginnen? Maak er het komende jaar dan een gewoonte van om elke dag even naar buiten te gaan. Frisse buitenlucht is namelijk goed voor je fysieke en mentale gezondheid.

Vooral in de winter zorg je best dat je elke dag even buiten komt. Zo krijgt je lichaam de kans om voldoende vitamine D aan te maken. Buiten zijn helpt je ook bij het verminderen van stress of bij het vinden van nieuwe inspiratie. 
 

2. Verbeter je eetgewoontes

Een ander voornemen dat jou kan helpen om aan je gezondheid te werken in 2023, is het verbeteren van je eetgewoontes. Veel mensen willen in het nieuwe jaar afvallen. Een gezondere levensstijl kan je daarbij helpen. Kijk in 2023 eens kritisch naar wát je eet.

Een voorbeeld van een goed voornemen kan zijn om elke dag verschillende soorten groente en fruit te eten. Of probeer minder te koken met pakjes en zakjes en juist met simpele ingrediënten zelf gezondere maaltijden te bereiden.

In de opleiding Orthomoleculaire Therapie leer je alles
over pure, onbewerkte voedingsmiddelen.

 


 

3. Vaker een boek lezen

Wanneer is de laatste keer dat je een goed boek hebt gelezen? Waarschijnlijk al weer veel te lang geleden. En dat is zonde! Er zijn vast genoeg toffe boeken die je nog graag zou lezen. Een nieuw jaar is het perfecte moment om je leesgewoonte nieuw leven in te blazen.

Je kunt nu al een boek uitkiezen zodat je direct met je goede voornemen kunt starten. Leg je boek dan ergens waar je het regelmatig ziet liggen. Zo zul je sneller een hoofdstuk lezen. Je kunt je boek ook meenemen in het openbaar vervoer. Dan besteed je je reistijd ook nog eens nuttig.
 

4. Verbeter je slaappatroon

Een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk. In je slaap herstelt je lichaam zich en vul je je energie weer aan. Maar lang niet iedereen krijgt elke nacht de aanbevolen 8 uur rust. Wil jij in 2023 aan je slaappatroon werken? Maak er dan een goed voornemen van!

Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om dit voornemen te verwezenlijken. Je slaappatroon kun je bijvoorbeeld verbeteren door eerder te gaan slapen. Begin eens met een kwartiertje vroeger naar bed gaan. Ben je hier aan gewend? Dan kun je na een paar weken weer 15 minuten vroeger gaan slapen. Zo werk je in kleine stapjes toe naar je gewenste bedtijd.

Wil jij meer weten over gezonde slaapgewoontes?
Bekijk dan onze cursus Slaapcoach.
 

5. Ga eens wat vaker staan

De uitspraak ‘zitten is het nieuwe roken’ heb je vast al eens vaker gehoord. Met z’n allen brengen we heel wat uurtjes zittend door: op kantoor, in de auto, thuis op de bank. Het is dus een goed idee om in 2023 eens wat vaker te gaan staan.

Zitten valt natuurlijk niet volledig te vermijden. Wat je wel kunt doen, is ervoor zorgen dat je niet te lang achtereen zit. Dat kun je bijvoorbeeld doen door vaker naar een collega toe te lopen in plaats van een mailtje te sturen, je auto verder weg te parkeren of je pauze te gebruiken voor een wandeling. 
 
  

6. Dankbaarder zijn

Hoe vaak sta jij stil bij de dingen waar je dankbaar voor bent? Begin het nieuwe jaar positief en maak dankbaarheid jouw goede voornemen voor 2023! Dankbaar zijn helpt je om uit je negatieve mindset te geraken. Als je focust op wat je al wel hebt, ervaar je meer rust.

Vaker stilstaan bij dingen waarvoor je dankbaar bent, kan er dus voor zorgen dat je je gelukkiger voelt. Probeer het zelf maar eens! Schrijf in 2023 elke dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Zo begin jij jouw jaar met dankbaarheid.

Meer weten? In de cursus Positieve Psychologie ontdek jij
wat de bouwstenen voor een gelukkig leven zijn.
  

7. Dring je schermtijd terug

Tegenwoordig spenderen we heel wat uren achter een scherm. Mobiele telefoons, tablets, computer- en tv-schermen; ze nemen allemaal veel van onze tijd in beslag. Iedereen kan op dit punt wel wat verbeteren. Of je nu minder op sociale media wilt scrollen of minder tv-programma’s wilt binge watchen.

Het terugdringen van je schermtijd is in ieder geval een stuk realistischer dan bijvoorbeeld het compleet opgeven van al je sociale media kanalen. En bedenk eens wat jij met deze extra tijd kunt doen? Een mooi voornemen voor 2023 dus! 
 
Wil jij dit jaar echt met je goede voornemens aan de slag? Zorg ervoor dat het niet bij voornemens blijft door je doelen realistisch te maken. Deze 7 voornemens helpen je hopelijk een eind op weg!

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2023?

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!