Gratis brochure

Doorgroeimogelijkheden: 7 tips voor groei in je carrière

Blog Leestijd: 4 Minuten

Ben jij klaar om de volgende stap te zetten in je carrière? Of je nu doorgroeimogelijkheden zoekt in je huidige job of erover denkt om van baan te wisselen, jezelf blijven ontwikkelen is nooit een slecht idee. Met de 7 praktische tips in deze blog wordt doorgroeien in je carrière een stuk gemakkelijker!

Doorgroeimogelijkheden

Er zijn veel voordelen te noemen van doorgroeien in je carrière. Niet alleen promotie maken of een hoger salaris kunnen redenen zijn om op zoek te gaan naar doorgroeimogelijkheden. Het opdoen van nieuwe kennis, het vergroten van je netwerk en meer verantwoordelijkheden zijn ook voor veel mensen aanleiding om zich verder te ontwikkelen.

Ook draagt groei in je carrière bij aan meer werkplezier. Het zorgt ervoor dat je jezelf ook als persoon verder kunt ontwikkelen. Ontneem jezelf die kans dus niet!


Doorgroeimogelijkheden
: horizontaal of verticaal ontwikkelen?

Doorgroeien op je werk kun je op verschillende manieren doen. Er is niet één vaste aanpak om je verder te ontwikkelen. Zo wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen een horizontale en verticale ontwikkeling.

Horizontale ontwikkeling wil zeggen dat je je in de breedte of in de diepte ontwikkelt. Daarbij doe je nieuwe vakinhoudelijke kennis op of ontwikkel je andere vaardigheden. Daarmee kun je je bijvoorbeeld specialiseren in een onderwerp binnen je branche.
 
 

Ook kun je je breder ontwikkelen zodat je meer variërend werk kunt uitvoeren. Jouw brede inzetbaarheid maakt jou erg waardevol voor je werkgever. Maar je kunt binnen een horizontale ontwikkeling ook een heel andere functie gaan uitvoeren.

Bij een verticale ontwikkeling wil je juist de carrièreladder beklimmen en hogerop komen binnen een bedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld leiding gaan geven aan een team of doorgroeien naar een managementfunctie. Je krijgt hierbij meer verantwoordelijkheid en je krijgt andere soort taken.

7 tips om doorgroeimogelijkheden te creëren

Wat jouw redenen om te willen doorgroeien ook zijn, een goed plan van aanpak komt goed van pas als je je in jouw carrière wilt ontwikkelen. Deze 7 tips helpen jou om de volgende stap te zetten!
 

1. Zorg dat je opvalt

Wil je groeien in jouw carrière? Dan is het allereerst belangrijk dat je jouw werk goed uitvoert. Zorg er daarom ook voor dat je jouw werkzaamheden altijd goed blijft doen. Maar helaas is alleen goed werk leveren vaak niet voldoende.

Door op een positieve manier op te vallen kun je zelf doorgroeimogelijkheden creëren in je werk. Dat doe je door net dat stapje extra te zetten. Heeft een van je collega’s het druk? Kijk dan of je ergens mee kunt helpen. Wordt er ergens over gebrainstormd? Draag dan actief bij en kom met ideeën. Daarmee zorg je ervoor dat anderen zich jou herinneren. Zo vergroot je jouw gunfactor!
 
 

2. Doorgroeien met een opleiding

Een goede manier om doorgroeimogelijkheden te creëren is het volgen van een cursus of opleiding. Door tijd en energie te steken in het volgen van een opleiding laat je zien dat je ambities hebt om door te groeien.

Je kunt kiezen om een vakinhoudelijke opleiding te volgen, maar ook cursussen waarmee je vaardigheden aanleert zijn een goede optie. Denk bijvoorbeeld aan een cursus Presenteren of een cursus Leidinggeven.

Veel werkgevers stellen voor hun medewerkers zelfs een budget beschikbaar voor ontwikkeling. Misschien zijn er op jouw werk ook mogelijkheden. Vraag er eens naar bij je leidinggevende!

   Bekijk al onze thuiscursussen
 

3. Breng je ambities ter sprake

Wil jij een volgende stap zetten in jouw carrière? Deel dit dan met jouw leidinggevende! Het uiten van je ambities kan jouw groeitraject binnen het bedrijf waar je werkt versnellen. Jouw leidinggevende kan namelijk niet weten dat jij graag wilt doorgroeien. Daarom is het van belang dat je dit aangeeft.

Door jouw wensen te delen open je de dialoog over dit onderwerp. Je leidinggevende kan dan met je meedenken en je bij je groei ondersteunen en begeleiden. Samen kunnen jullie bijvoorbeeld een ontwikkelplan opstellen. Misschien zijn er wel meer opties dan je dacht!
 

4. Onderneem actie

Alleen praten over jouw wensen om te groeien in je carrière zal je niet ver brengen. Zorg dat je ook actie onderneemt! Daden zeggen namelijk veel meer dan woorden. Toon dus initiatief en ga op zoek naar taken die jou kunnen helpen om verder te groeien. Zo laat je zien dat je proactief bent en trek je jouw eigen doorgroeimogelijkheden aan.

 
 

5. Verdiep je in trends en ontwikkelingen

Op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied is handig als je je graag verder wilt ontwikkelen. Misschien doet jouw bedrijf nog niks met een nieuwe ontwikkeling.

Zie je kansen? Neem dan het voortouw en onderzoek hoe het bedrijf waar je werkt hiervan kan profiteren. Stel bijvoorbeeld een plan op voor hoe het bedrijf op de trend kan inspelen en ga ermee van start. Je laat hiermee zien dat je proactief bent. Tegelijkertijd creëer je kansen voor het bedrijf én doorgroeimogelijkheden voor jezelf.
 

6. Vind een mentor

Start je in een nieuwe job? Dan word je soms begeleid door een ervaren collega die je inwerkt. Is dat bij jouw organisatie niet het geval? Of werk je er al langer maar wil je je graag aan iemand spiegelen? Zoek dan een geschikte ‘mentor’. Welke ervaren collega bewonder jij?

Je hebt vast een collega van wie je nog veel kunt leren. Misschien is er iemand die veel vakkennis heeft of zou je in de toekomst graag willen doorgroeien naar de functie van een van je collega’s. Vraag deze collega eens om advies. Misschien heeft deze persoon wel goede tips hoe jij je verder zou kunnen ontwikkelen.
 

7. Zoek hulp bij een loopbaancoach

Weet jij nog niet precies in welke richting jij je wilt ontwikkelen? Dat is niet gek, want er zijn zoveel mogelijkheden! Als je merkt dat je hierin vastloopt kan het nuttig zijn om de hulp van een loopbaancoach in te schakelen.

Een loopbaancoach kijkt met je mee naar de doorgroeimogelijkheden in jouw carrière. Een coach ziet misschien kansen waar je zelf nog niet aan gedacht had. Samen verkennen jullie verschillende mogelijkheden en je coach geeft je advies. Nadenken over jouw carrièrepad is al de eerste stap in de goede richting!

Hopelijk helpen deze tips jou om doorgroeimogelijkheden in jouw werk te vinden. Ben je toch niet meer volledig tevreden met jouw job? Dan behoort een omscholing ook altijd tot de mogelijkheden! Hoe je jouw carrière ook vorm wilt geven, zorg dat je niet stil blijft staan. Dit is jouw tijd!

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!