Gratis brochure

Tips voor een succesvolle omscholing

Zo pak je een carrièreswitch aan

Als je het gevoel hebt dat je job niet langer bij je past en je meer voldoening wilt halen uit je loopbaan, kan omscholing een oplossing zijn. Het kan zijn dat je toe bent aan nieuwe uitdagingen. Of misschien biedt jouw vakgebied niet langer voldoende werkgelegenheid. Een carrièreswitch biedt je de kans om je vaardigheden te ontwikkelen, nieuwe uitdagingen aan te gaan en jouw droomjob te vinden.

 

 

Omscholen kan een grote stap lijken, maar het is ook een fantastische kans om te groeien en jezelf opnieuw uit te vinden. Als je niet weet waar je moet beginnen, kan het nuttig zijn om deze informatiepagina te raadplegen. Hier vind je antwoorden op al jouw vragen over omscholing, inclusief informatie over de voordelen en beschikbare opleidingen en programma's.

Als jij op zoek bent naar een nieuwe uitdaging en overweegt om jezelf om te scholen naar een andere carrière, lees dan verder en ontdek alles wat je moet weten over omscholing!

 

Omscholing kan jou verder helpen

Als jij op zoek bent naar meer voldoening in je job, is het wellicht tijd om te overwegen om jezelf om te scholen. Een carrièreswitch door middel van omscholing kan namelijk slim zijn om jouw carrièremogelijkheden te vergroten en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Maar waarom zou je moeten overwegen om jezelf om te scholen?

Een van de belangrijkste voordelen van omscholing is dat het een geweldige manier kan zijn om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Als je huidige job geen mogelijkheden biedt om jouw vaardigheden te verbeteren of als je je vaardigheden wilt uitbreiden naar een ander vakgebied, kan omscholing de oplossing zijn. Door jezelf om te scholen, kun je jezelf klaarstomen voor nieuwe carrièremogelijkheden en jouw toekomstbestendigheid vergroten.

Een ander voordeel van omscholing is dat het kan helpen om jouw kansen op werk te vergroten. Als je huidige job geen baanzekerheid biedt of als jouw vakgebied minder werkgelegenheid heeft dan je zou willen, kan omscholen naar een ander beroep de uitkomst zijn. Door jouw vaardigheden en kennis uit te breiden naar andere gebieden, vergroot je jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt en vergroot je ook nog eens jouw salarisvooruitzichten.

Omscholing biedt de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het vergroot jouw carrièremogelijkheden en kan jouw kansen op werk en inkomen verbeteren. Overweeg dus zeker een carrièreswitch door middel van omscholing.

 

Je bent niet de enige! 

 Tienduizenden mensen per jaar scholen zich om

Ongeveer 1 op de 10 werkende Belgen in de leeftijd van 23 tot 65 jaar is bezig met een omscholing of bijscholing.

Dit betekent dat er elk jaar tienduizenden mensen zijn die zich omscholen of bijscholen om hun carrièremogelijkheden te verbeteren.

 

De voordelen van omscholing op een rijtje

Omscholing kan de sleutel zijn tot jouw succes als jij op zoek bent naar nieuwe uitdagingen en meer voldoening in jouw werk. Hieronder staan de voordelen van omscholing opgesomd:

                                        Betere carrièremogelijkheden: Door jouw vaardigheden en kennis uit te breiden naar nieuwe vakgebieden, vergroot omscholing jouw carrièremogelijkheden. Dit kan jouw kansen op werk vergroten en jouw salarisvooruitzichten verbeteren.
                                           
                                        Flexibiliteit: Omscholing geeft jou de mogelijkheid om een carrière te kiezen die beter past bij jouw behoeften en interesses. Hierdoor heb jij meer flexibiliteit in jouw werkuren, werklocatie en takenpakket.
                                           
                                        Persoonlijke groei: Door omscholing ontwikkel jij nieuwe vaardigheden en groei jij als persoon. Dit draagt bij aan jouw zelfvertrouwen, motivatie en persoonlijke voldoening.
                                           
                                        Toekomstbestendigheid: Door jezelf om te scholen naar een vakgebied waar de vraag naar vaardigheden groot is, vergroot jij jouw kansen op werk in de toekomst. Hierdoor ben jij beter voorbereid op veranderingen in de arbeidsmarkt en verhoog jij jouw inzetbaarheid.
                                           
                                        Passie: Door te kiezen voor een carrière die beter past bij jouw passies en interesses, haal jij meer plezier en voldoening uit jouw werk. Hierdoor kan werk voelen als minder 'werk' en meer als een levensvervulling.

 

Omscholing of een carrièreswitch is een slimme keuze voor jouw toekomst. Het biedt nieuwe carrièremogelijkheden, flexibiliteit, persoonlijke groei, toekomstbestendigheid en passie. Aarzel dus niet om de stap te zetten en ontdek wat omscholing voor jou kan betekenen.

 

3 Tips die je gaan helpen met je carrièreswitch

 Als je overweegt om jezelf om te scholen naar een nieuwe carrière, dan zijn er een aantal tips die jou kunnen helpen om succesvol te zijn hierin. Hieronder staan drie tips om rekening mee te houden:
 

Tip 1:

Doe voldoende onderzoek

Voordat jij de beslissing neemt om jezelf om te scholen, is het belangrijk om voldoende onderzoek te doen naar de carrière waarin jij geïnteresseerd bent. Bestudeer de arbeidsmarkt, bekijk de vereiste vaardigheden en opleidingen en praat met professionals in het vakgebied. Op deze manier kan jij beter inschatten of de carrière bij jou past en wat er nodig is om succesvol te zijn.
 

Tip 2:

Volg een opleiding of cursus

Als jij besluit om jezelf om te scholen, dan kan een opleiding of cursus jou helpen om de benodigde kennis en vaardigheden op te doen. Bij NHA vind je ruim 400 opleidingen en cursussen die je gemakkelijk vanuit thuis kunt volgen. Naar welk vakgebied je je ook wilt omscholen, bij NHA vind je altijd de cursus of opleiding die bij je past.

 

Bekijk alle opleidingen » 

 

Tip 3:

Bouw een netwerk op

Een sterk netwerk kan jou helpen om sneller werk te vinden en meer succes te hebben in jouw nieuwe carrière. Praat met professionals in het vakgebied, sluit je aan bij online forums en groepen en bezoek netwerkevenementen. Door contact te leggen met anderen in het vakgebied, kan jij meer leren over de branche en jouw kansen op werk vergroten.

 

Deze branches staan te springen om mensen

Ben jij benieuwd waar jij goede kansen hebt om succesvol te zijn in een nieuwe carrière door middel van omscholing? Er zijn verschillende vakgebieden waar er vraag is naar gekwalificeerde professionals, zoals de zorg, technologie en duurzaamheid. Daarnaast biedt de digitale sector veel mogelijkheden, zoals data-analyse, cybersecurity en webdevelopment. Verken de carrièremogelijkheden die aansluiten bij jouw vaardigheden en interesses en zet de stap naar een nieuwe uitdaging met omscholing.

 

Veel gestelde vragen over omscholing

 

Wat is omscholing en hoe werkt het?

Omscholing is het proces waarbij je jouw vaardigheden en kennis uitbreidt om een nieuwe carrière te starten. Dit kan door middel van cursussen, trainingen of een volledige opleiding.

 

Hoe lang duurt het om mezelf om te scholen naar een nieuwe carrière?

De duur van omscholing hangt af van de opleiding of cursus die je kiest en de intensiteit ervan. Dit kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren.

Bij NHA kun je al in een aantal maanden klaar zijn voor je carrièreswitch. Alle opleidingen en cursussen kun je gemakkelijk vanuit thuis doen. Een ervaren docent begeleidt je en kijkt al je huiswerk na. Je bepaalt zelf waar en wanneer je studeert. Dit is de ideale manier van studeren voor als je een drukke baan of gezinsleven hebt.

 

Hoe vind ik de juiste opleiding of cursus voor mijn carrièreswitch?

Om de juiste opleiding of cursus te vinden voor jouw carrièreswitch, is het belangrijk om te kijken naar de vereiste vaardigheden in het vakgebied en jouw eigen interesses en vaardigheden. Onderzoek verschillende opties en kies een erkende en passende opleiding.

 

Wat zijn de uitdagingen waarmee ik te maken krijg bij een carrièreswitch?

Bij een carrièreswitch kunnen uitdagingen ontstaan zoals het ontbreken van ervaring in het nieuwe vakgebied en het moeten volgen van nieuwe procedures.

Daarom is het aan te raden om een opleiding of cursus te volgen alvorens je gaat solliciteren naar een job in je nieuwe branche. Dit zorgt ervoor dat je serieus genomen wordt. Jij hebt namelijk al tijd gestoken om je nieuwe branche te leren kennen. Daarnaast laat je zien dat je (basis)kennis in huis hebt.

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek

 

 

Zij gingen je voor!

Lees de inspirerende verhalen van Mirte en Lukas

Ontzettend veel mensen denken aan een carrièreswitch en toch zijn er maar weinig mensen die de stap écht durven te nemen. Zie jij ook op tegen het traject van omscholing? Lees dan de inspirerende verhalen van Mirte en Lukas. Zij gingen je voor en waagden de sprong. Beiden volgden ze een opleidig van NHA en maakten een carrièreswitch. En dat pakte bijzonder goed uit!

 

"Overweeg je een carrièreswitch en heb je de mogelijkheid om een stap te maken?

Mijn advies is: doen!" - Lukas

  

Mirte

Van Daklozenbegeleider naar Weddingplanner

   

 

"Het volgen van de opleiding heeft mij
absoluut gelukkiger gemaakt."

  

Lukas

Van IT'er naar Copywriter

 

"Ik besloot in het diepe te springen en
het gewoon te gaan doen
."

Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!