Kinderzorg  

Nú: met GRATIS tablet
Kinderzorg
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
15x
46,60

of 


€699,00
4.5/5

Beoordeeld door 6 student(en)

 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA instituutsdiploma
 • Studieduur: 15 maanden
ALGEMEEN

Werk je graag met kinderen? Vergroot je kennis met de cursus Kinderzorg

Werk je met kinderen of wil je met kinderen gaan werken? Dan biedt de cursus Kinderzorg een schat aan waardevolle informatie. Je leert de kinderzorg door en door kennen en ontwikkelt tal van nuttige vaardigheden.

Als je met kinderen werkt of wilt werken, is het belangrijk om pedagogische kwaliteiten te ontwikkelen. Hoe stimuleer je de ontwikkeling van een kind, hoe verzorg je een baby en hoe stel je een evenwichtig menu samen?

Inzicht in eigen gedrag

In de opleiding Kinderzorg komen alle aspecten van de zorg voor kinderen aan bod. Daarbij is het ook belangrijk dat je inzicht krijgt in je eigen gedrag en het effect daarvan op kinderen. Je leert samenwerken met ouders en collega's.

Veelzijdige opleiding

De gevarieerde cursus bestaat uit verschillende modules. Je vergaart kennis over onder meer:

 • voeding en dieetleer;
 • het menselijk lichaam;
 • EHBO;
 • psychische en sociale zorg;
 • omgaan met collega's;
 • zorg van de kraamvrouw en de baby;
 • het zieke kind.

Je doorloopt de verschillende modules in je eigen tempo. De lesstof is zeer toegankelijk, gevarieerd en afgestemd op de praktijk.

Kennis opfrissen

De cursus Kinderzorg is zeer geschikt als je actief bent in de zorgsector en je kennis wilt opfrissen of uitbreiden.

Overweeg je een opleiding in de kinderzorg, maar wil je eerst weten of een job in de zorgsector iets voor jou is? Dan is deze opleiding ideaal.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Kinderzorg

De opleiding bestaat uit modules die alle mogelijke disciplines van het vak behandelen: participatie aan de arbeidswereld, huishoudkunde, verzorging en omgangskunde. Daarnaast komen de gespecialiseerde vakgebieden kinderzorg en kraamzorg aan de orde.

Participatie aan de arbeidswereld (PAW)

In de eerste module wordt de "Plaats van de verzorgende" behandeld. Hierin leer je welke taken een verzorgende in de kinderopvang kan uitvoeren. Ook komt de plaats die je als verzorgende kunt bekleden in de verschillende zorgsettings en binnen een team aan bod. Tevens wordt er stilgestaan bij de verschillende zorgvisies en op welke manier je deze kunt toepassen. Er is ook een module voorzien die je inzicht geeft in "Administratie op het werk".

Huishoudkunde

Meer inzicht in de huishoudkunde krijg je door de modules "Voeding en dieetleer" en "Zorg voor de leef- en woonsituatie". Het gedeelte over voeding gaat in op de samenstelling van gezonde maaltijden, het opstellen van een evenwichtig menu en specifieke diëten. Daarnaast ontleden we voedingsmiddelen en leer je  de voedingswaarde van een volledige maaltijd berekenen.

In de module "Zorg voor de leef- en woonsituatie" worden praktische richtlijnen aangereikt om de verblijfomgeving van de jonge zorgvrager hygiënisch en aangenaam te houden of te maken. Hierbij wordt ingegaan op het bereiden van maaltijden met inachtneming van hygiënenormen, het onderhoud van textiel en het garanderen van de veiligheid van de zorgvrager. In de specialisatiemodule "Kinderzorg" komen de specifieke veiligheids- en hygiëneregels, schoonmaakonderhoud en de inrichting van opvangruimten voor kinderen aan bod.

Verzorging

In het gedeelte verzorging wordt onder andere aandacht geschonken aan de "Kennis van het menselijk lichaam". Hierbij wordt het lichaam stelsel voor stelsel besproken, komen de meest voorkomende aandoeningen aan bod en worden relevante verzorgende aandachtspunten benoemd.

In de module "Persoonsgerichte en lichamelijke zorg" leer je op welke wijze je zorg kunt dragen voor bijvoorbeeld slaap, eten, zintuigen, ademhaling en spijsvertering. Hieraan gerelateerd komen ook de principes van hygiëne en preventie aan bod. Bovendien wordt verwezen naar de zogenaamde 'stappenplannen'. Deze aparte bundel omvat alle praktische technieken die je als verzorgende dient te kennen en moet kunnen toepassen. De bundel vormt een onmiskenbaar naslagwerk in jouw verdere opleiding en loopbaan.

Bij "EHBO" worden aandoeningen bij zowel kinderen als volwassenen behandeld. Er wordt ingegaan op kinderziekten, wondverzorging, zwachteltechnieken en geneesmiddelenleer.

Omgangskunde

Een essentieel onderdeel van deze opleiding is omgangskunde. De module "Ontwikkeling van de zorgvrager" biedt inzicht in ontwikkelingspsychologie; hierin worden verschillende levensfasen van het kind besproken. 'Psychische en sociale zorg' schetst, in aanvulling hierop, specifieke noden en behoeften van de jonge zorgdrager bij wie de ontwikkeling niet volgens het normale patroon verloopt.

De module "Zorg voor jezelf" beantwoordt de vraag hoe je als verzorgende jezelf kunt beschermen tegen mogelijke negatieve invloeden in jouw werkomgeving. Je leert onder andere omgaan met stress en gepast te reageren op ongewenste intimiteiten.

In de module "Omgaan met collega's" leer je  op welke manier je de samenwerking met jouw collega's op de werkvloer kunt optimaliseren. Je leert de basisprincipes van samenwerken, communiceren en feedback geven, maar er wordt ook ingegaan op jouw eigen positie binnen het team waarbij zelfkennis en -reflectie aan bod komen.

Tenslotte wordt in de module "Kwaliteitszorg" kwaliteitsbewaking en -verbetering behandeld. Je leert hierbij werken met een kwaliteitshandboek, jezelf en anderen evalueren en klachten behandelen. Het sluitstuk van deze module is deontologie, waarin beroepsgeheim, privacy en informatieplicht worden behandeld.

Kinderzorg en Kraamzorg

In deze specialisatiemodule spitsen we enkele eerder behandelde modules toe op de kinderzorg en uiteraard de kraamzorg. Zo passeren het werkveld van de kinderverzorgende en de specifieke noden van de jonge zorgvrager de revue. Ook wordt er ingegaan op het opvoeden in een gezinssituatie en in een kinderopvang.

Een kinderverzorgende staat in contact met jonge zorgvragers en hun ouders. De kraamzorg komt specifiek aan bod in de les "Persoonlijke en lichamelijke zorg van de kraamvrouw en de baby". In de les "Het zieke kind" behandelen we de meest voorkomende kinderziekten. Ook wordt er ruimschoots aandacht besteed aan het omgaan met en het benaderen van de jonge zorgvrager.

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Kinderzorg, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

5/5
Kinderzorg

Ik vind het heel leerrijk, duidelijke cursus en een topbegeleiding.

4/5
Kinderzorg

De curus is heel duidelijk alleen soms van een huistaak is ni altijd duidelijk genoeg wat ze bedoelen

5/5
Kinderzorg

Super !!

4/5
Kinderzorg

Alles is zeer duidelijk, ik ben er heel blij mee

DIPLOMA

Diploma Kinderzorg

Bij NHA rond jij de cursus Kinderzorg af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

NHA-examen kosteloos afleggen

Deze opleiding kun je afronden met een NHA-examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.


Aanmelding
Na aanmelding ontvang je een link waarmee je het examen kunt starten op je computer. Als de examentijd is afgelopen, wordt het examen opgeslagen en verzonden.
Indien je de eerste keer niet slaagt voor het NHA-examen, dan kun jij je aanmelden voor een herexamen. Een herexamen kost € 125,-.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.


Examengarantie

Wanneer je die niet slaagt voor het eerste examen, word je gratis verder opgeleid voor het volgende examen van dezelfde cursus. Je kunt de huiswerkopgaven opnieuw ter correctie indienen en de leraren vragen stellen. Deze examengarantie geldt onder voorwaarde van volledige betaling van de cursus en is niet van toepassing voor tussentijds opgezegde cursussen en zelfstudiecursussen.


Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.


NHA kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete cursus Kinderzorg in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringmap thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de cursus Kinderzorg, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

15 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: 03/2575191 of stuur ons een e-mail

LESGELD

Lesgeld

Kinderzorg
15x €46,60 of €699,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
15x 46,60
of €699,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis headphone of tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Start direct met de cursus
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Wij helpen je graag verder!

5/5

Ik vind het heel leerrijk, duidelijke cursus en een topbegeleiding.

Lees meer »
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!