Nog geen favorieten. Voeg opleidingen toe.

03 / 257 51 91
24 uur/dag bereikbaar voor studieadvies Bel mij
Gratis brochure

Kinderzorg

Kinderzorg
Gratis proefles
Inschrijven
15x
46,60
of ineens
€699,00
4/5

Beoordeeld door 1 student(en)

ALGEMEEN

Werk je graag met kinderen? Vergroot je kennis met de cursus Kinderzorg

Werk je met kinderen of wil je met kinderen gaan werken? Dan biedt de cursus Kinderzorg een schat aan waardevolle informatie. Je leert de kinderzorg door en door kennen en ontwikkelt tal van nuttige vaardigheden.

Als je met kinderen werkt of wilt werken, is het belangrijk om pedagogische kwaliteiten te ontwikkelen. Hoe stimuleer je de ontwikkeling van een kind, hoe verzorg je een baby en hoe stel je een evenwichtig menu samen?

Inzicht in eigen gedrag

In de opleiding Kinderzorg komen alle aspecten van de zorg voor kinderen aan bod. Daarbij is het ook belangrijk dat je inzicht krijgt in je eigen gedrag en het effect daarvan op kinderen. Je leert samenwerken met ouders en collega's.

Veelzijdige opleiding

De gevarieerde cursus bestaat uit verschillende modules. Je vergaart kennis over onder meer:

  • Voeding en dieetleer,
  • Het menselijk lichaam,
  • EHBO,
  • Psychische en sociale zorg,
  • Omgaan met collega's,
  • Zorg van de kraamvrouw en de baby,
  • Het zieke kind.

Je doorloopt de verschillende modules in je eigen tempo. De lesstof is zeer toegankelijk, gevarieerd en afgestemd op de praktijk.

Kennis opfrissen

De cursus Kinderzorg is zeer geschikt als je actief bent in de zorgsector en je kennis wilt opfrissen of uitbreiden.

Overweeg je een opleiding in de kinderzorg, maar wil je eerst weten of een job in de zorgsector iets voor jou is? Dan is deze opleiding ideaal.

PROGRAMMA

Studieprogramma Kinderzorg

De opleiding bestaat uit modules die alle mogelijke disciplines van het vak behandelen: participatie aan de arbeidswereld, huishoudkunde, verzorging en omgangskunde. Daarnaast komen de gespecialiseerde vakgebieden kinderzorg en kraamzorg aan de orde.


Participatie aan de arbeidswereld (PAW)

In de eerste module wordt de "Plaats van de verzorgende" behandeld. Hierin leer je welke taken een verzorgende in de kinderopvang kan uitvoeren. Ook komt de plaats die je als
verzorgende kunt bekleden in de verschillende zorgsettings en binnen een team aan bod. Tevens wordt er stilgestaan bij de verschillende zorgvisies en op welke manier je deze kunt toepassen. Er is ook een module voorzien die je inzicht geeft in "Administratie op het werk".


Huishoudkunde

Meer inzicht in de huishoudkunde krijg je door de modules "Voeding en dieetleer" en "Zorg voor de leef- en woonsituatie". Het gedeelte over voeding gaat in op de samenstelling van gezonde maaltijden, het opstellen van een evenwichtig menu en specifieke diëten. Daarnaast ontleden we voedingsmiddelen en leer je  de voedingswaarde van een volledige maaltijd berekenen.
In de module "Zorg voor de leef- en woonsituatie" worden praktische richtlijnen aangereikt om de verblijfomgeving van de jonge zorgvrager hygiënisch en aangenaam te houden of te maken. Hierbij wordt ingegaan op het bereiden van maaltijden met inachtneming van hygiënenormen, het onderhoud van textiel en het garanderen van de veiligheid van de zorgvrager. In de specialisatiemodule "Kinderzorg" komen de specifieke veiligheids- en hygiëneregels, schoonmaakonderhoud en de inrichting van opvangruimten voor kinderen aan bod.


Verzorging

In het gedeelte verzorging wordt onder andere aandacht geschonken aan de "Kennis van het menselijk lichaam". Hierbij wordt het lichaam stelsel voor stelsel besproken, komen de meest voorkomende aandoeningen aan bod en worden relevante verzorgende aandachtspunten benoemd.
In de module "Persoonsgerichte en lichamelijke zorg" leer je op welke wijze je zorg kunt dragen voor bijvoorbeeld slaap, eten, zintuigen, ademhaling en spijsvertering. Hieraan gerelateerd komen ook de principes van hygiëne en preventie aan bod.
Bovendien wordt verwezen naar de zogenaamde 'stappenplannen'. Deze aparte bundel omvat alle praktische technieken die je als verzorgende dient te kennen en moet kunnen toepassen. De bundel vormt een onmiskenbaar naslagwerk in jouw verdere opleiding en loopbaan.
Bij "EHBO" worden aandoeningen bij zowel kinderen als volwassenen behandeld. Er wordt ingegaan op kinderziekten, wondverzorging, zwachteltechnieken en geneesmiddelenleer.


Omgangskunde

Een essentieel onderdeel van deze opleiding is omgangskunde.
De module "Ontwikkeling van de zorgvrager" biedt inzicht in ontwikkelingspsychologie; hierin worden verschillende levensfasen van het kind besproken.
'Psychische en sociale zorg' schetst, in aanvulling hierop, specifieke noden en behoeften van de jonge zorgdrager bij wie de ontwikkeling niet volgens het normale patroon verloopt.
De module "Zorg voor jezelf" beantwoordt de vraag hoe je als verzorgende jezelf kunt beschermen tegen mogelijke negatieve invloeden in jouw werkomgeving. Je leert onder andere omgaan met stress en gepast te reageren op ongewenste intimiteiten.
In de module "Omgaan met collega's" leer je  op welke manier je de samenwerking met jouw collega's op de werkvloer kunt optimaliseren. Je leert de basisprincipes van samenwerken, communiceren en feedback geven, maar er wordt ook ingegaan op jouw eigen positie binnen het team waarbij zelfkennis en -reflectie aan bod komen.
Tenslotte wordt in de module "Kwaliteitszorg" kwaliteitsbewaking en -verbetering behandeld. Je leert hierbij werken met een kwaliteitshandboek, jezelf en anderen evalueren en klachten behandelen. Het sluitstuk van deze module is deontologie, waarin beroepsgeheim, privacy en informatieplicht worden behandeld.


Kinderzorg en Kraamzorg

In deze specialisatiemodule spitsen we enkele eerder behandelde modules toe op de kinderzorg en uiteraard de kraamzorg. Zo passeren het werkveld van de kinderverzorgende en de specifieke noden van de jonge zorgvrager de revue. Ook wordt er ingegaan op het opvoeden in een gezinssituatie en in een kinderopvang.

Een kinderverzorgende staat in contact met jonge zorgvragers en hun ouders. De kraamzorg komt specifiek aan bod in de les "Persoonlijke en lichamelijke zorg van de kraamvrouw en de baby". In de les "Het zieke kind" behandelen we de meest voorkomende kinderziekten. Ook wordt er ruimschoots aandacht besteed aan het omgaan met en het benaderen van de jonge zorgvrager.

DIPLOMA

Diploma Kinderzorg

Je kunt examen doen voor het NHA instituutsdiploma.

Een Getuigschrift kun je aanvragen als je al jouw huiswerk ingezonden hebt en gemiddeld voldoende scoorde (5,5 of hoger).

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo

Je ontvangt de complete cursus in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Hierdoor kun je altijd jouw eigen tempo bepalen. Je bepaalt dus zelf waar, wanneer en hoe je studeert. Zo is de studie perfect te combineren met een drukke baan en met jouw hobby's. En starten met een studie kan op elke dag van het jaar!

Persoonlijke begeleiding via internet

Met de persoonlijke begeleiding van een deskundige docent sta je er nooit alleen voor. Je kunt de huiswerkopgaven aan het eind van iedere les, voorzien van eventuele vragen, per post of via internet naar jouw eigen privédocent sturen. Deze kijkt de opgaven na en voorziet ze van uitleg, tips, aanwijzingen en een cijfer. De docent is jouw steun en toeverlaat die jou optimaal begeleidt. Je mag bij alle NHA-opleidingen tot 5 jaar lang gebruik maken van deze studiebegeleiding. Deze service is uniek in België!

Cursusleiding

Wanneer je start met deze beroepsopleiding, stelt jouw persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je direct in contact met studiegenoten die dezelfde beroepsopleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

STUDIEDUUR

Studieduur

15 maanden bij een normaal studietempo. Liever sneller of langzamer? Je bepaalt jouw eigen tempo. JE kunt elke dag van het jaar starten met deze thuisstudie.


Studietijd

Per week moet je rekenen op 4 uur.
 

Vooropleiding

Voor deze beroepscursus is geen specifieke vooropleiding vereist.


Leerboeken

Voor deze cursus heb je geen extra leerboeken nodig. NHA heeft alle van belang zijnde stof in de lessen opgenomen. Zo hou je overzicht en bespaar je geld.


Cursusringmap

Bij de lessen ontvang je een fraaie ringmap om jouw lessen in te bewaren.

De Vlaamse overheid betaalt 30% of 40% van het lesgeld, als jouw werkgever voor jou betaalt.

NHA is erkend voor de Vlaamse overheid betreffende de KMO-portefeuille.  

De overheid vergoedt middels de kmo-portefeuille soms 30% tot 40% (afhankelijk van de grootte van de onderneming) van het lesgeld aan jouw werkgever.

Vragen?

Bel ons: 03/2575191 of stuur ons een e-mail

REVIEWS

Reviews

4/5
Kinderzorg

Tot nu toe voldoet alles aan de verwachtingen. Vind wel dat je bij huiswerkopgave vaak gebruik moet maken van de computer

LESGELD

Lesgeld

Kinderzorg
15x €46,60 of ineens €699,00
Inschrijven
Met hulp
15x 46,60
of ineens €699,00
Inschrijven
Gratis 9 inch tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
Wij helpen je graag verder!

Kinderzorg
4/5

Tot nu toe voldoet alles aan de verwachtingen. Vind wel dat je bij huiswerkopgave vaak gebruik moet maken van de computer

Lees meer »
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!