Gratis brochure

Tijdstrijd: Vanessa leert programmeren in Python

In de Tijdstrijd daagt thuisopleider NHA drie kandidaten uit om een opleiding van hun keuze binnen drie maanden af te ronden. Tijdstrijder Vanessa koos ervoor om een cursus Python programmeren te volgen. We spreken haar over wat meezit, wat tegenzit en wat de studie haar oplevert.

 

De juiste motivatie

Vanessa heeft een druk leven. Ze heeft een gezin met twee kinderen, een baan van 32 uur en geeft in haar vrije tijd anderen ook nog les. Hoe houdt ze tijd over voor een cursus? Vanessa lacht: “Natuurlijk heb ik ook wel eens een baaldag en geen zin om te studeren, maar het fijne aan een thuisstudie is dat je dan gewoon even niets doet. Die vrijheid is heerlijk. En wanneer je echt gemotiveerd bent, pak je de draad daarna ongetwijfeld weer op.”

 

“Waarom kostbare tijd aan boodschappen
verspillen, als je tegenwoordig alles
online kunt bestellen?”

 

 

Tijd creëren

Zaterdagmorgen leren is een vaste gewoonte. Vanessa heeft daar een ijzeren discipline in. “Even boodschappen doen of het huishouden bijwerken en je weekend zit zo vol. Daarom ben ik boodschappen gewoon online gaan bestellen en hebben we sinds kort hulp in de huishouding. Zo houd ik op zaterdag tijd over voor mezelf. Mijn man en mijn kinderen weten dat ze me dan even niet moeten storen. Die structuur helpt me enorm.”

 

Actief leren

Vanessa is naar eigen zeggen geen ‘whizzkid’, maar heeft zeker een basiskennis in het programmeren. Ze geeft er anderen zelfs les in. Toch valt het leren van Python haar soms tegen. Door de eerste lessen vliegt ze heen, ze haalt alleen maar tienen. Daarna wordt het lastiger.

“De lesstof is abstract en daardoor niet altijd makkelijk te begrijpen. Bij een thuisstudie kun je dan niet onmiddellijk naar een leraar stappen voor uitleg, maar moet je creatief worden. Ik zoek daarom zelf veel extra informatie op, totdat ik het begrijp. Zo ben ik ook nog eens heel actief bezig met de leerstof en blijft het beter hangen.”

 

“Dat ik mijn kennis kan doorgeven
aan mijn programmeerclub,
maakt het leren extra tof.”

 

Anderen verder helpen

Nieuwe vaardigheden leren is voor Vanessa als gezonde voeding: je hebt het nodig om je lekker in je vel te blijven voelen. “Ik vind het super tof om mezelf te verbeteren in een vakgebied dat ik interessant vind. Het zorgt ervoor dat je brein geprikkeld blijft. Extra tof vind ik dat ik er via mijn programmeerklas anderen indirect ook weer mee kan helpen. Zo komen we samen steeds een stukje verder.”

 

 

Zeker niet de laatste cursus

Op dit moment zit Vanessa op twee derde van haar Tijdstrijd. Of ze de afgesproken drie maanden gaat halen, weet ze niet. “Door privéredenen staat de cursus momenteel even op een laag pitje. Het fijne aan een thuisstudie is dat dit ook gewoon kan. Wanneer ik weer in wat rustiger vaarwater kom, rond ik de cursus af. Ik houd jullie op de hoogte!”

 

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!