Gratis brochure

Tips om productief thuis te werken

Nieuws Leestijd: 3 Minuten

Gezien de huidige maatregelen rondom COVID-19 zullen velen van ons thuis moeten werken. Thuiswerken heeft zo zijn voordelen: je hebt geen reistijd, er staan niet constant collega’s aan je bureau en je kunt een lekkere lunch bereiden in je eigen keuken. Maar er zijn ook de nodige nadelen. Je wordt sneller afgeleid, komt niet gemakkelijk in de werkmodus en je hebt geen ergonomische werkplek. Niet echt een recept om productief thuis te kunnen werken. Daarom geven wij jou een elftal tips waarmee jij je productiviteit kunt verhogen in tijden van thuiswerken.

Thuiswerken_tip

 

 • Start om dezelfde tijd met werken als normaal

Wellicht denk je nu: ‘heerlijk uitslapen’, maar dit kun je beter niet doen. Probeer zoveel mogelijk in je normale werkritme te blijven. Het is immers ook gewoon een werkdag. Je kunt natuurlijk wel iets later opstaan, aangezien je geen reistijd meer hebt naar kantoor.
 

 • Werk in een goede outfit

Het is verleidelijk om nu in pyjama of trainingspak achter de laptop te kruipen. Voor een goede focus is het echter beter om een goede outfit te dragen. Je hoeft niet meteen in (mantel)pak, maar een broek met top en schoenen zijn wel het minimale. Je zult merken dat je daarmee beter in je werkmodus komt.
 

 • Thuiswerkkantoor inrichten

Probeer thuis een goede werkplek te creëren. Indien mogelijk een bureau met bureaustoel, maar als je dit niet hebt, is de keukentafel ook goed.

Zorg dat je je thuiswerk-kantoor zo goed mogelijk inricht: werk bij voorkeur met een los toetsenbord en zorg dat de bovenkant van je scherm op ooghoogte staat.

Wees creatief: een stapel tijdschriften of boeken kan ook een laptopstandaard zijn.
 

 • Volg je reguliere ochtendroutine

Bij een normale werkdag hoort ook je normale ochtendroutine. Probeer je hier zoveel mogelijk aan vast te houden. Eet jij elke ochtend je ontbijt met een kopje koffie en een glaasje jus d’orange, terwijl je het nieuws leest? Doe dat dan nu ook. Zo maak je je geestelijk en lichamelijk klaar voor een werkdag, en dat helpt met je focus.
 

 • Ruim op voordat je aan de slag gaat

Een opgeruimde werkplek zorgt meteen voor meer focus. Wanneer je thuis werkt, bijvoorbeeld in de keuken, zorg dan dat je geen vuile afwas in het zicht hebt staan en dat je geen rommel op de keukentafel hebt liggen. Je kunt beter even een paar minuten opruimen voordat je begint met werken dan dat je de hele dag tegen rommel aankijkt. Geloof ons: het werkt echt.
 

 • Telefoon uit zicht leggen

De telefoon is een van de grootste afleidingen die je hebt tijdens het thuiswerken. Vaak pakken we onze mobiel heel erg onbewust. Let maar eens op. De oplossing? Leg je telefoon uit beeld, het liefst in een andere kamer. Heb je je telefoon nodig tijdens werk? Zorg dan dat je deze niet binnen handbereik legt, maar dat je er voor moet opstaan om hem te pakken. Zo kun je niet onbewust naar je telefoon grijpen.  
 

 • Een realistische planning helpt

Je krijgt meer gedaan als je visueel hebt wat je precies moet doen. Dat is bewezen. Maak dus (het liefst op papier, maar het kan ook online) een planning wat je op een dag gedaan wilt krijgen.

Wist je dat er dopamine vrijkomt in je hersenen wanneer je iets afstreept van je to-do list?
 

 • Werk met een timer

Vind je het lastig om je focus te vinden en word je snel afgeleid? Werk met een timer. Zet een timer op bijvoorbeeld een uurtje en werk alleen maar aan je to-do list.

Probeer zo weinig mogelijk ad hoc werkzaamheden te doen en focus je uitsluitend op één of twee taken van je to-do list.

Als de timer afgaat, kun je je mail weer openen en andere klusjes tussendoor doen.
 

 • Geen huishoudelijke klusjes tussendoor

Met andere klusjes bedoelen we uiteraard werkklusjes. Hoewel het verleidelijk is om even snel een wasje te draaien of de vaatwasser uit te ruimen: doe het niet. Je haalt jezelf uit de werkmodus en gaat in huishoudmodus. Het is dan extra lastig om daarna de focus weer te vinden.
 

 • Gebruik een (noise cancelling) koptelefoon

Heb je een partner die ook thuiswerkt? Of zijn er kinderen thuis? Dan kan het extra lastig zijn om je af te sluiten en te focussen op je werk. Een noise cancelling koptelefoon doet wonderen.
 

 • Plan je lunch

Wanneer je thuis werkt, heb je geen vaste pauzetijden meer. Probeer je pauze echter netjes te plannen zoals je normaal doet, en ga dan ook weg van je werkplek. Maak een lekkere lunch voor jezelf en ga eventueel even een frisse neus halen in je tuin of op je balkon, als je dit hebt. Of maak een kleine wandeling (maar houd uiteraard rekening met de 1,5 meter social distancing als je naar buiten gaat).

 
Lukt het thuiswerken niet meteen? Geen nood: het is natuurlijk ook even wennen. Maar met de bovenstaande tips kun je in ieder geval productiever aan het werk. Mocht het echter écht niet lukken om 8 uur lang gefocust te blijven, bespreek dan eens met je baas of het mogelijk is om een gedeelte van de tijd te gebruiken om jezelf bij te scholen middels een thuisstudie. Dus thuis werken én leren. Zo gebruik je de complete werkdag efficiënt en werk je aan handige vaardigheden.

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Start direct met de cursus
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!