Gratis brochure

Tijd als bondgenoot: zo gebruik je de pomodoro techniek

Blog Leestijd: 3 Minuten

De pomodoro techniek is een klassieke methode voor timemanagement. Je hebt er zeker en vast al eens van gehoord. Wil je geconcentreerd blijven op je werk en je focus goed behouden? Deze techniek helpt je daarbij. Perfect voor wanneer je wat minder gemotiveerd bent om met je studie bezig te zijn. Je moet bij deze methode namelijk maar 25 minuten achtereen productief werken. Wil je dit zelf eens ervaren? Lees dan deze blog en ontdek hoe je met de pomodoro techniek start!  

pomodoro-techniek

De pomodoro techniek kan worden toegepast in verschillende situaties. Bijvoorbeeld wanneer je aan het studeren bent, maar ook op je werk. Een betere focus, meer inzicht in hoe lang een taak duurt en het verminderen van uitstelgedrag zijn enkele voordelen van het werken volgens deze methode.

Hoe is de pomodoro techniek ontstaan?

In de jaren tachtig werd deze populaire techniek ontdekt door de Italiaan Francesco Cirillo. Cirillo was destijds student en hij was zich aan het voorbereiden op een examen. Omdat hij moeite had zich op de lesstof te concentreren, liep hij naar de keuken en nam hij een kookwekker. Deze had de vorm van een pomodoro, Italiaans voor tomaat. Hij zette de wekker op 2 minuten en daagde zichzelf uit om zich even volledig te concentreren.

Twee minuten concentreren was op deze manier geen probleem voor hem. Cirillo begon te experimenteren met de tijdsduur waarin hij zijn focus kon behouden. Een uur was te lang ontdekte hij, maar 25 minuten bleek de gulden middenweg te zijn. Na een periode van concentratie nam hij een pauze van 2 tot 5 minuten. Tijd was nu niet langer Cirillo’s vijand, maar zijn bondgenoot. De pomodoro techniek was geboren.
 
 

De pomodoro techniek: zo werkt het

Deze techniek die voor Cirillo zo goed werkte, heeft al veel mensen geholpen. Het is niet voor niks zo bekend geworden. Maar hoe werkt de methode dan precies? Je breekt je tijd op in blokken van 25 minuten. Een blok van 25 minuten wordt ook wel een pomodoro genoemd. Verder is de methode vrij eenvoudig. Hij bestaat uit 5 simpele stappen:

1. Kies een taak waaraan je gaat werken
2. Zet een wekker op 25 minuten
3. Start met je taak en stop pas wanneer de wekker gaat
4. Pauzeer 5 minuutjes
5. Begin terug met werken. Neem na 4 pomodoro’s een langere pauze

Een blok van 25 minuten is ideaal omdat het kort genoeg is om je concentratie te behouden maar ook lang genoeg is om in de workflow te geraken. Tijdens deze 25 minuten is het wel van belang dat je geconcentreerd blijft werken. Zorg ook dat je een pomodoro nooit onderbreekt en nooit korter of langer maakt. Een pomodoro duurt altijd 25 minuten.
 
 
Voordat je aanvangt met werken deel je best jouw taken op in pomodoro’s van 25 minuten. Zo weet je dat je een taak altijd binnen de tijd kunt afronden. Als je meerdere korte taken hebt, kun je deze in één pomodoro combineren. Heb je een langere taak? Dan kun je die opbreken in meerdere pomodoro’s.

Voor het werken volgens de pomodoro techniek heb je niet veel nodig. Alleen pen en papier, een wekker en 25 minuten tijd volstaan. Daarom is de methode voor iedereen goed bruikbaar.  

Dit is waarom de pomodoro techniek zo goed werkt

Wereldwijd wordt de pomodoro methode al gebruikt door meer dan 2 miljoen mensen. De techniek is dus erg succesvol te noemen. Waarom werkt de pomodoro techniek dan zo goed? Dat heeft te maken met aandacht.

Aandacht is een cognitief proces. Het is het vermogen om relevante prikkels uit je omgeving te selecteren, je erop te concentreren en er ten slotte op te reageren. Dit is zeer belangrijk in ons dagelijks leven. Er wordt in de neuropsychologie dan ook veel onderzoek naar dit proces gedaan.

Er zijn twee manieren te onderscheiden waarop informatie bij ons binnenkomt: top-down (vanuit jezelf) en bottom-up (vanuit je omgeving). De pomodoro techniek maakt handig gebruik van deze twee processen om je aandacht te verbeteren.

Tijdens de 25 minuten werktijd maak je gebruik van het top-down informatieproces. Daarna mag je tijdens een pauze je aandacht kort verslappen. Je hersenen kunnen in die tijd de informatie verwerken die je daarvoor hebt opgenomen. Zo houd je je werk behapbaar en overzichtelijk, waardoor het minder overweldigend aanvoelt.
 

Probeer de techniek zelf uit!

Met de pomodoro techniek maak je dus slimmer gebruik van jouw tijd en aandacht. Daardoor ben je productiever, ervaar je minder afleiding en voel je minder onrust tijdens je werk. Nu is het jouw tijd: probeer de pomodoro methode zelf eens uit!
 
Wil je meer leren over timemanagement? Bekijk dan ook onze cursus Timemanagement.

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!