Gratis brochure

Dit kun je leren van een topsporter: 4 tips

Blog Leestijd: 3 Minuten

De Olympische Winterspelen zijn in volle gang. Het sportevenement is vorige week begonnen en vindt dit jaar in Beijing plaats. Atleten van verschillende wintersporten strijden hier om topprestaties neer te zetten. Maar hoe bereiden zij zich eigenlijk voor op zo’n prestigieuze wedstrijd? Wij zetten 4 dingen op een rijtje die jij van een topsporter kunt leren!

4-dingen-die-jij-van-topsporters-kunt-leren

1.     Verliezen is niet erg, zolang je er van leert

Als topsporter is het bijna onmogelijk om nooit te verliezen. De concurrentie is vaak ook bijzonder goed en het verschil tussen goud en zilver is daardoor vaak klein. Voor een topsporter is het belangrijk om van zijn verlies te leren en te bepalen wat hij bij een volgende wedstrijd anders kan doen.

Herken je het gevoel dat je nooit fouten mag maken en dat alles meteen de eerste keer moet lukken? Dat is nergens voor nodig. Van fouten maken kun je namelijk veel leren en dit is dus helemaal niet erg. Zo maakt een topsporter bijvoorbeeld ook fouten wanneer hij nieuwe technieken leert. Fouten maken is namelijk onderdeel van het groeiproces. Pas dit eens toe in je eigen leven en durf buiten je comfortzone te stappen. Je moet geen schrik hebben om fouten te maken, zo ontwikkel je juist jouw talent!
 

2.     Onderschat je rust niet!

Voor een topsporter is het zeer belangrijk om voldoende te rusten. Tijdens de intensieve trainingen die zij dag in dag uit uitvoeren om zich voor te bereiden op wedstrijden putten zij hun lichaam uit. Voldoende rust is daarom onmisbaar om goed te herstellen voor hun volgende training.

Ook als je niet aan topsport doet is het belangrijk om genoeg te rusten. In het hectische leven van tegenwoordig zijn er veel mensen die aan slaaptekort leiden. Per nacht heeft een gemiddelde volwassene zo’n 7 tot 9 uur slaap nodig. Maar lang niet iedereen krijgt voldoende slaap.

Kijk eens naar je eigen slaapgewoonten. Lukt het jou om op tijd naar bed te gaan? En krijg je ook voldoende mentale rust, of merk je dat je toch regelmatig last hebt van stress? Het leren van een vaardigheid als stressmanagement kan je helpen om in het dagelijks leven meer rust te vinden.

  

3.     Reflecteer op je eigen prestaties

Zelfreflectie is gerelateerd aan prestatieverbetering. Dit is dan ook een belangrijke vaardigheid voor topsporters. Zij staan regelmatig stil bij de dingen die goed en minder goed gaan in hun training. Zo zien ze sneller waar hun zwakke plekken liggen en wat ze nog kunnen verbeteren in hun training. Uiteindelijk leidt dit tot betere prestaties.

Niet alleen op het gebied van sport kun je zelfreflectie toepassen, deze vaardigheid kan je in allerlei aspecten van je leven inzetten. Denk bijvoorbeeld eens aan je werk, relaties, of persoonlijke ontwikkeling. Het is ook belangrijk om juist op de positieve dingen te reflecteren. Zo zie je sneller in welke gewoontes jou successen opleveren en kun je je daar op gaan focussen!
 

4.     Wees 100% gefocust op je doel

Het doel van iedere topsporter op de Olympische Spelen is natuurlijk om een plekje op het erepodium te bemachtigen. Olympisch goud halen is de grote droom van veel topsporters. Alles draait in het leven van een topsporter dan ook om het bereiken van dit doel. Hier komt veel bij kijken, zoals een strak trainingsschema, gezonde voeding, voldoende rust en een goede mentale gezondheid.

Een topsporter is 100% gefocust op zijn doel. Zo wordt mental coaching door veel topsporters gebruikt om de juiste mindset te creëren. Met behulp van een mental coach leren zij belangrijke mentale vaardigheden die hun ondersteunen bij het leveren van topprestaties. Doelen stellen en je hierop focussen kan voor iedereen een slimme techniek zijn om successen te behalen. Wat zijn jouw doelen en wat ga jij doen om hier meer op te focussen?

Lees ook: Vaker nee zeggen, zo doe je dat! 5 tips

Veel mensen worden geïnspireerd door topsporters. We kunnen dan ook veel van ze leren. Welke vaardigheid ga jij inzetten om jouw prestaties te verbeteren?

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!