Gratis brochure

Wat is flow? 7 tips om in de flow te geraken

Blog Leestijd: 3 Minuten

In het dagelijks leven wordt onze aandacht continu opgeëist. Daardoor is het bereiken van flow misschien wel onze grootste superkracht geworden. Heb je ooit de magie ervaren van deze staat? Dat je zo in een taak verdiept was dat de tijd leek te vliegen? Dat het voelde alsof de uren voorbij waren gegaan als minuten? Inderdaad, dat is ‘flow’. Maar hoe geraken we nu precies in deze staat? In deze blog lees je er alles over!

wat-is-flow

Wat is flow precies?

Flow is een mentale staat waarin iemand zich volledig in een activiteit verliest. Doordat je betrokkenheid en concentratie daarbij zo intens zijn, ga je volledig op in het moment. Je verliest alle besef van tijd en het werk lijkt bijna vanzelf te gaan. Niet gek dat we in een staat van flow ons beste werk leveren, op ons creatiefst zijn en we een diepe voldoening ervaren.

De vooraanstaande psycholoog en onderzoeker Mihaly Csikszentmihalyi introduceerde de term ‘flow’. Het is een belangrijk concept binnen de positieve psychologie, een vakgebied dat positieve emoties, karaktersterktes en factoren die bijdragen aan het geluk van de mens bestudeert. Dat is ook precies de reden dat we graag in de flow willen geraken. Het draagt namelijk bij aan meer werkgeluk en voldoening.

Maar flow heeft nog meer voordelen. Zo maakt het je creatiever, helpt het je om efficiënter te werken en vergroot het je betrokkenheid bij je werk. Wie wil dat nu niet?
 
 
 
 

7 praktische tips om in de flow te geraken

Nu je weet wat flow is en welke voordelen deze staat te bieden heeft, wil je natuurlijk weten hoe je ervoor zorgt dat je vaker in de flow kunt geraken. Daarom geven we je 7 praktische tips waarmee je meer flow ervaart tijdens jouw werk of studie.
 

1. Laat je niet afleiden

Afleiding is een van de grootste obstakels voor flow. Je kunt niet in de flow geraken als je heel de tijd wordt afgeleid. Je kunt afleiding dus best zo veel mogelijk vermijden. Zet je telefoon dus op stil en leg hem buiten je zicht zodat je niet in de verleiding komt om hem te pakken. Zorg daarnaast voor een rustige werkplek. En wist je dat sommige muziek je productiever kan maken? Ook dat kan helpen om in een flow-staat te komen.
 

2. Doe iets dat je enthousiasmeert

Helaas kunnen we niet altijd zelf onze taken uitkiezen. Wil je in de flow geraken? Dan helpt het als je iets doet dat je enthousiasmeert. Denk aan een project op je werk dat je echt boeit of een opleiding die je echt interessant vindt. Dan worden jouw taken direct een stuk plezanter om te doen.
 

3. Zorg voor voldoende uitdaging

Ook als je zelf geen invloed hebt op de taken die je moet uitvoeren kun je het voor jezelf interessant maken. Om in de flow te geraken moet er een balans zijn tussen vaardigheden en uitdaging. Je komt het makkelijkste in flow als je iets doet dat net buiten je comfortzone ligt.

Als je het gevoel hebt dat jouw taken te gemakkelijk voor je zijn, dan kun je ze voor jezelf uitdagender maken. Doe dat bijvoorbeeld door te proberen om de taken in minder tijd uit te voeren. Of verbeter de kwaliteit van je werk door net dat stapje extra te zetten.
 

4. Doe één ding tegelijk

Heb jij ook de slechte gewoonte om te multitasken? Helaas zijn we niet gemaakt om meerdere dingen tegelijkertijd te doen. Als je de flow-staat wilt bereiken is het belangrijk om je op één ding tegelijk te focussen. Zo kun je je beter concentreren en dat is belangrijk. Want elke keer dat je je concentratie verliest, raak je verder verwijderd van flow. Wil je andere dingen die je nog moet doen niet vergeten? Schrijf ze dan ergens op.
 
 

  

5. Stel doelen

Als je in de flow wilt geraken is het handig om duidelijkheid te hebben over wat je precies wilt bereiken. Je bent meer gefocust en gemotiveerd als je een duidelijke taak hebt. Om een flow-staat te bereiken helpt het dus om duidelijke doelen te stellen. Je weet dan precies waar je naartoe gaat en wat je moet doen om daar te geraken.
 

6. Houd je energieniveau op peil

Wil je flow ervaren in je werk? Dan is het belangrijk dat je voldoende mentale en fysieke energie hebt voor de taken die je wilt uitvoeren. Heb je die energie niet? Dan zul je waarschijnlijk ook niet in de flow geraken. Daarom is het belangrijk dat je voldoende eet en drinkt, zorg voor een goede nachtrust en regelmatig in beweging komt. Je houdt daarmee je energieniveau op peil en raakt ook minder snel afgeleid.
 

7. Leer van feedback

Om in de flow-staat te komen is het belangrijk om te weten of je op het juiste pad zit. Feedback kan je daarbij helpen. Je leert ervan hoe je een taak de volgende keer beter kunt doen. Vraag dus je collega eens om feedback op een project, evalueer je eigen voortgang of vraag een mentor om zijn of haar mening.

Van feedback wordt je werk alleen maar beter. Van positieve feedback krijg je namelijk nog meer motivatie. En opbouwende kritiek kan je een ander perspectief bieden dat je kunt gebruiken om je werk te verbeteren.


Wil je meer weten over flow en positieve psychologie? Dan is onze cursus Positieve Psychologie echt wat voor jou! 
 

Bekijk de cursus! »

 Vraag direct je gratis proefles aan

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!