Gratis brochure

8 Tips voor een goede motivatiebrief in het Engels (inclusief voorbeeldzinnen)

Wil jij een motivatiebrief in het Engels schrijven? Maar weet je niet goed hoe je hier aan moet beginnen? Dan ben je nu op de juiste plek. Met onze tips en voorbeeldzinnen voor een motivatiebrief in het Engels, schrijf jij gegarandeerd een goede brief waar je indruk mee maakt.

Nog vóór we beginnen aan de tips, willen we je alvast één tip meegeven: verdiep je goed in het bedrijf waar je wilt solliciteren. Je maakt veel meer indruk met je motivatiebrief in het Engels wanneer duidelijk naar voren komt dat jij tijd hebt gestoken om te onderzoeken of ‘jullie’ een match zijn. Lees de vacature goed door, bekijk de website van het bedrijf en bekijk LinkedIn profielen van potentiële toekomstige collega’s.

Heb je dit gedaan? Mooi! Lees dan onderstaande tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief in het Engels and you are good to go!
 
 

>> Vergeet ook niet om het artikel ‘Zo schrijf je een correcte (zakelijke) brief in het Engels’ te lezen
voor meer tips over de opbouw van je brief <<

 

Tip 1: een goede intro

Net als bij een motivatiebrief in je eigen taal start je bij een motivatiebrief in het Engels met een intro. In deze eerste zin van je sollicitatiebrief in het Engels schrijf je waar je de vacature hebt gezien en dat je geïnteresseerd bent in de functie die in de vacature staat beschreven.

 

Tip 2: Vertel kort iets over jezelf

In de tweede alinea vertel je kort iets over jezelf. Ga hier niet te diep op in en zorg dat je verhaal aansluit op de vacature. Ga dus niet vertellen dat je van voetballen houdt en graag de wereld over reist, wanneer je solliciteert voor een functie als kok in een lokaal restaurant. In dit geval vertel je over je passie voor koken en het bedenken van nieuwe gerechten.

 

Tip 3: Leg een verband tussen jouw kwaliteiten en de functie

In de vorige alinea heb je iets over jezelf en jouw kwaliteiten verteld. In de volgende alinea ga je een verband leggen tussen je kwaliteiten en de functie-eisen. Je hebt je passie voor koken zojuist vermeld en dat is natuurlijk erg mooi wanneer je solliciteert voor een functie als kok in een restaurant. Benadruk dit dan ook nog eens extra. Ook je werkervaring en vaardigheden komen aan bod in deze alinea. Houd het wel kort en bondig.

 

Tip 4: Een beetje vleien kan nooit kwaad

Vertel ook waarom je wilt werken bij het restaurant waar je solliciteert. Geef hier ook subtiel een compliment. Zo kun je aangeven dat je zelf altijd graag eet in het betreffende restaurant en de sfeer als erg prettig ervaart. Of dat je tijdens een etentje in dat restaurant opviel hoe goed het team samenwerkte om de gast een goede ervaring te bieden. En met jouw kwaliteiten zul je een goede aanwinst zijn voor het team.

Een compliment doet het altijd goed en is natuurlijk leuk om te lezen. Dit geldt ook voor een motivatiebrief in het Engels. Houd het wel subtiel en ga nooit over the top. Een goede tip is ook om jezelf voor te stellen dat je een eigen restaurant hebt en op zoek bent naar een kok. Je ontvangt een motivatiebrief in het Engels. Wat zou je graag willen lezen over je restaurant?

Een subtiel compliment zal zeker en vast een glimlach op je gezicht brengen. Maar een zin als: ‘Your restaurant is the absolute best! I love coming there and the staff is amazing! I have never tasted any better food than at your restaurant. That is why I would love to work as a chef at your restaurant,’ is een beetje too much en laat je twijfelen aan de oprechtheid van de schrijver.

Bovenstaande is erg leuk om in een review te lezen, maar in een motivatiebrief in het Engels is het minder gepast. Zeker als het gaat om een hoog aangeschreven restaurant. Dus probeer je in te houden en zakelijk te blijven. Nogmaals, een compliment is zeker leuk, maar houd het geloofwaardig.

 

Tip 5: Vertel geen leugens in je motivatiebrief in het Engels

Vertel altijd de waarheid en zet geen leugens in je motivatiebrief in het Engels of in je CV. De waarheid komt altijd boven water en dat kan grote gevolgen hebben. Ben je nog nooit in het restaurant gaan eten waar je solliciteert? Zeg dit dan ook niet in je sollicitatiebrief.

 


  

Tip 6: Vraag of je langs mag komen om je sollicitatiebrief in het Engels toe te lichten

Eindig je sollicitatiebrief altijd met de opmerking dat je graag eens langs zou komen om persoonlijk kennis te maken en je sollicitatiebrief in het Engels toe te komen lichten. Verwijs ook in je motivatiebrief naar je cv.

Kun je niet persoonlijk langskomen omdat je in het buitenland solliciteert? Vraag dan een online gesprek aan in je motivatiebrief. Engels spreken vind je misschien lastig, maar je gaat er niet aan ontkomen wanneer je solliciteert in het Engels. Oefen dus goed van tevoren. Hier komen we zo dadelijk op terug.

 

Tip 7: Beperk je motivatiebrief in het Engels tot maximaal één pagina

Je wilt veel vertellen over jezelf en waarom je geschikt bent voor de functie. Probeer toch je motivatiebrief in het Engels tot maximaal één pagina te beperken. Dus houd je zinnen kort en krachtig.

Zorg ook dat je hele brief op de pagina past. Je wilt niet dat ‘Yours sincerely’ of ‘Yours faithfully’ en je naam net op een tweede pagina terechtkomen. Is dit wel het geval? Maak je motivatiebrief in het Engels dan iets korter of iets langer. Wanneer je deze langer maakt, beperk je dan tot maximaal één alinea op de tweede pagina.

 

Tip 8: Oefen je Engels

Je brief is klaar om verstuurd te worden. Laat je brief altijd even nalezen door iemand die goed is in Engels. Nadat je de brief verstuurd hebt, is het afwachten op een reactie. Bereid je erop voor dat je gebeld kunt worden voor een uitnodiging om eens langs te komen.

Oefen daarom goed op je Engels en op je uitspraak. Ook wanneer je wordt uitgenodigd om langs te komen of online over de functie te komen praten, dient je Engels goed te zijn.

Twijfel je of je Engels wel goed genoeg is? Volg dan een cursus Engels om je vaardigheden te verbeteren. Je leert Engels schrijven, lezen én spreken. Zo kun jij met een gerust hart het sollicitatiegesprek in.

 

De opbouw van je motivatiebrief in het Engels

Wil je weten hoe de opbouw van je sollicitatiebrief in het Engels eruit moet komen te zien? Lees dan ons artikel ‘Zo schrijf je een correcte (zakelijke) brief in het Engels’. Wanneer je je aan de regels van een brief schrijven houdt, dan zal je sollicitatiebrief in het Engels helemaal correct zijn.

In het artikel wordt uitgebreid ingegaan op alle aspecten van het schrijven van een motivatiebrief in het Engels. Wanneer gebruik je bijvoorbeeld ‘Ms’ en wanneer ‘Mrs’? En wat is het verschil tussen ‘Yours sincerely’ en ‘Yours faithfully’?

 

Volg één of meerdere cursussen Engels

Maak je je nog zorgen over de juiste schrijfwijze van bepaalde woorden? Heel begrijpelijk! Want je motivatiebrief kan de juiste opbouw hebben, als het vol staat met (grammaticale) fouten, dan maak je nog altijd geen goede indruk op de lezer.

Om je woordenschat uit te breiden, de grammatica onder de knie te krijgen én dieper in te gaan op het onderwerp ‘een motivatiebrief in het Engels schrijven’, raden we je aan om een cursus Engels te volgen.

Zo leer je in de cursus Engels voor Beginners en Gevorderden hoe een sollicitatiegesprek in het Engels gaat. Talloze voorbeeldzinnen worden je aangereikt waarmee je het jezelf gemakkelijker maakt. Ook de motivatiebrief in het Engels komt aan bod.

Werk je al in Engeland of werk je voor een internationaal bedrijf? Dan is de cursus Business English en de cursus Zakelijke Correspondentie Engels aan te raden. Je duikt dan dieper in de Engelstalige zakelijke wereld.

 
 

Enkele voorbeeldzinnen voor je motivatiebrief in het Engels

Tot slot willen we je graag nog enkele voorbeeldzinnen voor een motivatiebrief in het Engels geven.
 
Inleidende alinea:

 • I am writing in response to your advertisement for a… [functie].
 • A new challenge, that is what I am looking for. And I believe that I found that challenge when I read your advertisement for…
 • I am very much interested in the position of [functie] at your company.
 • I have seen your advertisement for a [functie] on your website. I believe I am the perfect match for this position. That is why I am writing you this letter.

 

Inhoudelijk:

 • I feel that I can meet all the requirements needed for this position.
 • My love for [bijv. cooking] combined with my expertise in this field, makes me a perfect candidate for the job.
 • I always loved to travel the world. But now I feel it is time to settle. In London I always felt at home and that is why I would love to live and work there from now on.
 • I followed many courses regarding …. My knowledge is up to date and I am always looking for new experiences.
 • My knowledge combined with your experience and expertise in the business, would make us a great team.
   

Slotalinea:

 • I would be very pleased to be invited for an interview.
 • I would love to come by and explain in person why I am the right person for the position of [functie].
 • Thank you for considering my application.
 • I am enclosing a copy of my resume.
 • Please feel free to contact me any time regarding any questions you may have.
 • Thank you for your time and consideration.
Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Start direct met de cursus
 • De grootste taalopleider
 • Nu met gratis Taal-app
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!