Thuis- en Bejaardenzorg  

Nú: met GRATIS tablet
Thuis- en Bejaardenzorg
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
15x
48,60

of 


€729,00
4.7/5

Beoordeeld door 6 student(en)

 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA instituutsdiploma
 • Studieduur: 15 maanden
ALGEMEEN

Start je carrière in de zorg met de cursus Thuis- en Bejaardenzorg

Mensen helpen langer thuis te blijven wonen? Of ouderen in een tehuis een fijne dag bezorgen? Met de cursus Thuis- en Bejaardenzorg leg je de basis voor een dankbare functie in de zorg.

Ben je sociaal en zorgzaam en vind je het fijn om mensen te begeleiden en te verzorgen? Dan past een job in de thuis- of bejaardenzorg goed bij je.

Belangrijke functie

In de bejaardenzorg help je mensen in een residentiële setting, zoals rust- en verzorgingstehuizen (RVT's) of psychiatrische verzorgingstehuizen (PVT's). Kies je voor thuiszorg dan werk je bij mensen thuis. Samen met andere gezondheids- en welzijnswerkers, met familie en vrijwilligers zorg je voor een prettige en veilige woonomgeving.

Als verzorgende heb je een belangrijke rol. Je biedt lichamelijke zorg en begeleiding, signaleert veranderingen in de gezondheid en het welbevinden van de zorgvrager en onderhoudt contact met de familie, de verpleegkundige en de arts.

Veelzijdige opleiding

In de gevarieerde cursus Thuis- en Bejaardenzorg leer je alles wat nodig is om je belangrijke taak goed te vervullen.

Je volgt onder meer deze vakken:

 • voeding en dieetleer;
 • het menselijk lichaam;
 • EHBO;
 • persoonsgerichte en lichamelijke zorg;
 • psychische en sociale zorg;
 • omgaan met collega's.

Je doorloopt de verschillende modules in je eigen tempo. De lesstof is toegankelijk, afwisselend en afgestemd op de praktijk.

Ook voor mantelzorgers

De vergrijzing van de bevolking neemt toe. De vraag naar gemotiveerde zorgverleners wordt steeds groter. Behoor je tot het groeiend aantal mantelzorgers? Ook dan is de cursus Thuis- en Bejaardenzorg zeker een aanrader.

Opleiding tot verzorger?

In de cursus leer je de thuis- en bejaardenzorg door en door kennen. De opleiding is zeer geschikt als je in de zorgsector werkt en je kennis wilt opfrissen en uitbreiden. Overweeg je een opleiding tot verzorger te volgen, maar wil je eerst weten of een job in de zorgsector iets voor jou is? Dan is de cursus de ideale manier om een weloverwogen keuze te maken.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Thuis- en Bejaardenzorg

De cursus bestaat uit modules die alle mogelijke disciplines van het vak behandelen: participatie aan de arbeidswereld, huishoudkunde, verzorging en omgangskunde. Daarnaast komen gespecialiseerde vakgebieden aan de orde: complexe zorgsituaties bij bejaarden, gehandicaptenzorg en thuiszorg.

Participatie aan de arbeidswereld (PAW)

In de eerste module wordt de "Plaats van de verzorgende" behandeld. Hierin leer je welke taken een verzorgende kan uitvoeren. Ook komt de plaats die je als verzorgende kunt bekleden in de verschillende zorgsettings en binnen een team aan bod. Tevens wordt er stilgestaan bij de verschillende zorgvisies en op welke manier je deze kunt toepassen. In een volgende module krijg je inzicht in "Administratie op het werk". Je ontvangt aanvullende informatie over solliciteren en administratieve verplichtingen (zoals arbeidscontract, loonbrief, belastingaangifte enz.).

Huishoudkunde

Meer inzicht in de huishoudkunde krijg je door de modules "Voeding en dieetleer" en "Zorg voor de leef- en woonsituatie". Het gedeelte over voeding gaat in op de samenstelling van gezonde maaltijden, het opstellen van een evenwichtig menu en het koken voor specifieke diëten. Daarnaast ontleden we voedingsmiddelen en leer je de voedingswaarde van een volledige maaltijd te berekenen. 

In de module "Zorg voor de leef- en woonsituatie" worden praktische richtlijnen aangereikt om de leefomgeving van de zorgvrager hygiënisch en aangenaam te houden of te maken. Hierbij wordt ingegaan op het bereiden van maaltijden met inachtneming van hygiënenormen, het onderhoud van textiel, schoonmaakonderhoud van de woning en het garanderen van de veiligheid van de zorgvrager.

Verzorging

In het gedeelte verzorging wordt onder andere aandacht geschonken aan "Kennis van het menselijk lichaam". Hierbij wordt het lichaam stelsel voor stelsel besproken, komen de meest voorkomende aandoeningen aan bod en worden relevante verzorgende aandachtspunten benoemd.

In de module "Persoonsgerichte en lichamelijke zorg" leer je op welke wijze je zorg kunt dragen voor bijvoorbeeld slaap, eten, zintuigen, ademhaling en spijsvertering. Hieraan gerelateerd komen ook de principes van hygiëne en preventie aan bod. Bovendien wordt verwezen naar de zogenaamde 'stappenplannen'. Deze aparte bundel omvat alle praktische technieken die je als verzorgende dient te kennen en moet kunnen toepassen. De bundel vormt een onmiskenbaar naslagwerk in jouw verdere opleiding en loopbaan.

Bij "EHBO" worden aandoeningen bij zowel kinderen als volwassenen behandeld. Er wordt ingegaan op wondverzorging, zwachteltechnieken en geneesmiddelenleer.

Omgangskunde

Een essentieel onderdeel van deze cursus is omgangskunde. De module "Ontwikkeling van de zorgvrager" biedt inzicht in ontwikkelingspsychologie; hierin worden verschillende levensfasen van de mens besproken. 'Psychische en sociale zorg' schetst, in aanvulling hierop, specifieke noden en behoeften van de oudere zorgvrager en gaat dieper in op situaties waarin de ontwikkeling wordt verstoord door bijvoorbeeld een handicap, een psychisch ziektebeeld (zoals depressie, gedragsstoornissen) of door externe factoren (zoals mishandeling).

De module "Zorg voor jezelf" beantwoordt de vraag hoe je als verzorgende jezelf kunt beschermen tegen mogelijke negatieve invloeden in jouw werkomgeving. Je leert onder andere omgaan met verlies en rouw, inspelen op stress en gepast reageren op ongewenste intimiteiten.

In het onderdeel "Omgaan met collega's" leer je op welke manier je de samenwerking met jouw collega's op de werkvloer kunt optimaliseren. Je leert de basisprincipes van samenwerken, communiceren en feedback geven, maar er wordt ook ingegaan op jouw eigen positie binnen het team waarbij zelfkennis en reflectie aan bod komen.

Tenslotte wordt in de module "Kwaliteitszorg" kwaliteitsbewaking en -verbetering behandeld. Je leert hierbij werken met een kwaliteitshandboek, jezelf en anderen evalueren en klachten behandelen. Het sluitstuk van deze module is deontologie, waarin beroepsgeheim, privacy en informatieplicht worden behandeld.

Complexe zorgsituaties bij bejaarden, gehandicaptenzorg en thuiszorg

In deze specialisatiemodule spitsen we enkele eerder behandelde modules toe op de ouderenzorg en de thuiszorg. Zo passeren het werkveld van de thuis- en bejaardenhulp, de specifieke noden van ouderen in de residentiële setting en in de thuissituatie de revue. Ook wordt er ingegaan op de leefwereld van ouderen, hun tijdsbeleving en onvermijdelijk ook het levenseinde. Je leert meer over psychiatrische en geriatrische ouderdomsaandoeningen en hoe je de oudere zorgvrager hier het beste in kunt begeleiden. Zowel in de thuiszorg als in de residentiële ouderenzorg kun je mensen met een handicap ontmoeten. Om hier op een juiste wijze mee om te gaan heb je basiskennis nodig, daarom gaan we specifieker in op de verschillende handicaps en de beperkingen die ermee samenhangen.

De thuiszorg is een specifieke zorgsituatie omdat ze een grotere diversiteit aan taken en verantwoordelijkheden genereert dan de residentiële zorg. Op dit bredere takenpakket bereiden we je voor in de module 'Zorg voor de Leef- en Woonsituatie' alsook in deze specialisatiemodule. Tevens komt omgaan met andere (professionele en niet-professionele) partners in de zorgverlening nogmaals aan bod in deze specialisatiemodule.

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Thuis- en Bejaardenzorg, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

10/10
Thuis- en Bejaardenzorg

Ik ben nog niet lang bezig met de cursus maar de cursus is al heel intressant en leerrijk

8/10
Thuis- en Bejaardenzorg

Ik vindt de opleiding top en heel goed uitgelegd , maar wat ik stom vindt dat je jouw leerkrachten niks kan vragen je moet eerst een huistaak insturen dan kan je pas wat vragen ... Ik zou graag willen dat er contact is dat je je docent kan sturen via studentenplaza dat zou tof zijn!!! Voor de rest ik raad dit cursus iedereen aan

10/10
Thuis- en Bejaardenzorg

Ik vind dit top! Ik kies wanneer ik studeer, alles staat mooi duidelijk uitgelegd. De taken worden ook snel verbeterd !

10/10
Thuis- en Bejaardenzorg

Vind het erg leuk om de studie Thuis en bejaardenzorg te volgen. Met een hele fijne docent

DIPLOMA

Diploma Thuis- en Bejaardenzorg

Bij NHA rond jij de cursus Thuis- en Bejaardenzorg af op het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je eraan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

NHA-examen kosteloos afleggen

Je kunt deze opleiding afronden met een NHA-examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Aanmelding
Na aanmelding ontvang je een link waarmee je het examen kunt starten op je computer. Als de voorziene tijd is afgelopen, wordt het examen opgeslagen en verzonden.

Als je de eerste keer niet slaagt voor het NHA-examen, kun je je aanmelden voor een herexamen. Een herexamen kost € 125,-.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingediend en hiervoor was geslaagd (een gemiddelde van 5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.


Examengarantie

Wanneer je niet slaagt voor het eerste examen, word je gratis verder opgeleid voor het volgende examen van dezelfde cursus. Je kunt de huiswerkopgaves opnieuw ter correctie indienen en de leraren vragen stellen. Deze examengarantie geldt onder voorwaarde van volledige betaling van de cursus en is niet van toepassing op tussentijds geannuleerde cursussen en zelfstudiecursussen.


Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingediend en na de startdatum aantoonbaar twee keer aan hetzelfde theoretisch examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de leerstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiervoor wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na de inschrijvingsdatum.


NHA-kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer op je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete cursus Thuis- en Bejaardenzorg in één pakket thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere pakketten als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke job of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen in gedrukte en digitale vorm

De lessen worden in een luxueuze ringmap met de post naar je thuisadres gestuurd. De leerstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les doorsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving), die het dan weer snel naar je terugstuurt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, een punt en antwoorden op je eventuele vragen.

Kies je voor een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de cursus Thuis- en Bejaardenzorg, stelt je docent zich persoonlijk aan je voor.

Direct contact met medestudenten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met medestudenten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien eens afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • al je punten voor het huiswerk en voor eventuele examens op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met medestudenten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot e-bookbibliotheek van NHA met maar liefst 75 e-books en 41 audioboeken in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

15 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: 032 57 51 91. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Thuis- en Bejaardenzorg
15x €48,60 of €729,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
15x 48,60
of €729,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Start direct met de cursus
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Ik ben nog niet lang bezig met de cursus maar de cursus is al heel intressant en leerrijk

Lees meer »
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!