Nog geen favorieten. Voeg opleidingen toe.

03 / 257 51 91
24 uur/dag bereikbaar voor studieadvies Bel mij
Gratis brochure

Thuis- en Bejaardenzorg

Thuis- en Bejaardenzorg
Gratis proefles
Inschrijven
15x
46,60
of ineens
€699,00 €699,00
ALGEMEEN

Start je carrière in de zorg met de cursus Thuis- en Bejaardenzorg

Mensen helpen langer thuis te blijven wonen? Of ouderen in een tehuis een fijne dag bezorgen? Met de cursus Thuis- en Bejaardenzorg leg je de basis voor een dankbare functie in de zorg.

Ben je sociaal en zorgzaam en vind je het fijn om mensen te begeleiden en te verzorgen? Dan past een job in de thuis- of bejaardenzorg goed bij je.

Belangrijke functie

In de bejaardenzorg help je mensen in een residentiële setting, zoals rust- en verzorgingstehuizen (RVT's) of psychiatrische verzorgingstehuizen (PVT's). Kies je voor thuiszorg dan werk je bij mensen thuis. Samen met andere gezondheids- en welzijnswerkers, met familie en vrijwilligers zorg je voor een prettige en veilige woonomgeving.

Als verzorgende heb je een belangrijke rol. Je biedt lichamelijke zorg en begeleiding, signaleert veranderingen in de gezondheid en het welbevinden van de zorgvrager en onderhoudt contact met de familie, de verpleegkundige en de arts.

Veelzijdige opleiding

In de gevarieerde cursus Thuis- en Bejaardenzorg leer je alles wat nodig is om je belangrijke taak goed te vervullen.

Je volgt onder meer deze vakken:

  • Voeding en dieetleer,
  • Het menselijk lichaam,
  • EHBO,
  • Persoonsgerichte en lichamelijke zorg,
  • Psychische en sociale zorg,
  • Omgaan met collega's.


Je doorloopt de verschillende modules in je eigen tempo. De lesstof is toegankelijk, afwisselend en afgestemd op de praktijk.

Ook voor mantelzorgers

De vergrijzing van de bevolking neemt toe. De vraag naar gemotiveerde zorgverleners wordt steeds groter. Behoor je tot het groeiend aantal mantelzorgers? Ook dan is de cursus Thuis- en Bejaardenzorg zeker een aanrader.

Opleiding tot verzorger?

In de cursus leer je de thuis- en bejaardenzorg door en door kennen. De opleiding is zeer geschikt als je in de zorgsector werkt en je kennis wilt opfrissen en uitbreiden. Overweeg je een opleiding tot verzorger te volgen, maar wil je eerst weten of een job in de zorgsector iets voor jou is? Dan is de cursus de ideale manier om een weloverwogen keuze te maken.

PROGRAMMA

Studieprogramma Thuis- en Bejaardenzorg

De cursus bestaat uit modules die alle mogelijke disciplines van het vak behandelen: participatie aan de arbeidswereld, huishoudkunde, verzorging en omgangskunde. Daarnaast komen gespecialiseerde vakgebieden aan de orde: complexe zorgsituaties bij bejaarden, gehandicaptenzorg en thuiszorg.

Participatie aan de arbeidswereld (PAW)

In de eerste module wordt de "Plaats van de verzorgende" behandeld. Hierin leer je welke taken een verzorgende kan uitvoeren. Ook komt de plaats die je als verzorgende kunt bekleden in de verschillende zorgsettings en binnen een team aan bod. Tevens wordt er stilgestaan bij de verschillende zorgvisies en op welke manier je deze kunt toepassen. In een volgende module krijg je inzicht in "Administratie op het werk". Je ontvangt aanvullende informatie over solliciteren en administratieve verplichtingen (zoals arbeidscontract, loonbrief, belastingaangifte enz.).Huishoudkunde

Meer inzicht in de huishoudkunde krijg je door de modules "Voeding en dieetleer" en "Zorg voor de leef- en woonsituatie". Het gedeelte over voeding gaat in op de samenstelling van gezonde maaltijden, het opstellen van een evenwichtig menu en het koken voor specifieke diëten. Daarnaast ontleden we voedingsmiddelen en leer je de voedingswaarde van een volledige maaltijd te berekenen.
In de module "Zorg voor de leef- en woonsituatie" worden praktische richtlijnen aangereikt om de leefomgeving van de zorgvrager hygiënisch en aangenaam te houden of te maken. Hierbij wordt ingegaan op het bereiden van maaltijden met inachtneming van hygiënenormen, het onderhoud van textiel, schoonmaakonderhoud van de woning en het garanderen van de veiligheid van de zorgvrager.

Verzorging

In het gedeelte verzorging wordt onder andere aandacht geschonken aan "Kennis van het menselijk lichaam". Hierbij wordt het lichaam stelsel voor stelsel besproken, komen de meest voorkomende aandoeningen aan bod en worden relevante verzorgende aandachtspunten benoemd.
In de module "Persoonsgerichte en lichamelijke zorg" leer je op welke wijze je zorg kunt dragen voor bijvoorbeeld slaap, eten, zintuigen, ademhaling en spijsvertering. Hieraan gerelateerd komen ook de principes van hygiëne en preventie aan bod. Bovendien wordt verwezen naar de zogenaamde 'stappenplannen'. Deze aparte bundel omvat alle praktische technieken die je als verzorgende dient te kennen en moet kunnen toepassen. De bundel vormt een onmiskenbaar naslagwerk in jouw verdere opleiding en loopbaan.
Bij "EHBO" worden aandoeningen bij zowel kinderen als volwassenen behandeld. Er wordt ingegaan op wondverzorging, zwachteltechnieken en geneesmiddelenleer.

Omgangskunde

Een essentieel onderdeel van deze cursus is omgangskunde. De module "Ontwikkeling van de zorgvrager" biedt inzicht in ontwikkelingspsychologie; hierin worden verschillende levensfasen van de mens besproken. 'Psychische en sociale zorg' schetst, in aanvulling hierop, specifieke noden en behoeften van de oudere zorgvrager en gaat dieper in op situaties waarin de ontwikkeling wordt verstoord door bijvoorbeeld een handicap, een psychisch ziektebeeld (zoals depressie, gedragsstoornissen) of door externe factoren (zoals mishandeling).

De module "Zorg voor jezelf" beantwoordt de vraag hoe je als verzorgende jezelf kunt beschermen tegen mogelijke negatieve invloeden in jouw werkomgeving. Je leert onder andere omgaan met verlies en rouw, inspelen op stress en gepast reageren op ongewenste intimiteiten.

In het onderdeel "Omgaan met collega's" leer je op welke manier je de samenwerking met jouw collega's op de werkvloer kunt optimaliseren. Je leert de basisprincipes van samenwerken, communiceren en feedback geven, maar er wordt ook ingegaan op jouw eigen positie binnen het team waarbij zelfkennis en reflectie aan bod komen.
Tenslotte wordt in de module "Kwaliteitszorg" kwaliteitsbewaking en -verbetering behandeld. Je leert hierbij werken met een kwaliteitshandboek, jezelf en anderen evalueren en klachten behandelen. Het sluitstuk van deze module is deontologie, waarin beroepsgeheim, privacy en informatieplicht worden behandeld.

Complexe zorgsituaties bij bejaarden, gehandicaptenzorg en thuiszorg

In deze specialisatiemodule spitsen we enkele eerder behandelde modules toe op de ouderenzorg en de thuiszorg. Zo passeren het werkveld van de thuis- en bejaardenhulp, de specifieke noden van ouderen in de residentiële setting en in de thuissituatie de revue. Ook wordt er ingegaan op de leefwereld van ouderen, hun tijdsbeleving en onvermijdelijk ook het levenseinde. Je leert meer over psychiatrische en geriatrische ouderdomsaandoeningen en hoe je de oudere zorgvrager hier het beste in kunt begeleiden. Zowel in de thuiszorg als in de residentiële ouderenzorg kun je mensen met een handicap ontmoeten. Om hier op een juiste wijze mee om te gaan heb je basiskennis nodig, daarom gaan we specifieker in op de verschillende handicaps en de beperkingen die ermee samenhangen.

De thuiszorg is een specifieke zorgsituatie omdat ze een grotere diversiteit aan taken en verantwoordelijkheden genereert dan de residentiële zorg. Op dit bredere takenpakket bereiden we je voor in de module 'Zorg voor de Leef- en Woonsituatie' alsook in deze specialisatiemodule. Tevens komt omgaan met andere (professionele en niet-professionele) partners in de zorgverlening nogmaals aan bod in deze specialisatiemodule.

DIPLOMA

Diploma Thuis- en Bejaardenzorg

Je kunt examen doen voor het NHA instituutsdiploma.

Een Getuigschrift kun je aanvragen als je al jouw huiswerk ingezonden hebt en gemiddeld voldoende scoorde (5,5 of hoger).

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo

Je ontvangt de complete cursus in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Hierdoor kun je altijd jouw eigen tempo bepalen. Je bepaalt dus zelf waar, wanneer en hoe je studeert. Zo is de studie perfect te combineren met een drukke baan en met jouw hobby's. En starten met een studie kan op elke dag van het jaar!

Persoonlijke begeleiding via internet

Met de persoonlijke begeleiding van een deskundige docent sta je er nooit alleen voor. Je kunt de huiswerkopgaven aan het eind van iedere les, voorzien van eventuele vragen, per post of via internet naar jouw eigen privédocent sturen. Deze kijkt de opgaven na en voorziet ze van uitleg, tips, aanwijzingen en een cijfer. De docent is jouw steun en toeverlaat die jou optimaal begeleidt. Je mag bij alle NHA-opleidingen tot 5 jaar lang gebruik maken van deze studiebegeleiding. Deze service is uniek in België!

Cursusleiding

Wanneer je start met deze beroepsopleiding, stelt jouw persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je direct in contact met studiegenoten die dezelfde beroepsopleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

STUDIEDUUR

Studieduur

15 maanden bij een normaal studietempo. Liever sneller of langzamer? Je bepaalt jouw eigen tempo.

Studietijd

Per week moet je rekenen op 4 uur.

Vooropleiding

Voor deze beroepscursus is geen specifieke vooropleiding vereist.


Leerboeken

Voor deze cursus heb je geen extra leerboeken nodig. NHA heeft alle van belang zijnde stof in de lessen opgenomen. Zo hou je overzicht en bespaar je geld.


Cursusringmap

Bij de lessen ontvang je een fraaie ringmap om jouw lessen in te bewaren.

De Vlaamse overheid betaalt 30% of 40% van het lesgeld, als jouw werkgever voor jou betaalt.

NHA is erkend voor de Vlaamse overheid betreffende de KMO-portefeuille.  

De overheid vergoedt middels de kmo-portefeuille soms 30% tot 40% (afhankelijk van de grootte van de onderneming) van het lesgeld aan jouw werkgever.

Vragen?

Bel ons: 03/2575191 of stuur ons een e-mail

LESGELD

Lesgeld

Thuis- en Bejaardenzorg
15x €46,60 of ineens €699,00 €699,00
Inschrijven
Met hulp
15x 46,60
of ineens €699,00 €699,00
Inschrijven
Gratis 9 inch tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!