Psychologie van Hoogbegaafdheid  

Nú: met GRATIS tablet
Psychologie van Hoogbegaafdheid
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
5x
79,80

of 


€399,00
4.7/5

Beoordeeld door 3 student(en)

 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA instituutsdiploma
 • Studieduur: 5 maanden
ALGEMEEN

Leren omgaan met Hoogbegaafdheid? Volg de opleiding Psychologie van Hoogbegaafdheid

Wanneer is een kind hoogbegaafd? Hoe is hoogbegaafdheid te onderscheiden van ASS en ADHD? In welke mate ervaren hoogbegaafde kinderen sociale problemen? Deze Psychologie van Hoogbegaafdheid opleiding geeft antwoord op deze vragen.


Opleiding Hoogbegaafdheid: leer hoogbegaafdheid herkennen

Hoogbegaafden behoren tot de groep van de intelligentste mensen in onze samenleving. Helaas komen hun uitzonderlijke capaciteiten vaak niet volledig tot hun recht. Sterker nog: hoogbegaafden presteren vaak onder hun kunnen.

Ze lopen daardoor tegen problemen aan, waardoor hoogbegaafdheid niet als zodanig wordt herkend. Vaak wordt het zelfs verward met andere problematiek zoals autisme, ADHD of een andere gedrags- of ontwikkelingsstoornis. In deze opleiding verdiep je je in het fenomeen hoogbegaafdheid. 

 
Leer hoogbegaafdheid tijdig herkennen

Onderpresteren ontstaat vaak al in de eerste jaren van het basisonderwijs en is vaak een voorbode van bijkomende problematiek. Een vroege herkenning en erkenning van hoogbegaafdheid is dus van groot belang.

Meer kennis en kunde is nodig om deze groep kinderen beter te signaleren en te begeleiden, zodat ze hun volle potentieel kunnen leren benutten. In deze opleiding hoogbegaafdheid doe je de kennis op die daarvoor nodig is. 


Psychologie van Hoogbegaafdheid opleiding: iets voor jou?

Deze opleiding is speciaal gemaakt voor mensen die vanuit hun beroep of persoonlijke interesse meer willen weten over hoogbegaafdheid.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan ouders en opvoeders, onderwijzers en leraren, psychologen en pedagogen, gezinsondersteuners, therapeuten, stressmanagers, counselors, coaches, loopbaanbegeleiders, maatschappelijk werkers, etc.

Kortom: iedereen die geïnteresseerd is in hoogbegaafdheid en er beter mee wil leren omgaan. Hierbij ligt de nadruk op de ontwikkeling van hoogbegaafdheid vanaf de kindertijd. Schrijf je nu in voor deze opleiding hoogbegaafdheid en ga direct aan de slag!


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Psychologie van Hoogbegaafdheid

Wat leer je tijdens de opleiding Psychologie van Hoogbegaafdheid?

Gedurende de hele opleiding wordt de ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen vergeleken met de normale ontwikkeling van leeftijdsgenoten. Verschillen worden blootgelegd, zodat duidelijk wordt welke kenmerken typerend zijn voor hoogbegaafdheid.

Je leert aan welke gedragingen je hoogbegaafdheid kunt herkennen en welke middelen kunnen worden ingezet om de verschillende kenmerken te meten. Helder zal worden waardoor hoogbegaafdheid vaak onopgemerkt blijft, welke problemen daardoor kunnen ontstaan en wat je kunt doen om deze problemen te voorkomen of aan te pakken. Hierbij wordt uitgebreid ingegaan op onderwijs en opvoeding.

Daarnaast wordt specifiek aandacht besteed aan psychiatrische problematiek, zoals autismespectrumstoornis en ADHD, en aan gerelateerde onderwerpen zoals creativiteit, sociaal-emotionele ontwikkeling en hooggevoeligheid.
 
De module geeft je antwoord op vragen als:

 • Hoe is hoogbegaafdheid te herkennen?
 • Welke rol is weggelegd voor het IQ?
 • Hoe verschillen hoogbegaafde kinderen van leeftijdsgenoten?
 • Welke typen hoogbegaafdheid zijn er te onderscheiden?
 • Hoe kan hoogbegaafdheid worden gemeten?
 • Wat is het belang van een vroege diagnose?
 • Wanneer is er sprake van een misdiagnose?
 • Waardoor presteren hoogbegaafde kinderen vaak ondermaats?
 • Hoe kunnen hoogbegaafde kinderen meer worden uitgedaagd?
 • Wat is het verband tussen hoogbegaafdheid en creativiteit?
 • Welke factoren bemoeilijken de aansluiting met leeftijdsgenoten?
 • In welke mate komt hooggevoeligheid voor onder hoogbegaafde kinderen?
 • Hoe is het gesteld met de executieve functies?
 • Hoe kan worden ingespeeld op aandachtsproblemen?
 • Hoe is het onderwijs voor hoogbegaafden geregeld?
 • Wat is belangrijk bij het lesgeven aan hoogbegaafde kinderen?
 • Hoe ga je om met de uitdagingen in het ouderschap?
 • Welke (basis)behoeften hebben hoogbegaafde kinderen?
 • Hoe zorg je ervoor dat een hoogbegaafd kind komt tot zelfontplooiing?
 • Wat maakt dat het hoogbegaafde kind gelukkig opgroeit?
 • Met welke uitdagingen kunnen hoogbegaafden op volwassen leeftijd te maken krijgen?
 • Welke professionele hulp kan geboden worden wanneer hoogbegaafden vastlopen?
   

Praktijkgerichte opleiding Hoogbegaafdheid

Door deze opleiding te volgen krijg je veel meer dan enkel theoretisch inzicht. De module is doorspekt met praktijkvoorbeelden, casusbeschrijvingen en nuttige tips voor professionele ondersteuning van kinderen met hoogbegaafdheid.

Verder komen in deze module verschillende ervaringsdeskundigen aan het woord, namelijk een hoogbegaafd kind, een moeder van hoogbegaafde kinderen, een leerkracht en een gedragsdeskundige.

Bovendien wordt veelvuldig verwezen naar bijpassende oefeningen, testjes, video's en hulpmiddelen. De uitgebreide uitleg van de verschillende fenomenen wordt ondersteund met illustraties die speciaal voor deze module zijn ontworpen.

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Psychologie van Hoogbegaafdheid, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

5/5
Psychologie van Hoogbegaafdheid

Deze cursus is qua samenvattingen anders opgedeeld, leest fijner. De cursus is nieuw, ook de laatste ontwikkelingen zijn er in opgenomen. De lijst om hoogbegaafdheid en hoogsensitiveit te herkennen is heel duidelijk. Hulpmiddelen en valkuilen zijn duidelijk en ook makkelijk opgelijst.

5/5
Psychologie van Hoogbegaafdheid

Goede cursus, soms wel pittig maar duidelijk.

4/5
Psychologie van Hoogbegaafdheid

Goed uitgewerkte cursus met heel veel referenties en vernieuwende theorieën werden opgenomen.

DIPLOMA

Diploma Psychologie van Hoogbegaafdheid

Bij NHA rond jij de cursus Psychologie van Hoogbegaafdheid af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

NHA-examen kosteloos afleggen

Deze opleiding kun je afronden met een NHA-examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.


Aanmelding
Na aanmelding ontvang je een link waarmee je het examen kunt starten op je computer. Als de examentijd is afgelopen, wordt het examen opgeslagen en verzonden.
Indien je de eerste keer niet slaagt voor het NHA-examen, dan kun jij je aanmelden voor een herexamen. Een herexamen kost € 125,-.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.


Examengarantie

Wanneer je die niet slaagt voor het eerste examen, word je gratis verder opgeleid voor het volgende examen van dezelfde cursus. Je kunt de huiswerkopgaven opnieuw ter correctie indienen en de leraren vragen stellen. Deze examengarantie geldt onder voorwaarde van volledige betaling van de cursus en is niet van toepassing voor tussentijds opgezegde cursussen en zelfstudiecursussen.


Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.


NHA kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete cursus Psychologie van Hoogbegaafdheid in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringmap thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de cursus Psychologie van Hoogbegaafdheid, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

De opleiding Psychologie van Hoogbegaafdheid duurt 5 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

 

Vragen?

Bel ons: 032 57 51 91 of stuur ons een e-mail.

LESGELD

Lesgeld

Psychologie van Hoogbegaafdheid
5x €79,80 of €399,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
5x 79,80
of €399,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis headphone of tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Start direct met de cursus
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

5/5

Deze cursus is qua samenvattingen anders opgedeeld, leest fijner. De cursus is nieuw, ook de laatste ontwikkelingen zijn er in opgenomen. De lijst om hoogbegaafdheid en hoogsensitiveit te herkennen is heel duidelijk. Hulpmiddelen en valkuilen zijn duidelijk en ook makkelijk opgelijst.

Lees meer »
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!