Ervaringsdeskundige  

Nú: met GRATIS tablet
Ervaringsdeskundige
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
9x
88,80

of 


€799,00
 • Inclusief 3 jaar persoonlijke begeleiding
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Veel praktijkvoorbeelden
 • Afronding: NHA instituutsdiploma
 • Studieduur: 9 maanden
ALGEMEEN

Opleiding Ervaringsdeskundige: Begeleid anderen naar herstel met jouw ervaring

Heb jij interesse om anderen te helpen door jouw persoonlijke ervaringen en levenslessen in te zetten? Ben jij klaar om jouw unieke perspectief en expertise, gebaseerd op jouw eigen ervaringen over een specifiek onderwerp, te gebruiken om mensen te begeleiden op hun weg naar herstel?

Met de Ervaringsdeskundige opleiding krijg jij de kans om jouw unieke verhaal om te vormen tot waardevolle begeleiding en ondersteuning. Transformeer jouw persoonlijke ervaringen naar ervaringskennis en ontwikkel vervolgens expertise, waarmee je positieve verandering in het leven van anderen kunt creëren.
 

Jouw verhaal kan anderen helpen

Jouw verhaal is van grote betekenis. Het heeft een diepgaande invloed gehad op jouw leven en heeft jou gevormd tot wie je vandaag bent. Maar wat als dit verhaal niet alleen jouw eigen pad heeft gevormd, maar ook de mogelijkheid biedt om anderen te inspireren en te helpen? Wat als jouw ervaringen de sleutel vormen tot het veranderen van mensenlevens?

De Ervaringsdeskundige opleiding helpt jou om jouw persoonlijke ervaringen professioneel in te zetten. Door deze professionele inzet kun je anderen begeleiden en ondersteunen. Jouw levensverhaal biedt empathie, herkenning en praktische inzichten die andere professionals mogelijk ontberen.

Als ervaringsdeskundige kun jij de brug slaan tussen degenen die hulp zoeken en formele hulpverleningsdiensten, waardoor de drempel om hulp te zoeken aanzienlijk wordt verlaagd.
 

Opleiding Ervaringsdeskundige: Groei en inspireer 

Deze Ervaringsdeskundige opleiding is ontwikkeld om jou te begeleiden bij het delen van jouw persoonlijke reis van herstel en groei, en om dit professioneel in te zetten.

Een opleiding tot ervaringsdeskundige kan van onschatbare waarde zijn voor mensen die persoonlijke ervaring hebben met specifieke onderwerpen, zoals psychische aandoeningen, verslaving, armoede, fysieke beperkingen of andere levensuitdagingen.

Jij hebt jouw eigen uitdagingen overwonnen en voelt een sterke motivatie om anderen te helpen die soortgelijke ervaringen doormaken.

Deze opleiding kan ook zeer relevant zijn als je al betrokken bent bij zorg- of hulpverlening, zoals de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, maatschappelijk werk of counseling.

Het allerbelangrijkste is uiteindelijk jouw bereidheid en motivatie om anderen te ondersteunen op basis van jouw persoonlijke ervaringen.
 

Jouw docent

Mijn naam is Joyce. Sinds 2010 geef ik met passie trainingen en ondersteuning op het gebied van herstelondersteunende zorg. Daarin kan ik mijn kennis, ervaring en een gezonde dosis idealisme goed kwijt.

Ik ben jouw docent voor deze NHA opleiding Ervaringsdeskundige en ik heb meegewerkt aan de ontwikkeling ervan. De opleiding is ontwikkeld volgens het beroepscompetentieprofiel ervaringsdeskundigheid. Je kunt dus rekenen op een kwalitatieve thuiscursus met persoonlijke begeleiding!

 

Ontwikkel jezelf tot een professionele ervaringsdeskundige: deze opleiding helpt jou daarbij

Waarschijnlijk heb je zelf een intensief herstelproces doorgemaakt en voel je een diepe roeping om anderen te helpen die een vergelijkbare reis doormaken.

Je begrijpt dat ware transformatie niet alleen draait om kennis, maar ook om het delen van jouw persoonlijke wijsheid en veerkracht. Je wilt anderen inspireren, ondersteunen en begeleiden door jouw unieke verhaal te delen.

Hoe je jouw ervaring professioneel kunt vormgeven en beroepsmatig kunt inzetten om anderen te helpen? Dat ontdek je tijdens deze opleiding tot ervaringsdeskundige.
 

Het ontwikkelen van jouw bekwaamheden als ervaringsdeskundige

Het doel van de opleiding Ervaringsdeskundige is om jouw ervaringskennis te transformeren naar ervaringsdeskundigheid, gebaseerd op jouw persoonlijke ervaringen met diverse onderwerpen, zoals gezondheid, verslaving of psychische aandoeningen.

Deze opleiding biedt begrip, inzicht en vaardigheden die voortvloeien uit het doorleven en overwinnen van uitdagingen, en leert hoe je deze kunt benutten om anderen te helpen en te begeleiden.
 

Ook jouw eigen welzijn staat centraal

Naast de focus op het welzijn van de cliënt, staat ook jouw eigen welzijn centraal in de Ervaringsdeskundige opleiding. Je ontwikkelt de juiste balans tussen het inzetten van jouw professionaliteit en het vermogen om los te laten, zodat er ruimte ontstaat voor de cliënt.

Hoe kun je bijvoorbeeld een veilige omgeving creëren waarin de cliënt zich gehoord voelt en zijn of haar verhaal kan delen? Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de samenwerking met naasten van de cliënt, het verwerven van wetenschappelijke kennis die een ervaringsdeskundige nodig heeft, en leer je omgaan met kritieke beroepssituaties.
 

Leer van talloze praktijkvoorbeelden

Dankzij een overvloed aan praktijkvoorbeelden wordt jouw leerproces als ervaringsdeskundige verrijkt. Deze praktijkvoorbeelden bieden inzicht in de uitdagingen en mogelijkheden binnen dit vakgebied.

Daarnaast doe je kennis op over de positie van een ervaringsdeskundige binnen een organisatie. Je leert over het beleid en maakt kennis met behandel- en begeleidingsplannen. Op deze manier kun je vol vertrouwen jouw rol als ervaringsdeskundige vervullen.

Je ontvangt praktische handvatten die je direct kunt toepassen en die je ondersteunen bij het effectief begeleiden van anderen.
 


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma opleiding Ervaringsdeskundige

Het studieprogramma van de Ervaringsdeskundige opleiding bestaat uit drie modules die een solide basis leggen voor jouw groei en ontwikkeling als ervaringsdeskundige.
 

Module 1: Verdieping in Ervaringsdeskundigheid

Deze module van de opleiding Ervaringsdeskundige zoomt dieper in op de betekenis en waarde van ervaringskennis. Je krijgt inzicht in het wezen van ervaringsdeskundigheid door te kijken naar het verleden. De essentie van ervaringsdeskundigheid en het begrip herstel worden verkend aan de hand van praktijkvoorbeelden en zelfreflectie.

Bovendien wordt aandacht besteed aan belangrijke vaktermen zoals 'stigma' en 'empowerment'.

Je krijgt antwoord op vragen zoals: waar kan een ervaringsdeskundige werkzaam zijn? Welke kennis van wetgeving en psychopathologie heeft een ervaringsdeskundige nodig? Al deze aspecten komen aan bod in deze eerste module.
 

Module 2: Professionele identiteitsvorming

In deze module staat de ontwikkeling van jouw professionele identiteit centraal. Door bewustzijn te creëren rondom jouw rol als ervaringsdeskundige, ontwikkel je een dieper begrip van jouw unieke positie en verantwoordelijkheden. Daarbij komen de taken en competenties aan bod en leer je jouw eigen verhaal als uitgangspunt te nemen.
 

Module 3: Beroepsmatige inzet

Deze module van de Ervaringsdeskundige opleiding richt zich op de praktische toepassing van jouw ervaringskennis. Je leert hoe je effectief kunt communiceren en samenwerken met cliënten en andere professionals. Je leert formeel en informeel te werken en behandelt de visie, het beleid en het draagvlak van het beroep.
 

Jouw persoonlijke groei en professionele ontwikkeling staan centraal

Deze opleiding Ervaringsdeskundige bestaat uit drie modules boordevol praktijkvoorbeelden. Tijdens deze modules staan zowel jouw persoonlijke groei als professionele ontwikkeling centraal, waardoor je een solide basis kunt leggen voor jouw toekomst als ervaringsdeskundige.

Na succesvolle afronding van de opleiding Ervaringsdeskundige, ben je klaar om vol zelfvertrouwen jouw rol als ervaringsdeskundige op je te nemen.

De kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens de opleiding zijn van onschatbare waarde en vormen de perfecte eerste stap in jouw carrière als ervaringsdeskundige. Je hebt alle tools in handen om anderen te begeleiden op hun pad naar herstel.

DIPLOMA

Diploma opleiding Ervaringsdeskundige

Bij NHA rond jij de cursus Ervaringsdeskundige af op het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je eraan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

NHA-examen kosteloos afleggen

Je kunt deze opleiding afronden met een NHA-examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Aanmelding
Na aanmelding ontvang je een link waarmee je het examen kunt starten op je computer. Als de voorziene tijd is afgelopen, wordt het examen opgeslagen en verzonden.

Als je de eerste keer niet slaagt voor het NHA-examen, kun je je aanmelden voor een herexamen. Een herexamen kost € 125,-.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingediend en hiervoor was geslaagd (een gemiddelde van 5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.


Examengarantie

Wanneer je niet slaagt voor het eerste examen, word je gratis verder opgeleid voor het volgende examen van dezelfde cursus. Je kunt de huiswerkopgaves opnieuw ter correctie indienen en de leraren vragen stellen. Deze examengarantie geldt onder voorwaarde van volledige betaling van de cursus en is niet van toepassing op tussentijds geannuleerde cursussen en zelfstudiecursussen.


Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingediend en na de startdatum aantoonbaar twee keer aan hetzelfde theoretisch examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de leerstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiervoor wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na de inschrijvingsdatum.


NHA-kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete opleiding Ervaringsdeskundige in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringmap thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de opleiding Ervaringsdeskundige, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

De opleiding Ervaringsdeskundige duurt 9 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
 

Vragen?

Bel ons: 032 57 51 91. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Ervaringsdeskundige
9x €88,80 of €799,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
9x 88,80
of €799,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Start direct met de cursus
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!