Begeleider in de Gezinsopvang  

Nú met GRATIS tablet Tijdelijk 10% korting
Begeleider in de Gezinsopvang
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
12x
44,19

of 


€589,00 €530,10
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Recht op 3 jaar persoonlijke studiebegeleiding
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA instituutsdiploma
 • Studieduur: 12 maanden
ALGEMEEN

Kinderen opvangen in jouw gezin als onthaalmoeder? Volg de cursus Begeleider in de Gezinsopvang

Werk je graag met kinderen en vind je het fijn om als onthaalmoeder kinderopvang te bieden? De cursus Begeleider in de Gezinsopvang zorgt voor een stevige basis voor een job als onthaalmoeder die je veel voldoening geeft en een goed toekomstperspectief biedt.

De vraag naar kinderopvang blijft toenemen. In veel gezinnen werken beide ouders buitenshuis of is er slechts één ouder die zowel voor het inkomen als het opvoeden moet zorgen. Deze ouders hebben behoefte aan deskundige en professionele opvang.

Ontwikkeling van baby’s en kleuters

In de cursus Begeleider in de Gezinsopvang maak je kennis met alle aspecten van dit interessante vak. Je leert over de ontwikkeling van baby’s en peuters en ontdekt hoe je hen stimuleert in hun ontwikkeling. Je krijgt informatie over gedragsproblemen bij kinderen en leert daar op een doeltreffende manier mee omgaan als onthaalmoeder.

Veilige omgeving

Een begeleider in de gezinsopvang werkt thuis. Daar moet je een veilige en hygiënische omgeving creëren en gezonde maaltijden bieden. Waar je dan op moet letten, komt in de opleiding onthaalmoeder uitgebreid aan bod.

Brede opleiding

De cursus Begeleider in de Gezinsopvang is zeer compleet. Je leert er niet alleen hoe je omgaat met kinderen, maar ook met ouders. Onderwerpen als klachten en conflicten komen daarbij aan bod, maar ook zaken als de administratie, financiën, statuten en je eigen ontwikkeling staan op het programma in de opleiding onthaalmoeder.

Kennis opfrissen

De cursus Begeleider in de gezinsopvang is zeer geschikt als je actief bent in deze sector en je aan de slag wilt als onthaalmoeder of je kennis wilt opfrissen en uitbreiden.

Overweeg je een opleiding in de gezinsopvang, maar wil je eerst weten of een job in deze sector iets voor jou is? Dan is deze opleiding ideaal.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Begeleider in de Gezinsopvang

Kan iedereen zomaar onthaalmoeder worden? Welk diploma heb je nodig om een gezinsopvang te beginnen? Zijn de toelatingsvoorwaarden streng? Hoe kun je starten met een gezinsopvang? Waar kun je terecht voor advies als onthaalmoeder? Aan wie moet jij jouw aanvraag richten? Hoe raak je aan de financiële middelen? Op al deze vragen vind je het antwoord in de eerste module van deze cursus: 'het werkveld'.

In de module 'ontwikkelingspsychologie' nemen we jou mee doorheen de ontwikkeling van het kind en de theorieën die daar rond werden uitgevonden. Hoe we de normale ontwikkeling optimaal ondersteunen gaan we in met de module 'omgaan met baby's en peuters'. Daarin staat het stimuleren van kinderen centraal.

Niet elk kind ontwikkelt zich echter volgens de gemiddelden. In de module 'mogelijke problemen bij kinderen' gaan we in op allerlei mogelijke oorzaken van afwijkende ontwikkeling. We bekijken wat gedragsproblemen zijn, hoe ze ontstaan en hoe we ermee kunnen omgaan, maar besteden ook aandacht aan factoren die de normale ontwikkeling kunnen beïnvloeden en aan ernstige bedreigingen van de ontwikkeling.

Als begeleider in de gezinsopvang werk je thuis. Je bent verantwoordelijk voor de inrichting van de ruimten en de volledige organisatie van de opvang. In de module 'omgeving' kijken we naar de vereisten van Kind & Gezin en van ouders inzake veiligheid, inrichting, onderhoud en hygiëne.

Wie kinderen van 0 tot 3 jaar opvangt als onthaalmoeder, zit met een heel breed aanbod aan maaltijden gespreid doorheen de dag. Dat vraagt wat planning en organisatie als onthaalmoeder, maar ook kennis over gezonde voeding en hygiëne. In de module 'voeding' gaan we op al deze aspecten in.

Het domein 'lichamelijke zorgen' is breder dan alleen het verschonen. Onvermijdelijk kom je ook in contact met kinderziekten. En omdat een ongeval niet kan worden uitgesloten, bieden we ook een basis EHBO en levensreddend handelen.

Als begeleider in de kinderopvang werk je met kinderen, maar voor ouders. We gaan in de module 'omgaan met ouders' in op heel voor de hand liggende contacten, zoals de breng- en haalmomenten, maar ook de moeilijkere contacten, in geval van klachten of conflicten.

In elke werksituatie als onthaalmoeder moet je op de hoogte blijven van ontwikkelingen in het vakgebied en anticiperen op wijzigingen in het werkveld. In de module 'zelfontplooiing' kijken we hoe je via een kritische zelfreflectie jouw eigen ontplooiing kunt sturen.

DIPLOMA

Diploma Begeleider in de Gezinsopvang

Bij NHA rond jij de cursus Begeleider in de Gezinsopvang af op het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je eraan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

NHA-examen kosteloos afleggen

Je kunt deze opleiding afronden met een NHA-examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Aanmelding
Na aanmelding ontvang je een link waarmee je het examen kunt starten op je computer. Als de voorziene tijd is afgelopen, wordt het examen opgeslagen en verzonden.

Als je de eerste keer niet slaagt voor het NHA-examen, kun je je aanmelden voor een herexamen. Een herexamen kost € 125,-.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingediend en hiervoor was geslaagd (een gemiddelde van 5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.


Examengarantie

Wanneer je niet slaagt voor het eerste examen, word je gratis verder opgeleid voor het volgende examen van dezelfde cursus. Je kunt de huiswerkopgaves opnieuw ter correctie indienen en de leraren vragen stellen. Deze examengarantie geldt onder voorwaarde van volledige betaling van de cursus en is niet van toepassing op tussentijds geannuleerde cursussen en zelfstudiecursussen.


Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingediend en na de startdatum aantoonbaar twee keer aan hetzelfde theoretisch examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de leerstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiervoor wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na de inschrijvingsdatum.


NHA-kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer op je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete cursus Begeleider in de Gezinsopvang in één pakket thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere pakketten als je kiest voor betaling per maand. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke job of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen in gedrukte en digitale vorm

De lessen worden in een luxueuze ringmap met de post naar je thuisadres gestuurd. De leerstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les doorsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving), die het dan weer snel naar je terugstuurt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, een punt en antwoorden op je eventuele vragen.

Kies je voor een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in België! 

Wanneer je start met de cursus Begeleider in de Gezinsopvang, stelt je docent zich persoonlijk aan je voor.

Direct contact met medestudenten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je in contact met medestudenten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien eens afspreken. Dat maakt het leren extra tof.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • al je punten voor het huiswerk en voor eventuele examens op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met medestudenten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot e-bookbibliotheek van NHA met maar liefst 75 e-books en 41 audioboeken in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

12 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: 032 57 51 91. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Begeleider in de Gezinsopvang
12x €44,19
€589,00 of €530,10
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?De meeste cursisten kiezen voor persoonlijke begeleiding van een docent. De docent controleert jouw huiswerk en beantwoordt eventuele vragen. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
12x 44,19

€589,00 of €530,10
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Start direct met de cursus
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!