Nog geen favorieten. Voeg opleidingen toe.

03 / 257 51 91
24 uur/dag bereikbaar voor studieadvies Bel mij
Gratis brochure

Begeleider in de gezinsopvang

Begeleider in de gezinsopvang
Gratis proefles
Inschrijven
12x
45,80
of ineens
€549,00
ALGEMEEN

Kinderen opvangen in jouw gezin? Volg de cursus Begeleider in de Gezinsopvang

Werk je graag met kinderen en vind je het fijn om thuis kinderopvang te bieden? De cursus Begeleider in de Gezinsopvang zorgt voor een stevige basis voor een job die je veel voldoening geeft en een goed toekomstperspectief biedt.

De vraag naar kinderopvang blijft toenemen. In veel gezinnen werken beide ouders buitenshuis of is er slechts één ouder die zowel voor het inkomen als het opvoeden moet zorgen. Deze ouders hebben behoefte aan deskundige en professionele opvang.

Ontwikkeling van baby’s en kleuters

In de cursus Begeleider in de Gezinsopvang maak je kennis met alle aspecten van dit interessante vak. Je leert over de ontwikkeling van baby’s en peuters en ontdekt hoe je hen stimuleert in hun ontwikkeling. Je krijgt informatie over gedragsproblemen bij kinderen en leert daar op een doeltreffende manier mee omgaan.

Veilige omgeving

Als begeleider in de gezinsopvang werk je thuis. Daar moet je een veilige en hygiënische omgeving creëren en gezonde maaltijden bieden. Waar je dan op moet letten, komt in de cursus uitgebreid aan bod.

Brede opleiding

De cursus Begeleider in de Gezinsopvang is zeer compleet. Je leert er niet alleen hoe je omgaat met kinderen, maar ook met ouders. Onderwerpen als klachten en conflicten komen daarbij aan bod, maar ook zaken als de administratie, financiën, statuten en je eigen ontwikkeling staan op het programma.

De cursus bestaat uit verschillende modules die je in je eigen tempo doorloopt. Na de cursus beschik je over een brede kennis van kinderopvang en ben je goed in staat om professionele opvang aan te bieden.

PROGRAMMA

Studieprogramma Begeleider in de Gezinsopvang

Kan iedereen zomaar begeleider in de gezinsopvang worden? Welk diploma heb je nodig om een gezinsopvang te beginnen? Zijn de toelatingsvoorwaarden streng? Hoe kun je starten met een gezinsopvang? Waar kun je terecht voor advies? Aan wie moet jij jouw aanvraag richten? Hoe raak je aan de financiële middelen? Op al deze vragen vind je het antwoord in de eerste module van deze cursus: 'het werkveld'.

In de module 'ontwikkelingspsychologie' nemen we jou mee doorheen de ontwikkeling van het kind en de theorieën die daar rond werden uitgevonden. Hoe we de normale ontwikkeling optimaal ondersteunen gaan we in met de module 'omgaan met baby's en peuters'. Daarin staat het stimuleren van kinderen centraal.

Niet elk kind ontwikkelt zich echter volgens de gemiddelden. In de module 'mogelijke problemen bij kinderen' gaan we in op allerlei mogelijke oorzaken van afwijkende ontwikkeling. We bekijken wat gedragsproblemen zijn, hoe ze ontstaan en hoe we ermee kunnen omgaan, maar besteden ook aandacht aan factoren die de normale ontwikkeling kunnen beïnvloeden en ernstige bedreigingen van de ontwikkeling.

Als begeleider in de gezinsopvang werk je thuis. Je bent verantwoordelijk voor de inrichting van de ruimten en de volledige organisatie van de opvang. In de module 'omgeving' kijken we naar de vereisten van Kind & Gezin en van ouders inzake veiligheid, inrichting, onderhoud en hygiëne.

Wie kinderen van 0 tot 3 jaar opvangt, zit met een heel breed aanbod aan maaltijden gespreid doorheen de dag. Dat vraagt wat planning en organisatie, maar ook kennis over gezonde voeding en hygiëne. In de module 'voeding' gaan we op al deze aspecten in.

Het domein 'lichamelijke zorgen' is breder dan alleen het verschonen. Onvermijdelijk kom je ook in contact met kinderziekten. En omdat een ongeval niet kan worden uitgesloten, bieden we ook een basis EHBO en levensreddend handelen.

Als begeleider in de kinderopvang werk je met kinderen, maar voor ouders. We gaan in de module 'omgaan met ouders' in op heel voor de hand liggende contacten, zoals de breng- en haalmomenten, maar ook de moeilijkere contacten, in geval van klachten of conflicten.

In elke werksituatie moet je op de hoogte blijven van ontwikkelingen in het vakgebied en anticiperen op wijzigingen in het werkveld. In de module 'zelfontplooiing' kijken we hoe je via een kritische zelfreflectie uw eigen ontplooiing kunt sturen.

DIPLOMA

Diploma Begeleider in de Gezinsopvang

Je kunt examen doen voor het NHA instituutsdiploma.

Een Getuigschrift kun je aanvragen als je al jouw huiswerk ingezonden hebt en gemiddeld voldoende scoorde (5,5 of hoger).

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo

Je ontvangt de complete cursus in één zending thuis als je kiest voor betaling ineens. Of in meerdere zendingen (studie-eenheden) als je kiest voor betaling per maand. Hierdoor kun je altijd jouw eigen tempo bepalen. Je bepaalt dus zelf waar, wanneer en hoe je studeert. Zo is de studie perfect te combineren met een drukke baan en met jouw hobby's. En starten met een studie kan op elke dag van het jaar!

Persoonlijke begeleiding via internet

Met de persoonlijke begeleiding van een deskundige docent sta je er nooit alleen voor. Je kunt de huiswerkopgaven aan het eind van iedere les, voorzien van eventuele vragen, per post of via internet naar jouw eigen privédocent sturen. Deze kijkt de opgaven na en voorziet ze van uitleg, tips, aanwijzingen en een cijfer. De docent is jouw steun en toeverlaat die jou optimaal begeleidt. Je mag bij alle NHA-opleidingen tot 5 jaar lang gebruik maken van deze studiebegeleiding. Deze service is uniek in België!

Cursusleiding

Wanneer je start met deze beroepsopleiding, stelt jouw persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving. Hier kom je direct in contact met studiegenoten die dezelfde beroepsopleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

STUDIEDUUR

Studieduur

12 maanden bij een normaal studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de cursusduur.


Studietijd

Per week moet je rekenen op ongeveer 4 uur.

 

Vooropleiding

Voor deze beroepscursus is geen specifieke vooropleiding vereist.


Leerboeken

Voor deze cursus heb je geen extra leerboeken nodig. NHA heeft alle van belang zijnde stof in de lessen opgenomen. Zo hou je overzicht en bespaar je geld.


Cursusringmap

Bij de lessen ontvang je een fraaie ringmap om jouw lessen in te bewaren.

De Vlaamse overheid betaalt 30% of 40% van het lesgeld, als jouw werkgever voor jou betaalt.

NHA is erkend voor de Vlaamse overheid betreffende de KMO-portefeuille.  

De overheid vergoedt middels de kmo-portefeuille soms 30% tot 40% (afhankelijk van de grootte van de onderneming) van het lesgeld aan jouw werkgever.

Vragen?

Bel ons: 03/2575191 of stuur ons een e-mail

LESGELD

Lesgeld

Begeleider in de gezinsopvang
12x €45,80 of ineens €549,00
Inschrijven
Met hulp
12x 45,80
of ineens €549,00
Inschrijven
Gratis 9 inch tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
Wij helpen je graag verder!
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!