Gratis brochure

Zo pimp je de layout van jouw cv!

Nieuws

Je ziet een interessante vacature voorbij komen, maar hoe zorg je ervoor dat jouw cv eruit springt en opvalt? En wat hoort er nu eigenlijk wel en niet thuis op jouw cv? Om je daarbij te helpen hebben wij 3 uitgebreide tips voor je! Deze week delen we onze eerste tip met jou.

Blog-NHA-PIMP-je-cv

Tip 1: Pimp de layout van je  cv

De layout van jouw cv is de sleutel tot succes. De eerste indruk is immers blijvend! Jouw potentiële werkgever komt doorgaans als eerste in aanraking met jouw cv en motivatiebrief, voordat jullie elkaar daadwerkelijk ontmoeten. Een goede eerste indruk maken met jouw cv is dan ook belangrijk. Maar hoe maak je een goede eerste indruk met jouw cv?

Allereerst is een duidelijke en overzichtelijke structuur in jouw cv noodzakelijk. Presenteer jouw informatie in afzonderlijke kolommen met een duidelijke afbakening en in een duidelijk lettertype.

 

Lettertype

Ga consistent om met het lettertype dat je kiest en gebruik in zowel jouw cv als jouw motivatiebrief hetzelfde lettertype. Je hebt er misschien nooit eerder bij stil gestaan maar het lettertype dat jij kiest zegt iets over jouw als persoon. Vind je het lastig om een geschikt lettertype te kiezen dat bij je past? Wij hebben een aantal lettertypes op een rijtje gezet die zeer geschikt zijn om te gebruiken in jouw cv.

Lettertypes die geschikt zijn voor in jouw cv:

 • Calibri;
 • Helvetica;
 • Trebuchet;
 • Garamond;
 • Verdana.

Bepaal op basis van jouw stijl en hetgeen dat je wilt uitstralen welk lettertype het beste bij jou als persoon past. Naast bovengenoemde lettertypes die zeer geschikt zijn voor je cv, zijn er ook een aantal lettertypes die een echte ‘no go’ zijn op je cv.

Lettertypes die je beter kunt vermijden in jouw cv:

 • Times New Roman;
 • Courier;
 • Comic Sans.

Bovenstaande lettertypes zijn minder geschikt voor een cv omdat ze een oubollige en saaie uitstraling hebben, waardoor jij een verkeerde eerste indruk kunt achterlaten bij jouw toekomstige werkgever.

Nu je een lettertype hebt gekozen is het tijd om de lettergrootte te bepalen. Let op, de lettergrootte is afhankelijk van het lettertype dat je kiest. Zorg ervoor dat jouw cv goed leesbaar is door te kiezen voor een lettertype dat niet kleiner is dan 9 punt en niet groter dan 14 punt.

 

Kleuren

Heb jij moeite met het vinden van een geschikte indeling en vormgeving voor jouw cv? Zoek dan eens op Google en Pinterest naar inspiratie! Zoek bijvoorbeeld op de woorden ‘cv voorbeeld’ en je komt binnen no time tientallen prachtige cv’s tegen die je kunt gebruiken ter inspiratie.

Naast de indeling van jouw cv is ook de kleurkeuze belangrijk. Door te kiezen voor kleuraccenten in jouw cv kun jij je onderscheiden van andere kandidaten en zorg je ervoor dat jouw cv opvalt. Dit betekent natuurlijk niet dat je alle kleuren van de regenboog moet gaan gebruiken in jouw cv. Wij raden jou aan om niet meer dan drie verschillende kleuren te gebruiken, hierdoor blijft jouw cv overzichtelijk en duidelijk.

In jouw kleurkeuze kun je kiezen voor kleuren die passen bij jou als persoon en hetgeen dat je wilt uitstralen of je kiest voor kleuren die voorkomen in de huisstijl van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Hiermee laat je zien dat je onderzoek hebt gedaan naar het betreffende bedrijf en toon je betrokkenheid. Zie onderstaande afbeeldingen voor twee voorbeeld cv’s waarbij gebruik is gemaakt van kleur. Zoals je ziet kun je kleur in je cv zowel subtiel als opvallend toepassen. 

  Symbolen en icoontjes

Heeft jouw cv nog steeds een saaie en standaard uitstraling? Dan kun je ervoor kiezen om symbolen of icoontjes te gebruiken in jouw cv. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat jouw cv eruit moet komen te zien als een soort geheimschrift!

Deel jij jouw interesses op je cv? Kies er dan bijvoorbeeld voor om deze niet te verwoorden met woorden maar met symbolen of icoontjes. Ben jij bijvoorbeeld gek op reizen? Dan kun je dit weergeven met een symbool van een vliegtuig of wereldbol. Daarnaast kun je ook jouw vaardigheden ranken met symbolen of icoontjes. Zie bovenstaande voorbeeld cv’s ter inspiratie. In beide cv’s zijn naast woorden ook symbolen en icoontjes gebruikt, waardoor het cv een speelse uitstraling krijgt.

 

Volgende week

In deze blog hebben we diverse tips gegeven over de layout van jouw cv. Maar naast de layout staat of valt jouw cv natuurlijk ook bij de informatie die erin staat. In deel 2 van Pimp je cv geven we jou tips over welke informatie thuis hoort in jouw cv en welke informatie je beter niet kunt vermelden in je cv.

 

Wil jij jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Volg dan een van onze cursussen of opleidingen en ontwikkel en verrijk jouw vaardigheden.

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
 • Start direct met de cursus
 • Studeer op jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt!
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!