Gratis brochure

Je opleiding betaald door je werkgever? 5 tips

Blog Leestijd: 4 Minuten

We willen allemaal graag relevant blijven op de arbeidsmarkt. Daar kan het volgen van een beroepsgerichte opleiding zeker aan bijdragen. Het volgen van een opleiding helpt je om je kennis en vaardigheden te vergroten. Je wordt zo dus steeds waardevoller voor je werkgever. Ook als je zelf niet voldoende budget hebt om een volledige opleiding te bekostigen zijn er mogelijkheden. Met deze 5 praktische tips maak jij je baas ook enthousiast voor de opleiding die je wilt volgen. Een opleiding betaald door je werkgever is binnen handbereik!

opleiding-betaald-door-werkgever-nha

 
Er zijn allerlei voordelen te bedenken voor het volgen van een opleiding. Het vergroot je werkgeluk en helpt je om je werk nog beter uit te voeren.

Een opleidingsbudget dat door werkgevers beschikbaar wordt gesteld voor hun werknemers is bij veel bedrijven dan ook niet ongewoon. Zijn er binnen jouw bedrijf nog geen afspraken over een opleidingsbudget? Vraag dan eens naar de mogelijkheden. Met deze 5 praktische tips ga jij goed voorbereid het gesprek aan!
 

5 praktische tips voor een opleiding betaald door je werkgever

 
1. Kies een gepast moment

Als je jouw succeskans op een opleiding betaald door je werkgever wilt vergroten, dan is het slim om dit onderwerp op een gepast moment ter sprake te brengen. Je functioneringsgesprek is bijvoorbeeld ideaal om dit eens te bespreken, want je bent dan al met je werkgever in gesprek over jouw ontwikkeling.

Wil je liever niet wachten tot je volgende functioneringsgesprek? Je kunt natuurlijk ook eerder met je werkgever kijken naar de mogelijkheden. Plan dan een overleg in zodat jullie samen even rustig de tijd hebben om jouw wensen te bespreken.  

Goede timing kan cruciaal zijn om je werkgever te overtuigen. Bedenk van tevoren of het een goed moment is om je werkgever naar opleidingsmogelijkheden te vragen. Zie je dat je leidinggevende veel stress heeft en is hij of zij erg druk met allerlei projecten? Dan wacht je misschien beter een rustiger moment af.  


 

2. Benadruk de win-winsituatie

Je hebt waarschijnlijk al een opleiding uitgezocht die je zou willen volgen. Ook weet je welke voordelen er voor jou verbonden zijn aan het volgen van die opleiding. Je leert er een nieuwe vaardigheid mee, het staat goed op je CV en je doet nieuwe kennis op. Maar heb je ook al nagedacht over welke voordelen er zijn voor het bedrijf?

Je maakt jouw werkgever pas echt enthousiast voor jouw opleiding als je benadrukt hoe het bedrijf profijt heeft van de opleiding die jij wilt volgen. Misschien kun je je werk sneller uitvoeren of draagt het bij aan meer verkopen. Of je leert hoe je dingen kunt automatiseren. Ook meegaan met nieuwe ontwikkelingen kan een goed argument zijn. Vertel je werkgever over deze voordelen!  
 

  Inspiratie nodig? Bekijk onze beroepsopleidingen

 

3. Doe een concreet voorstel

Nu je goed kunt onderbouwen waarom jij deze opleiding wilt volgen, is het tijd om in actie te schieten. Maak een concreet voorstel voor je werkgever over hoe je het volgen van de opleiding voor je ziet. Geef bijvoorbeeld aan wanneer je met de opleiding wil starten en hoe lang je verwacht over de opleiding te doen.

Denk ook na over de praktische zaken. Welke kosten zitten er voor de werkgever aan verbonden? Wil je de opleiding in je eigen tijd volgen of onder werktijd? Volg je de opleiding op locatie of als zelfstudie? Met een goede voorbereiding laat je jouw werkgever zien dat je goed nagedacht hebt over de opleiding.
 

4. Stel een ontwikkelplan op

Je hebt inmiddels goed nagedacht over jouw plan om een opleiding te gaan volgen. Voor je met je werkgever in gesprek gaat, is het handig om alvast wat zaken op papier te zetten. Maak bijvoorbeeld een persoonlijk ontwikkelplan met jouw leerdoelen en de punten uit de vorige tip. Daarmee maak je het voor jouw werkgever gemakkelijk en overzichtelijk.

Je kunt ook overwegen om een studieovereenkomst op te stellen met je werkgever. Daarin leggen jullie samen vast wat er gebeurt als je eerder uit dienst gaat. Soms moet je in dat geval de kosten van de opleiding (gedeeltelijk) terugbetalen. Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Dan is het slim om hier van tevoren afspraken over te maken.


 

5. Houd een alternatief achter de hand

Het kan natuurlijk gebeuren dat het niet mogelijk is om de opleiding die jij in gedachten had door je werkgever betaald te krijgen. Zorg er daarom voor dat je nog een alternatief achter de hand houdt. Is jouw eerste keuze op dat moment niet mogelijk? Misschien is er wel ruimte om een opleiding te volgen die minder kosten met zich meebrengt of die meer in lijn ligt met de behoeften van het bedrijf.

Door open te staan voor alternatieven en flexibel te zijn, toon je aan dat je meedenkend bent. Ook laat je hiermee zien dat je jezelf écht graag verder wilt ontwikkelen. Als jouw eerste keuze niet mogelijk is, zijn de meeste werkgevers wel bereid om mee te denken over alternatieven!

Het is dus zeker mogelijk om een opleiding betaald door je werkgever te volgen! Wil jij jezelf verder ontwikkelen? Stop met dromen, start met doen! Dit is jouw tijd.

Gratis Tablet + toetsenbord bij elke inschrijving*

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocent
  • Start direct met de cursus
  • Studeer op jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Succesvol aangemeld!